Αποκαθήλωση και Επιτάφιος

Αποκαθήλωση και Επιτάφιος

Ο Αρχιεπίσκοπος χοροστάτησε στον Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Βαρνάβα

ΣΗΜΕΡΑ  το πρωί ψάλθηκε η Ακολουθία του Εσπερινού  του Μεγάλου Σαββάτου, κατά την οποία η Εκκλησία υπενθυμίζει  την Ταφή Χριστού  και  την Κάθοδό Του στον Άδη, όπου κήρυξε σε όλους τους νεκρούς.

Στην Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Βαρνάβα , στην Λευκωσία, χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος . Προς το τέλος του Ευαγγελίου του Εσπερινού, που ανέγνωσε ο διάκονος, στο οποίο αναφέρεται ότι ο Ιωσήφ ο από Αριμαθαίας ζήτησε από τον Πιλάτο το Σώμα του Χριστού για ενταφιασμό , δύο ιερείς αποκαθήλωσαν το Σώμα . Το τύλιξαν σε λευκό σεντόνι και το εναπέθεσαν στην Αγία Τράπεζα.

Στην συνέχεια της Ακολουθίας έγινε η έξοδος του Επιταφίου, που είναι κεντημένος σε ύφασμα. Τον μετέφεραν στους ώμους τους ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος και οι ιερείς , οι οποίοι το εναπέθεσαν, μαζί με το Ιερό Ευαγγέλιο , σε ανθοστόλιστο κουβούκλιο.

Οι χοροί υπό τους Ανδρέα και Μάριο Κουκίδη έψαλαν το δοξαστικό ( ήχος πλ. α’)  των αποστίχων: «Σε τον αναβαλλόμενον το φως ώσπερ ιμάτιον, καθελών Ιωσήφ από του ξύλου, συν Νικοδήμω, και θεωρήσας νεκρόν, γυμνόν, άταφον, ευσυμπάθητον θρήνον αναλαβών, οδυρόμενος έλεγεν. Οίμοι γλυκύτατε Ιησού! Ον προ μικρού ο ήλιος, εν Σταυρώ κρεμάμενον θεασάμενος ζόφον περιεβάλλετο, και η γη τω φόβω εκυμαίνετο, … Μεγαλύνω τα πάθη σου, υμνολογώ και την Ταφήν σου, συν τη Αναστάσει κραυγάζων· Κύριε δόξα σοι».

Το απόγευμα , στις 17: 00 θα αρχίσει η Ακολουθία του Όρθρου του Μεγάλου Σαββάτου . Θα προστεί ο Αρχιεπίσκοπος.

Η Ακολουθία  ξεχωρίζει για τα Εγκώμια , τα  ψάλουν ο Αρχιεπίσκοπος , οι ιερείς , οι ιεροψάλτες και οι πιστοί. Πρόκειται για 185  σύντομα τροπάρια, τα οποία είναι χωρισμένα σε τρεις στάσεις: Η πρώτη αρχίζει με  το «Η ζωή εν τάφω, κατετέθης, Χριστέ…». Η δεύτερη στάση με το «Άξιον εστί μεγαλύνειν σε τον Ζωοδότην…» και η τρίτη στάση με το «Αι γενεαί πάσαι ύμνον  τη ταφή Σου προσφέρουσι, Χριστέ μου».

Θα ακολουθήσει η περιφορά του Επιταφίου πέριξ του Ναού. Μετά ο Επιτάφιος θα τοποθετηθεί  επί της Αγίας Τραπέζης, η οποία θεωρείται ο Τάφος του Χριστού.

 

 

Share this post