Απολογισμός Κασουλίδη για τα πεπραγμένα στο ΥΠΕΞ

Απολογισμός Κασουλίδη για τα πεπραγμένα στο ΥΠΕΞ

Απολογισμό  για το έργο του υπουργείου Εξωτερικών τα τελευταία πέντε χρόνια έκανε σήμερα σε συνέντευξη τύπου  ο αρμόδιος υπουργός, Ιωάννης Κασουλίδης. Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στον αναβαθμισμένο ρόλο της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ, στο ανθρωπιστικό θέμα των εγκλωβισμένων και στον αυξανόμενο αριθμό των Σύρων προσφύγων, οι οποιοι καταφθάνουν στην Κύπρο.

Ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε σοβαρή ανησυχία και έντονο προβληματισμό για τις εξελίξεις στον Λίβανο , μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού της χώρας Σαάντ Χαρίρι.
«Μαύρα σύννεφα συσσωρεύονται πάνω από το Λίβανο», τόνισε ο κ. Κασουλίδης και δήλωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση προετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο «Εστία», προκειμένου να συμβάλει, όπως το 2006, στην εκκένωση ξένων πολιτών, που διαμένουν στο Λίβανο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις που υπάρχουν ο αριθμός των ξένων πολιτών που βρίσκονται στο Λίβανο είναι μεγαλύτερος από αυτόν του 2006.

Εξάλλου, ο υπουργός χαρακτήρισε πέρα για πέρα ψευδές και χαλκευμένο χαρακτήρισε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, δημοσίευμα της «Bagdad Post» για δήθεν παρουσία στην Κύπρο μαχητικών F-15 της Σαουδικής Αραβίας για επιδρομές κατά της Χεζμπολάχ στο Λίβανο. « Ο κάθε ένας μπορεί εύκολα να διαπιστώσει , αν βρίσκονται τα μαχητικά στην Κύπρο» , είπε ο κ. Κασουλίδης.

*Το πλήρες κείμενο του απολογισμού

Ανατολική Μεσόγειος / Μέση Ανατολή

Σύσταση και εμπέδωση Τριμερών Συνεργασιών
– Στρατηγικός στόχος η προώθηση-ενδυνάμωση της πολιτικής, οικονομικής, ενεργειακής συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο / κάθε τριμερής συνεργασία έχει τη δική της ταυτότητα, προτεραιότητες και ρυθμό υλοποίησης

– Αίγυπτος (4 Σύνοδοι Κορυφής, η 5η στις 21 Νοε.) / Ισραήλ (3 Σύνοδοι Κορυφής, η επόμενη στη Λευκωσία Ιανουάριο 2018) / Ιορδανία (2 συναντήσεις Γεν.Γραμματέων ΥΠΕΞ, 1η Σύνοδος στη Λευκωσία Ιανουάριο 2018) / Λίβανος (1 συνάντηση Γεν.Γραμματέων ΥΠΕΞ, η 1η Σύνοδος αναλόγως εξελίξεων σε χώρα) / Παλαιστίνη (1 συνάντηση Πολιτικών Δ/ντων, η 1η Υπουργική αναλόγως ενδο-παλαιστινιακών εξελίξεων)

Προώθηση διμερών στρατηγικών σχέσεων
– Αίγυπτος : Στηρίξαμε δυναμικά την μετά-Μόρσι πολιτική κατάσταση, όταν ακόμη η ΕΕ και τα κράτη μέλη δεν είχαν αποφασίσει πολιτική τους / η παραμονή της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στη χώρα θα ήταν καταστροφική / Επίσκεψη ΥΠΕΞ στο Κάιρο το Σεπτ.13 και παρουσία ΠτΔ Αναστασιάδη στην τελετή εγκαθίδρυσης Προέδρου Σίσι τον Ιουν.14 / Στηρίζουμε Αίγυπτο εντός ΕΕ – ΟΗΕ / Η στάση μας έχει αποφέρει καρπούς, πχ διεύρυνση συνεργασίας σε τομείς όπως Άμυνα, κυπριακές εταιρείες είναι ευπρόσδεκτες στην Αίγυπτο, προώθηση ενεργειακής ατζέντας κτλ

