Απών από τη Σύνοδο υπουργών Άμυνας ΝΑΤΟ ο Ακάρ

Απών από τη Σύνοδο υπουργών Άμυνας ΝΑΤΟ ο Ακάρ

Ο Χουλουσί Ακάρ δεν θα μεταβεί στη Σύνοδο υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ μετά τις χθεσινές δηλώσεις της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ. Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας ακύρωσε σήμερα το πρωί την επίσκεψη. Ως εκ τούτου ακυρώνεται και η συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο.

                                                                          Οι ΥΠΑΜ Ελλάδος (α) και Τουρκίας(δ). ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
Παράλληλα, είχαν πει ότι θα συναντιόντουσαν στο περιθώριο της Συνόδου.

Σημειώνεται ότι η Μπέρμποκ έθεσε πάλι ζήτημα ένταξης Σουηδίας – Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, προκαλώντας την αντίδραση της Άγκυρας.

Ειδικότερα, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών δήλωσε τη Δευτέρα ότι περιμένει από όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ να επικυρώσουν τις προσπάθειες της Φινλανδίας και της Σουηδίας για την ένταξη τους στη Συμμαχία «χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση».
Αναλένα Μπέρμποκ , ΥΠΕΞ Γερμανίας
Η ένταξη των δύο χωρών θα ενίσχυε τη Συμμαχία στο σύνολό της, πρόσθεσε η Μπέρμποκ σε συνέντευξη Τύπου στο Ελσίνκι με τον Φινλανδό ομόλογό της, Πέκα Χααβίστο, όπως μετέδωσε το Reuters.

Στο επίκεντρο της Συνόδου Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ που ξεκινάει σήμερα στις Βρυξέλλες, θα βρεθεί η πορεία της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία αλλά και οι προκλήσεις ασφαλείας που αντιμετωπίζει η συμμαχία εξαιτίας της ρωσικής επιθετικότητας.

Επί τάπητος θα τεθεί το ζήτημα της ενίσχυσης του ουκρανικού οπλοστασίου ενώ αναμένεται να συζητηθεί το ενδεχόμενο αποστολής νέων τεθωρακισμένων, αρμάτων μάχης αλλά και μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία. Κομβική, ωστόσο, θα είναι η στάση που θα τηρήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Μεγάλη Βρετανία και η Γερμανία.

Πηγή:  cnn.gr

 

Share this post