Απομνημονεύματα Ομπάμα: Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα και οι ισχυροί της Ευρώπης.

Απομνημονεύματα Ομπάμα: Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα και οι ισχυροί της Ευρώπης.

Με αφορμή την κυκλοφορία των απομνημονευμάτων του ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος δημοσιοποίησε λίστα με αγαπημένα του τραγούδια

Πέρα από τα σημαντικά στοιχεία για μια -από πολλές απόψεις- ξεχωριστή προεδρική θητεία, τα απομνημονεύματα του Μπαράκ Ομπάμα, «A Promished Land» , περιλαμβάνουν και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες αναφορές για την οικονομική  κρίση στην Ελλάδα και τον τρόπο που αντιμετώπισαν την Ελλάδα οι ισχυροί της Ευρώπης.   Για τα απομνημονεύματα Ομπάμα, που  κυκλοφόρησαν και στα ελληνικά  ο Αθανάσιος Έλις γράφει στην “Καθημερινή” Αθηνών: 

“Ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ είχε και κατά τη διάρκεια της θητείας του ασκήσει κριτική, πρωτίστως στο Βερολίνο, αλλά και στο Παρίσι ιδιαίτερα για την πρώτη φάση της διαχείριση της κρίσης, για την επιμονή τους στη δημοσιονομική λιτότητα την ώρα που η αντιμετώπιση του προβλήματος απαιτούσε την εφαρμογή επεκτακτικής πολιτικής.

Έχει δε σημασία ότι η κριτική δεν εντάσσεται στο πλαίσιο κάποιας προσωπικής αντίθεσης του Μπαράκ Ομπάμα προς την Άγκελα Μέρκελ ή τον Νικολά Σαρκοζί. Άλλωστε, στο ίδιο βιβλίο εκθειάζει την προσωπικότητα και τις ηγετικές ικανότητες της Γερμανίδας καγκελαρίου.

Δεν είναι μόνο το προσωπικό ήθος που αναδεικνύεται στο βιβλίο, η προσήλωση του συγγραφέα στις αρχές της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης και η ανησυχία του για τον εσωτερικό διχασμό της Αμερικής, ούτε η εντελώς διαφορετική προσέγγισή του προς τους συμμάχους και εταίρους των ΗΠΑ και τον ρόλο της Αμερικής στον κόσμο, που εκ των πραγμάτων παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Είναι και οι συγκεκριμένες αναφορές στην Ελλάδα και στη διαχείριση της οικονομικής κρίσης. Προερχόμενες από τον ισχυρότερο άνθρωπο του κόσμου κατά την επίμαχη περίοδο – ο Μπαράκ Ομπάμα ανέλαβε πρόεδρος το 2009 και παρέδωσε στον Ντόναλντ Τραμπ το 2017 – λένε πολλά, και αποτελούν χρήσιμο κομμάτι του παζλ της ελληνικής κρίσης, όχι μόνο για τον ιστορικό του μέλλοντος, αλλά και για τους Ευρωπαίους αξιωματούχους που χειρίζονται σήμερα τα οικονομικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

Ο ίδιος ο Ομπάμα έγραψε χθες στο fb : “Τα  απομνημονεύματα μου, «A Promished Land» , κυκλοφορεί σήμερα – και είμαι περήφανος για αυτό. Ελπίζω να το διαβάσετε. Ο στόχος μου ήταν να σας δώσω κάποια εικόνα για τα γεγονότα, τις κοινωνικές και πολιτιστικές δυνάμεις, και τους ανθρώπους που με διαμόρφωσαν κατά τα πρώτα χρόνια της προεδρίας μου, μαζί με μια γεύση της εμπειρίας για τη Michelle και την οικογένειά μας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Πάνω απ ‘όλα, ελπίζω να σας εμπνέει – ανεξάρτητα από το πόσο χρονών είστε ή από πού είστε – να δείτε τον εαυτό σας να παίζει ρόλο στη διαμόρφωση ενός καλύτερου κόσμου”

Αύριο ο Ομπάμα , σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ,  θα είναι παρών στην απονομή του βραβείου  Booker,  από τα πλέον σημαντικά βραβεία λογοτεχνίας στον δυτικό κόσμο.   Στην τελετή, η οποία θα είναι διαδικτυακή, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ θα μιλήσει για τη σημασία που έχει για αυτόν η ανάγνωση μυθιστορημάτων,  που βραβεύτηκαν  με το μεγάλου κύρους βραβείο.