– Ισραήλ : στη βάση των εξαίρετων πολιτικών σχέσεων και εντός του πλαισίου αναβάθμισης των στρατηγικών σχέσεων με Ισραήλ, προωθήθηκαν πρακτικοί τομείς συνεργασίας σε διάφορους τομείς πχ Υγεία-Μεταμοσχεύσεις, Άμυνα – στρατιωτικά γυμνάσια, Περιβάλλον – αρωγή σε δασοπυρόσβεση κτλ / συνεχής επαφές με εβραϊκό λόμπυ

Ενεργή παρουσία στα ζητήματα που ταλανίζουν την περιοχή / στήριξη εταίρων μας
– Συμμετοχή στο Συνασπισμό καταπολέμησης του Daesh / παροχή υποδομών
– Παροχή στρατιωτικού υλικού στο Στρατό του Λιβάνου, στη βάση συγκεκριμένων αναγκών και σε συνεργασία με Γαλλία, για αντιμετώπιση τρομοκρατίας (πέραν των €15εκ.)
– Παροχή στρατιωτικού υλικού σε Ιορδανία προς στήριξη Aqaba Process Initiative , που στηρίζει χώρες Υποσαχάριας Αφρικής στη μάχη κατά τρομοκρατίας
– Παροχή στρατιωτικού υλικού, σε συνεργασία με ΗΠΑ, προς KRG για πολεμική τους προσπάθεια κατά Daesh
– Διάθεση €2 εκ. προς Ιορδανία + Λίβανο αντί Τουρκία / στήριξη εντός ΕΕ σε Λίβανο και Ιορδανία για αντιμετώπιση των ετεροβαρών προκλήσεων που προκλήθηκαν από πόλεμο στη Συρία / διοργάνωση προγεύματος στο πλαίσιο ΣΕΥ με προσκεκλημένο τον ΥΠΕΞ Λιβάνου

 

Άνοιγμα Πρεσβείας στη Σαουδική Αραβία
– Στόχος πολλών δεκαετιών, έγινε πραγματικότητα το 2015 / ηγέτιδα χώρα στον Κόλπο και Αραβικό κόσμο, με επενδυτικό – εμπορικό ενδιαφέρον / πολιτικό εκτόπισμα

Αναβάθμιση σχέσεων με μόνιμα μέλη ΟΗΕ

Η Κυβέρνηση υλοποίησε μια πολυσχιδή στρατηγική για αναβάθμιση των σχέσεων με τα 5 μόνιμα μέλη ΟΠΕ, προσεγγίζοντας έκαστη σχέση στη βάση των ιδιαιτεροτήτων και προτεραιοτήτων της.
– ΗΠΑ: αναπτύχθηκε εποικοδομητική συνεργασία στον τομέα ασφάλειας – αντιτρομοκρατίας, μακριά από αγκυλώσεις του παρελθόντος ενώ σε πολιτικό επίπεδο υπογραμμίζονται οι επισκέψεις στην Κύπρου του τέως Αντιπροέδρου Biden και ΥΠΕΞ Kerry.
– Ηνωμένο Βασίλειο: αναπτύχθηκε μια συνεκτική συνεργασία σε θέματα Άμυνας και Ασφάλειας, που στόχο έχουν την ανάπτυξη των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Εθνικής Φρουράς και συνεχούς βελτίωσης των σωμάτων ασφαλείας κατά συμβατικών και ασύμμετρων απειλών. Η καλλιέργεια του πνεύματος συνεργασίας με το Ηνωμένο Βασίλειο σε επίπεδο κυβερνήσεων μας έδωσε τη δυνατότητα να διεκδικήσουμε με επιτυχία τη Συμφωνία ΚΔ-Ηνωμένου Βασιλείου για πολεοδομική ανάπτυξη γης που εμπίπτει στα όρια των Βρετανικών Βάσεων που θα ωφελήσει τοπικές κοινότητες.
– Ρωσία: οι παραδοσιακές σχέσεις φιλίας έχουν εισέλθει σε τροχιά αναβάθμισης, μέσω και των 3 επισκέψεων του ΠτΔ στη Μόσχα και τις ανταλλαγές επισκέψεων Υπουργών Εξωτερικών. H Μόσχα εκτιμά τον εποικοδομητικό ρόλο που διαδραματίζει η Κύπρος στην προώθηση των σχέσεων ΕΕ-Ρωσίας και της προώθησης μια αμοιβαίως επωφελούς εταιρικής σχέσης. Έχουμε επίσης διευρύνει το πολιτικό και πολιτικοστρατιωτικό φάσμα συνεργασίας με τη Μόσχα, ένεκα και της εμπλοκής της στην περιοχή.
– Γαλλία: προώθηση διμερών σχέσεων και σύγκλιση συμφερόντων, σε ΕΕ και περιοχή / ΚΔ στηρίζει ηγετικό ρόλο Γαλλίας και θέσεις σε επί μέρους πολιτικές εντός ΕΕ / ανάπτυξη ενεργειακής και στρατιωτικής συνεργασίας
– Κίνα: επισκέψεις ΠτΔ (Οκτ.15) και ΥΠΕΞ στην Κίνα / επίσκεψη ΥΠΕΞ Κίνας στην Κύπρο (Δεκ.15) / ΚΔ επιθυμεί να είναι μέρος του “One Belt – One Road” + να γίνει μέλος ΑΙΙΒ (Asian Infrastructure and Development Bank).

