Αποκαλυπτήρια προτομής Β. Λυσσαρίδη στα γραφεία της ΕΔΕΚ

Αποκαλυπτήρια προτομής Β. Λυσσαρίδη στα γραφεία της ΕΔΕΚ

Μ. Σιζόπουλος : Η προτομή αυτή θα βρίσκεται στα γραφεία του κόμματος  στην Λευκωσία μέχρι την απελευθέρωση της πατρίδας μας και την μεταφορά της στα γραφεία της ΕΔΕΚ στην πόλη της Κερύνειας.   

Σε σεμνή τελετή στα γραφεία της ΕΔΕΚ ο πρόεδρος του Κόμματος , Μαρίνος Σιζόπουλος, έκανε τα αποκαλυπτήρια  προτομής του ιδρυτή και ιστορικού ηγέτη της ΕΔΕΚ, Βάσου Λυσσαρίδη, την οποία φιλοτέχνησε και κατασκεύασε ο Κύπριος γλύπτης, Νίκος Κοτζιαμάνης. 

“Η 13η Μαΐου είναι η γενέθλιος ημέρα του Βάσου Λυσσαρίδη. Δυστυχώς, φέτος ,λόγω του ότι απεβίωσε πριν από μερικές μέρες, δεν είχαμε την ευκαιρία να τον τιμήσουμε την ημέρα των γενεθλίων του ως συνήθως και όπως γινόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια” , ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ.


 Σε ερώτηση από ageliaforos.com κ. Σιζόπουλος απάντησε  ότι η ΕΔΕΚ έχει ζητήσει από το Δημοτικό Συμβούλιο Λευκωσίας η οδός, στην οποία βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία της ΕΔΕΚ,  να μετονομαστεί σε λεωφόρο Βάσου Λυσσαρίδη.

 
Παράλληλα νομίζω ότι οι αγώνες του όσον αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία, την απελευθέρωση της πατρίδας μας, την προστασία της από την τουρκοανταρσία του 1963-64, τους αγώνες του για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα, τους αγώνες του για προάσπιση της κρατικής υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά την περίοδο της έκνομης δραστηριότητας της ΕΟΚΑ Β΄, του πραξικοπήματος και του μετά πραξικοπήματος του 1974 και της τουρκικής εισβολής. Είναι γνωστοί, είναι σημαδιακοί και οι αγώνες του ήταν πρωτοπόροι.
 
Από την πλευρά της ΕΔΕΚ ως ελάχιστο φόρο τιμής στον ιδρυτή και στον ιστορικό ηγέτη της ΕΔΕΚ δίνουμε για ακόμη μια φορά την διαβεβαίωση ότι οι ιδέες του δεν πεθαίνουν, θα συνεχίσουμε τον αγώνα όπως αυτός τον χάραξε, όπως αυτός τον σηματοδότησε και με την φυσιογνωμία του για την απελευθέρωση της πατρίδας μας και για την αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης στην πατρίδα μας στο πλαίσιο ενός σοσιαλιστικού οράματος και ενός σοσιαλιστικού σχεδιασμού.
 
Με αυτή την ευκαιρία θα ήθελα για ακόμη μια φορά να τονίσω ότι η μνήμη του Βάσου Λυσσαρίδη θα παραμείνει αιώνια και από την πλευρά της ΕΔΕΚ θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να την διατηρήσουμε ζωντανή.  
 
Σε ερώτηση δημοσιογράφου ποιο ήταν το πρότυπου που είχε ο καλλιτέχνης για να κάνει την προτομή ο κ. Σιζόπουλος εξήγησε πως αυτό αφορά τον γλύπτη.
 
Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν η προτομή ξεκίνησε να κατασκευάζεται, ενόσω ο Βάσος Λυσσαρίδης ήταν εν ζωή,  ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ απάντησε καταφατικά . 
Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν στο πλαίσιο τον ενεργειών της ΕΔΕΚ για να τιμηθεί η μνήμη του Βάσου Λυσσαρίδη θα ζητηθεί από το Δήμο Λευκωσίας να δώσει την ονομασία του σε κάποια οδό και αν υπάρχουν σκέψεις να τοποθετηθεί και μία δεύτερη προτομή σε κάποιο άλλο γενικό σημείο της Λευκωσίας ο Μαρίνος Σιζόπουλος απάντησε:
«Όσον αφορά το δεύτερο ζήτημα αντιλαμβάνεστε ότι αυτό δεν είναι θέμα το οποίο μπορεί να αποφασιστεί από την ΕΔΕΚ. Αυτό θα πρέπει να γίνει σε συνεννόηση με τον Δήμο Λευκωσίας. Ήδη από την πλευρά της ΕΔΕΚ έχουμε αποστείλει και στο Δημοτικό Συμβούλιο Λευκωσίας σχετική επιστολή και ζητούμε ακριβώς η οδός στην οποία βρίσκονται τα Κεντρικά Γραφεία της ΕΔΕΚ να μετονομαστεί σε Λεωφόρο Βάσου Λυσσαρίδη».

Share this post