Ο Ομπάμα θα παραστεί δίπλα σε πρώην βραβευμένους με Booker συγγραφείς, όπως ο Κάζουο Ισιγκούρο, η Μάργκαρετ Άτγουντ και η Μπερναντίν Εβαρίστο. Γνωστός ως αδηφάγος βιβλιαναγνώστης, δεν παρέλειπε, αφότου έφυγε από τον Λευκό Οίκο, να μοιράζεται τις αναγνωστικές προτιμήσεις του και συστάσεις. Σε μια λίστα των καλύτερων βιβλίων που διάβασε πέρυσι είχε συμπεριλάβει το «Girl, Woman, Other» της Εβαρίστο (στη γλώσσα μας, με τίτλο «Κορίτσι, Γυναίκα, Άλλο»), το «Nornal People» της Σάλι Ρούνεϊ (κυκλοφορεί με τίτλο «Κανονικοί Άνθρωποι») και το «Wolf Hall» της Χίλαρι Μάντελ (στη γλώσσα μας με τίτλο «Γουλφ Χολ»).

Η τελετή απονομής του βραβείου, λόγω της πανδημίας θα μεταδοθεί, σε συνεργασία με το BBC, από το Roundhouse .

*Δείτε συνέντευξη του Μ. Ομπάμα  στην εκπομπή 60 Minutes του CBS .  Ο πρώην πρόεδρος μιλά στον Scott Pelley για το  βιβλίο του, τον  Τραμπ, την δολοφονία του  Τζορτζ Φλόιντ, τις  διαιρέσεις στις ΗΠΑ  και πολλά άλλα

 

Εξάλλου, ο Μπαράκ Ομπάμα δημοσιοποίησε  την πιο πρόσφατη λίστα με τα αγαπημένα του τραγούδια στο Spotify. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ κοινοποιεί κάθε χρόνο την καλοκαιρινή λίστα αναπαραγωγής με σύγχρονη μουσική από καλλιτέχνες, όπως οι Frank Ocean, Outkast και J. Cole. Η νέα συλλογή είναι μια ειδική επιλογή τραγουδιών που λάτρευε την περίοδο που διέμενε στον Λευκό Οίκο.

Ο Ομπάμα κοινοποίησε τη λίστα αναπαραγωγής προς τιμήν του νέου του βιβλίου «A Promised Land». «Η μουσική έπαιζε πάντα σημαντικό ρόλο σε όλη μου τη ζωή και αυτό ίσχυες ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της προεδρίας μου» έγραψε ο Μπαράκ Ομπάμα σε ανάρτησή του στο Facebook μαζί με ένα στιγμιότυπο οθόνης της playlist. Η λίστα Ομπάμα με 20 τραγούδια περιλαμβάνει μια εκλεκτική γκάμα διαφόρων μουσικών ειδών και εποχών – από το «Lose Yourself» του Eminem έως το «The Thrill Is Gone» του B.B. King και το «Rhiannon» των Fleetwood Mac.

Στην ίδια ανάρτηση στο Facebook, ο Ομπάμα περιέγραψε μερικές από τις συναντήσεις του με τους καλλιτέχνες τα τραγούδια των οποίων συμπεριέλαβε στη λίστα αναπαραγωγής του Λευκού Οίκου. «Ενώ έλεγχα τις σημειώσεις μου πριν από τις συνομιλίες, άκουγα το “My 1st Song” του Jay-Z ή το “Luck Be a Lady” του Φρανκ Σινάτρα. Κατά τη διάρκεια της παραμονής μας στον Λευκό Οίκο, η Μισέλ και εγώ προσκαλέσαμε καλλιτέχνες όπως ο Στίβι Γουόντερ και η Γκλόρια Εστέφαν για να διεξάγουν απογευματινά σεμινάρια με νέους πριν από βραδινές μουσικές παραστάσεις στην Ανατολική Αίθουσα σημειώνει ο Μπαράκ Ομπάμα.

Από τη δημοσίευση του Μπράκ Ομπάμα στο Facebook

«Και υπήρχαν όλα τα είδη των παραστάσεων που θα θυμάμαι για πάντα – όπως η Beyoncé, που ερμήνευσε το “At Last” για τον πρώτο μας χορό στην τελετή ορκωμοσίας, ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ, που έκανε σερενάτα στη Μισέλ στην Ανατολική Αίθουσα με το “Michelle”… Έτσι, προς τιμήν του βιβλίου μου που θα κυκλοφορήσει αύριο, σκέφτηκα να δημιουργήσω μια λίστα αναπαραγωγής με μερικά από αυτά τα τραγούδια. Ελπίζω να το απολαύσετε».

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ συμπεριέλαβε στην αγαπημένη του λίστα, Μπομπ Ντίλαν (The Times They Are A-Changin’), Sade (Cherish the Day), Beyonce (Halo), Μπρους Σπρίνγκστιν (The Rising) U2 (Beautiful Day).

Share this post