Αντίκτυπο στο Κυπριακό της Αναβάθμισης Σχέσεων με στρατηγικούς εταίρους και των Τριμερών Συνεργασιών : οι ξένες δυνάμεις αντιλαμβάνονται πλέον πλήρως το επιχείρημά μας ότι η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να διασφαλίζει πως η εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας της Κύπρου θα πρέπει να είναι ανεξάρτητη, χωρίς εξαρτήσεις και παρεμβολές από την Τουρκία αφού μόνο έτσι θα συνεχίζεται ο σταθεροποιητικό περιφερειακός μας ρόλος.
Θέματα Κυπριακού και Τουρκίας (Β1α)

Διαχείριση θεμάτων που αφορούν και προκύπτουν από το Κυπριακό ζήτημα και αντιμετώπιση των συνεπειών και των προκλήσεων της συνεχιζόμενης κατοχή τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό μέτωπο (σε διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς περιλαμβανομένων ΟΗΕ, ΕΕ και ΣτΕ αλλά και σε διμερή πόστα), λόγω της μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία και της συνεχούς και επιθετικής τουρκικής προσπάθειας για αναβάθμιση του ψευδοκράτους.

• Παρακολούθηση και διαχείριση ανθρωπιστικών θεμάτων και ζητημάτων ανθρωπίνων δικαιωμάτων (αγνοούμενοι, εγκλωβισμένοι και εκτοπισμένοι), Αντιμετώπιση των τουρκικών προσπαθειών για εκμετάλλευση των ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα είτε μέσω πωλήσεων σε ξένους είτε διά της τουριστικής ανάπτυξης, προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς (καταγγελία και αντιμετώπιση της καταστροφής θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων), αντιμετώπιση περιορισμών στις θρησκευτικές ελευθερίες στα κατεχόμενα (καταγγελία διεθνώς των απορρίψεων αιτημάτων για εκκλησιασμούς στα κατεχόμενα), καθώς και αντιμετώπιση του παράνομου εποικισμού.

Αντιμετώπιση των ζητημάτων των εγκλωβισμένων, κυρίως μετά και την άρνηση του κατοχικού καθεστώτος να επιτρέψει, από την 01/10/2017, τη διέλευση, μέσω των οδοφραγμάτων, και παράδοση, από την UNFICYP, της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους εγκλωβισμένους, εάν δεν καταβληθούν πρώτα «φόροι ή/και δασμοί» προς το κατοχικό καθεστώς (καταγγελίες / διαβήματα διεθνώς), καθώς και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, κάθε χρόνο, τα σχολεία στο Ριζοκάρπασο (απορρίψεις εκπαιδευτικών/βιβλίων από κατοχικό καθεστώς – καταγγελίες διεθνώς).

• Παρακολούθηση και αποτροπή της τουρκικής πολιτικής για αναβάθμιση του ψευδοκράτους και των συνεπαγόμενων αποσχιστικών ενεργειών σε όλους τους τομείς, περιλαμβανομένων θεμάτων αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της ΚΔ στον αέρα (ΕΕΧ, FIR, ICAO, παράνομα αεροδρόμια) και στη θάλασσα (κλειστά λιμάνια, τουρκικές στρατιωτικές ασκήσεις σε θαλάσσιες περιοχές).

• Παρακολούθηση πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών εξελίξεων σε ψευδοκράτος και Τουρκία.

