Αποκάλυψη Financial Times: Η Ουκρανία συμφώνησε για τα ορυκτά της με τις ΗΠΑ

Αποκάλυψη Financial Times: Η Ουκρανία συμφώνησε για τα ορυκτά της με τις ΗΠΑ

Στο περιθώριο της  συνάντησης του Ντόναλντ Τραμπ με τον Εμανουέλ Μακρόν, ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε πως “περιμένω τον Ζελένσκι στην Ουάσινγκτον να υπογράψει για τις γαίες της Ουκρανίας”. Αποδείχθηκε πως δεν ήταν ένα “χαρτί” ώστε να ασκήσει πίεση ή κάποιο στρατηγικό κόλπο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η Ουκρανία συμφώνησε τελικά με τις ΗΠΑ για συνεργασία για τις σπάνιες γαίες της, μεταδίδει το thetoc.gr. Μία κίνηση, που το Κίεβο θεωρεί πως θα την φέρει πιο κοντά με τις ΗΠΑ.

Ουκρανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι “το Κίεβο είναι πλέον έτοιμο να υπογράψει τη συμφωνία για την από κοινού ανάπτυξη των ορυκτών πόρων του, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, αφού οι ΗΠΑ απέσυραν την απαίτησή τους για μερίδιο 500 δισ. δολαρίων από την εκμετάλλευση αυτών των πόρων.

Παρόλο που το κείμενο στερείται ρητών εγγυήσεων ασφαλείας, οι αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι διαπραγματεύτηκαν πολύ ευνοϊκότερους όρους και παρουσίασαν τη συμφωνία ως έναν τρόπο διεύρυνσης της σχέσης με τις ΗΠΑ για να στηρίξουν τις προοπτικές της Ουκρανίας μετά από τρία χρόνια πολέμου.

Η τελική έκδοση του κειμένου της συμφωνίας, που φέρει ημερομηνία 24 Φεβρουαρίου και βρίσκεται στα χέρια των Financial Times, προβλέπει τη δημιουργία ενός ταμείου στο οποίο το Κίεβο θα καταβάλει το 50% των εσόδων από τη μελλοντική εμπορευματική εκμετάλλευση των κρατικών ορυκτών πόρων, μεταξύ των οποίων του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και των σχετικών υπηρεσιών logistics. Το εν λόγω ταμείο θα επενδύσει σε έργα εντός της Ουκρανίας, ενώ εξαιρούνται οι πόροι που ήδη συμβάλλουν στα δημόσια έσοδα, όπως οι δραστηριότητες της Naftogaz και της Ukrnafta.

Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η συμφωνία είχε εγκριθεί από τους υπουργούς Δικαιοσύνης, Οικονομίας και Εξωτερικών και διατύπωσαν την προοπτική να ταξιδέψει ο Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο τις επόμενες εβδομάδες για μια τελετή υπογραφής με τον Τραμπ. “Αυτή θα είναι μια ευκαιρία για τον πρόεδρο να συζητήσει ποια είναι η ευρύτερη εικόνα. Και στη συνέχεια, μετά από αυτό, θα μπορέσουμε να σκεφτούμε τα επόμενα βήματα”, δήλωσε ένας αξιωματούχος.

Η αντιπρόεδρος και υπουργός Δικαιοσύνης Όλγα Στεφανίσινα είπε στους FT ότι “η συμφωνία για τα ορυκτά αποτελεί μόνο ένα κομμάτι του ευρύτερου σχεδίου”, υπονοώντας ότι η συμφωνία εντάσσεται σε μια συνολική στρατηγική συνεργασίας με τις ΗΠΑ.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Share this post