Αποκλειστική δήλωση Χριστοδουλίδη για την στάση Μάας στις δηλώσεις Τσαβούσογλου.

Αποκλειστική δήλωση Χριστοδουλίδη για την στάση Μάας στις δηλώσεις Τσαβούσογλου.

Προβληματισμός για την σιωπή του Γερμανού ΥΠΕΞ στις αναφορές σε «ελληνοκυπριακή διοίκηση».

Του Α. Βικέτου

Η μη αντίδραση του Γερμανού ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας, στις δηλώσεις του Τούρκου ομολόγου του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην χθεσινή κοινή συνέντευξη τύπου , στις οποίες αναφέρθηκε σε «ελληνοκυπριακή διοίκηση», προβληματίζουν σοβαρά την Λευκωσία.

Από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, ζητήσαμε να σχολιάσει το γεγονός ότι ο κ. Μάας δεν αντέδρασε στην αναφορά Τσαβούσογλου περί «ελληνοκυπριακής διοίκησης» και ότι «είμαστε έτοιμοι να καθίσουμε στο τραπέζι να συζητήσουμε μαζί, όλες οι χώρες της ανατολικής Μεσογείου, πλην της ελληνοκυπριακής διοίκησης και να κάνουμε δίκαιο διαμοιρασμό”.

Η απάντηση του  ΥΠΕΞ, Νίκου Χριστοδουλίδη, είναι λακωνική : «Θα τα συζητήσω όλα μαζί του αύριο στην Γερμανία». Αναμένεται ότι ο κ. Χριστοδουλίδης θα ενημερωθεί από τον Γερμανό ομόλογο του για τις συνομιλίες του σε Άγκυρα και Αθήνα.

Επίσης, σημειώνεται ότι ο κ. Μάας δεν αντέδρασε ούτε στην δήλωση Τσαβούσογλου: «Δεν είμαστε εμείς που αυξάνουμε την ένταση, είναι η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή διοίκηση».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μάας , μόλις πριν λίγες μέρες έλαβε, όπως και οι άλλοι ευρωπαίοι συνάδελφοι του, επιστολή από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, στην οποία , αφού σημειώνεται η άρνηση της Τουρκίας για απευθείας διάλογο με την Κυπριακή Δημοκρατία,  επισημαίνεται πως «εάν η Τουρκία αισθάνεται τόσο σίγουρη για τις νομικές της θέσεις, και ότι οι ενέργειές της βασίζονται στο διεθνές δίκαιο, αυτή η πρόταση θα δώσει τη δυνατότητα αυτά τα επιχειρήματα να εξεταστούν ενώπιον ενός δικαστηριακού σώματος. Το Δικαστήριο θα δώσει οριστική λύση στην οριοθέτηση θαλάσσιων συνόρων των υφαλοκρηπίδων και ΑΟΖ τους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και την UNCLOS».

Στην ίδια επιστολή ο Ν. Χριστοδουλίδης καταγγέλλει την  νέα προσπάθεια της Τουρκίας να παρουσιάσει την Κυπριακή Δημοκρατία ως «εκλιπούσα» και αντικρούει τον  τουρκικό ισχυρισμό ότι η Κυπριακή Δημοκρατία  ως νησί δεν έχει δικαίωμα υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ.

 

Share this post