• Σχέσεις με UNFICYP: Διαχείριση και καθημερινή επαφή και συνεργασία με Ειρηνευτική Δύναμη για ζητήματα που προκύπτουν στη νεκρή ζώνη, περιλαμβανομένων των κατοικημένων χωριών αλλά και στις κατεχόμενες περιοχές όπου διαβιούν εγκλωβισμένοι.

Νεκρή ζώνη: Στο πλαίσιο θεσμοθετημένης διαδικασίας αναπτύξεων εντός της «νεκρής ζώνης», τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί η αστική δραστηριότητα (γεωργία, ανάπτυξη οικοδομών, διαμοιρασμός τεμαχίων κτλ).

Αναθεώρηση UNFICYP: Τις προηγούμενες μέρες, στο πλαίσιο της τακτικής αναθεώρησης όλων των ειρηνευτικών αποστολών του ΟΗΕ ανά την υφήλιο, κλιμάκιο από τη Γραμματεία ΟΗΕ βρέθηκε στην Κύπρο, με στόχο την ανασκόπηση των εργασιών της Δύναμης εντός της υφιστάμενης εντολής της. Σύμφωνα με πληροφορίες από το κλιμάκιο, ενδεχομένως να υπάρξει εισήγηση για ελαφρά μείωση του ανθρωπίνου δυναμικού της UNFICYP, εντούτοις έχουν ληφθεί διαβεβαιώσεις πως κάτι τέτοιο καθόλου δεν θα επηρεάσει την επιχειρησιακή ικανότητα της Δύναμης ή την υφιστάμενη εντολή της (prevent a recurrence of fighting, contribute to the maintenance and restoration of law and order and a return to normal conditions).

 

Διάνοιξη οδοφραγμάτων σε Λεύκα και Δερύνεια
Πολύ πρόσφατα το γραφείο του UNDP στην Κύπρο προκήρυξε προσφορές για κοινοπραξίες Ε/κ-Τ/κ σε σχέση με τα έργα στη «νεκρή ζώνη» των 2 νέων σημείων διέλευσης, Λεύκας-Απλικίου και Δερύνειας. Η προθεσμία για υποβολή προσφορών εκπνέει στις 11/12. Τα έργα στη «νεκρή ζώνη» Δερύνειας (διάρκειας 10 βδομάδων) αναμένεται να ξεκινήσουν τον Ιανουάριο, ενώ της Λεύκας (διάρκειας 16 βδομάδων) γύρω στον Φεβρουάριο.

Διαχείριση θεμάτων που αφορούν τη λειτουργία των Βρετανικών Βάσεων.

Brexit: Σε ότι αφορά στο καθεστώς των Βρετανικών Βάσεων στο πλαίσιο της αποχώρησης του ΗΒ από την ΕΕ, είναι απαραίτητο όπως υπάρξουν σχετικές ρυθμίσεις με σκοπό τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των Κυπρίων πολιτών που διαμένουν ή/και εργάζονται στις περιοχές αυτές. Επί τούτου έχει συσταθεί, βάσει Απόφασης Υπουργικού Συμβουλίου, Ομάδα Διαπραγμάτευσης (με επικεφαλής από ΥΠΕΞ, μέλη από ΥΠΕΞ και Νομική Υπηρεσία) με όρους εντολής όπως προχωρήσει στη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με το ΗΒ με στόχο τη διατήρηση του ιδίου περιεχομένου του ισχύοντος νομικού καθεστώτος του Πρωτοκόλλου 3. Οποιαδήποτε συμφωνία επέλθει μεταξύ ΚΔ και ΗΒ θα αποτελέσει μέρος της Συμφωνίας Αποχώρησης του τελευταίου από την ΕΕ.

