Αποκλειστικό : Έτσι θα είναι το Νέο Κυπριακό Μουσείο (βίντεο)

Αποκλειστικό : Έτσι θα είναι το Νέο Κυπριακό Μουσείο (βίντεο)

Πριν εκπνεύσει το 2021  προκηρύχτηκε (21.12. ) ο διαγωνισμός  για τη Σύμβαση Κατασκευής του Έργου του Νέου Κυπριακού Μουσείου. Η προκήρυξη του διαγωνισμού έγινε   κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο κτίριο του σημερινού Μουσείου  , που  βρίσκεται κοντά στην Βουλή και απέναντι από τον Δημόσιο Κήπο. Πρόκειται  για  νεοκλασικό οικοδόμημα,  που  κτίστηκε στα 1908 και είχε  σχεδιαστεί  από τον αρχιτέκτονα Ν. Μπαλάνο, εταίρο της Αρχαιολογικής Εταιρείας Αθηνών. Στο σημερινό κτίριο θα στεγαστεί Βυζαντινό Μουσείο.  

Το Νέο Κυπριακό Μουσείο  (Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την κατασκευή του του νέου Κυπριακού Μουσείου – Αγγελιαφόρος (ageliaforos.com)     θα ανεγερθεί σε επιφάνεια περίπου 40.000 τ.μ. και ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στα €121,380 εκατομμύρια. Το Νέο Μουσείο θα φιλοξενήσει περί τις 6.500 εκθέματα.

Η προκύρηξη του διαγωνισμού για τη Σύμβαση Κατασκευής του Έργου του Νέου Κυπριακού Μουσείου  έγινε στην βάση των αρχιτεκτονικών σχεδίων του γραφείου xza-architects, το οποίο το 2016 στον Διεθνή Διαγωνισμό πήρε το Α’ Βραβείο.

Σύμφωνα με επικεφαλής αρχιτέκτονας του Έργου κυρία  Θεώνη Ξάνθη το Νέο Μουσείο “φιλοδοξεί να εντάξει την Λευκωσία στον διεθνή χάρτη Μουσείων”. Για τον σχεδιασμό του Μουσείου εργάστηκαν σε ομάδες   έμπειροι μελετητές διαφόρων ειδικοτήτων. Κατά την εκπόνηση των σχεδίων, τόνισε η κυρία Ξάνθη,  μελετήθηκε ιδιαίτερα η πορεία και η εξέλιξη της κυπριακής αρχαιολογίας. 

Για την καλύτερη παρουσίαση του Νέου Κυπριακού Μουσείου ο ageliaforos.com απευθύνθηκε στο αρχιτεκτονικό γραφείο xza-architects, το οποίο μας παραχώρησε- και το ευχαριστούμε θερμά – το υλικό έντυπο και βίντεο , που ακολουθεί 

Νέο Κυπριακό Μουσείο by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

 Η αρχιτέκτονας Θ. Ξάνθη

Η επικεφαλής αρχιτέκτονας του Έργου κυρία  Θεώνη Ξάνθη γεννήθηκε στην Πάτρα το 1960, όπου και ολοκλήρωσε  την Πρωτοβάθμια – Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Έλαβε πτυχίο  Αρχιτέκτονα – μηχανικού από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Αθηνών το 1989. Εργάστηκε σε αρχιτεκτονικά γραφεία και από το 1989 δημιούργησε το  Γραφείο Αρχιτεκτονικών μελετών xza-architects με τους Γεράσιμο Ζακυνθινό και Θοδωρή Ανδρουλάκη.

 Επίσης, η κυρία Θεώνη Ξάνθη διδάσκει από το 2001  στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης , στο οποίο από το 2014 είναι  Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήματος Αρχιτεκτόνων στον Τομέα των Αρχιτεκτονικών Συνθέσεων και Κατασκευών. Από το 1992-1997 έκανε  Επικουρικό Εκπαιδευτικό Έργο στον τομέα των Συνθέσεων του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στην Αθήνα .


ΦΩΤΟ: xza-architects

Share this post