Ενεργότερη εμπλοκή στη Ευρωπαϊκή Ένωση
– Ενεργότερη εμπλοκή στη διαμόρφωση επί μέρους πολιτικών της ΕΕ / στόχος μας να είμαστε στον σκληρό πυρήνα ΕΕ, μέσω συνεργασιών με Γαλλία – Γερμανία

– Ενεργότερη εμπλοκή στην προώθηση των σχέσεων ΕΕ με χώρες και οργανισμούς της Μέσης Ανατολή

– MED7: ανασύσταση θεσμού με στόχο το συντονισμό των μεσογειακών κμ/ΕΕ

– Brexit : Μετά τη σύσταση της διυπουργικής ομάδας συντονισμού για το Brexit, (απόφαση ΥΣ στις 27/07/2016), το Υπουργείο Εξωτερικών έχει δημιουργήσει Ομάδα Δράσης με στόχο την καταγραφή ζητημάτων που αναμένεται να προκύψουν, των ιδιαίτερων ανησυχιών μας και τη διαμόρφωση θέσεων και δράσεων εκ μέρους της Κυβέρνησης // έχοντας υπόψη την προσέγγιση ΗΒ έναντι της Κοινοπολιτείας, προωθούμε τη θεσμοθέτηση και ανάπτυξη των σχέσεων ΕΕ-Κοινοπολιτείας

Ενεργειακά
– Προώθηση της ενέργειας ως εργαλείου συνεργασίας με τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου / αποτέλεσε τη βάση των τριμερών συνεργασιών

– ΥΠΕΞ έχει διαδραματίσει πρωτεύοντα ρόλο στην διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της ΚΔ επί των φυσικών πόρων της ΑΟΖ της, στην αναγνώριση των δικαιωμάτων αυτών από σημαντικές τρίτες χώρες και οργανισμούς και στην παρεμπόδιση της Τουρκίας από του να ματαιώσει ή να καθυστερήσει τους ενεργειακούς προγραμματισμούς της Κύπρου

– Συνεισφέρουμε και στην προώθηση της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας φυσικού αερίου και των διαδρόμων μεταφοράς του στην Ευρώπη. Έχουμε τοποθετήσει την Κύπρο στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης, με την προώθηση έργων όπως αυτό του East Med Pipeline

– Σημαντική συνεισφορά μας στη συμπλήρωση της εσωτερικής νομοθεσίας που καλύπτει όλες τις πτυχές θεμάτων που άπτονται των θαλάσσιων περιοχών μας καθώς και στην προώθηση και συνομολόγηση διμερών συμφωνιών με τρίτες χώρες που δημιουργούν, μεταξύ άλλων, περιβάλλον νομικής και θεσμικής ασφάλειας, στοιχεία απαραίτητα για την προσέλκυση διεθνών εταιρειών στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Ενεργότερη παρουσία σε διεθνή ζητήματα και διεθνής οργανισμούς

Προστασία Πολιτιστικής Κληρονομιάς
– Ηγηθήκαμε στην ομόφωνη έγκριση Ψηφίσματος για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ (Cultural rights and the protection of cultural heritage), το πρώτο ψήφισμα που υιοθέτησε το ΣΑΔ για το ζήτημα + το πρώτο Ψήφισμα που ηγήθηκε η Κύπρος σε οργανισμό ΟΗΕ

– Άνοιγμα προς υπογραφή της Σύμβασης για Αδικήματα που αφορούν Πολιτιστικά Αγαθά του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά τη συνάντηση της Επιτροπής Υπουργών του ΣτΕ, Λευκωσία, Μάιος 2017 (Nicosia Convention) / Η ολοκλήρωση της σύμβασης ήταν προτεραιότητά μας / η 1η παγκόσμια Συνθήκη που ποινικοποιεί αδικήματα κατά της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Διεθνείς Οργανισμοί
– Επιτυχής Κυπριακή Προεδρία Επιτροπής Εξωτερικών Συμβουλίου της Ευρώπης / πολλές εκδηλώσεις + επιτυχής Υπουργική Σύνοδος στη Λευκωσία το Μάιο 2017

– Προεδρία του Commonwealth Ministerial Action Group (CMAG) από τον ΥΠΕΞ

 

Διαχείριση Κρίσεων / Προξενική αρωγή σε Κυπρίους στο Εξωτερικό

Αξιοποίηση γεωστρατηγικής θέσης Κύπρου / κόμβος συνεργασίας, συντονισμού και παροχής υποστήριξης ανθρωπιστικών επιχειρήσεων
– (σε συνεργασία με άλλα Υπουργεία/Υπηρεσίες) Αναβάθμιση των Ειδικών Εθνικών Σχεδίων και των υποδομών Διαχείρισης Κρίσεων, όπως η αίθουσα Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ στην οποία η Υπουργική Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων ακολούθησε την εξέλιξη πραξικοπήματος Τουρκίας (Ιουλ.2016), αεροπειρατείας (Μαρτ.16) κτλ

– ΚΔ έγινε πλήρες Μέλος της άτυπης συντονιστικής ομάδας κρατών Non – combatant Evacuation Operation Coordination Group (Ιουν.2013)

Παροχή προξενικής αρωγής σε Κύπριους στο εξωτερικό
– ΟΙΚΑΔΕ – Σύστημα εγγραφής Κυπριών που βρίσκονται στο εξωτερικό/ λειτουργεί από Αυγ.17 / επιπλέον «εργαλείο» προς υποβοήθηση έργου ΥΠΕΞ, όσον αφορά επικοινωνία και τυχόν παροχή βοήθειας προξενικής φύσεως σε κύπριους πολίτες,
Προξενικά / Εναρμόνιση με Schengen

Αναβάθμιση κτηριακών εγκαταστάσεων Πρεσβειών ΚΔ και εναρμόνιση προξενικών τμημάτων με τις απαιτήσεις του κεκτημένου Schengen
– Ασφαλέστερο περιβάλλον εργασίας / βελτίωση διαδικασίας έκδοσης θεωρήσεων εισόδου

– Έργα σε 11 Πρεσβείες ολοκληρώθηκαν κατά το 2013-2017 / εντός 2 ετών θα ολοκληρωθούν έργα σε άλλες 8 Πρεσβείες

– Αξιοποίηση συγχρηματοδότησης από το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων και το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας / Δαπάνη για τα έργα 2013-2017 ήταν €1.9 εκ. , όπου €1.7 εκ. (90% δαπάνης) από Ευρωπαϊκά κονδύλια

Διευκόλυνση διαδικασίας υποβολής αιτήσεων θεωρήσεων εισόδου σε συγκεκριμένες Πρεσβείες μέσω συνεργασιών με ιδιωτικούς παρόχους

– Συνεργασία σε Αίγυπτο, HAE, Ινδία, Ιορδανία, Ιράν, Κίνα, Λίβανο

– Πιο γρήγορη διαδικασία / λιγότερο διοικητικό κόστος για ΚΔ / πιο γρήγορη διαδικασία για τουρίστες και επιχειρηματίες / αύξηση αριθμών αιτούντων

Μεταρρύθμιση

Εισαγωγή ηλεκτρονικής διακυβέρνησης σε μεγάλο μέρος των εργασιών του Υπουργείου: μείωση χρόνου επεξεργασίας εγγράφων, διευκόλυνση μελέτης ζητημάτων, μείωση διοικητικού άχθους

Δημιουργία Μονάδας Στρατηγικού Σχεδιασμού: υιοθέτηση εισήγησης εμπειρογνωμόνων / καλύτερος προγραμματισμός προϋπολογισμού σε συνάρτηση με στόχους ΥΠΕΞ

Δημιουργία Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου : υλοποίησης Απόφασης Υπουργικού / συμβουλευτικός ρόλος, βοηθά στην άσκηση πρωτοβάθμιου ελέγχου στο Υπουργείο από τον Υπουργό Εξωτερικών .

Καλυτέρευση παρουσίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (work in progress): παράδειγμα- πρώτη χώρα που καταδίκασε μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας Καταλονίας μέσω twitter
Εξοικονομήσεις

– Προϋπολογισμός ΥΠΕΞ είναι 1.1% του Κρατικού Προϋπολογισμού / τα πραγματικά έξοδα των διπλωματικών αποστολών μειώθηκαν το 2016 κατά 10.7% σε σχέση με 2013

– Λήφθηκαν μέτρα όπως (1) Συστέγαση Εμπορικών Κέντρων και Γραφείων ΚΟΤ σε Γραφεία Πρεσβειών μας , (2) Μείωση θέσεων ου επιτόπιου προσωπικού σε κάποιες πρεσβείες, (3) Μείωση ενοικίων Πρεσβειών και Πρεσβευτικών Κατοικιών

Καλύτερης συνθήκες εργασίας για τους διπλωμάτες

– Διευθετήθηκαν ζητήματα όπως το εκπαιδευτικό επίδομα, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στο εξωτερικό

– Πιο διαφανείς και δίκαιες διαδικασίες μεταθέσεων, με συμβολή Συμβουλευτικής Επιτροπής (συμμετοχή Πρέσβεων & Συντεχνία

Share this post