Αποκαλύψεις του Al Jazeera γιατον “Κύπριο” καταζητούμενο Jho Low

Αποκαλύψεις του Al Jazeera γιατον “Κύπριο” καταζητούμενο Jho Low

Νέα στοιχεία για την περιβόητη υπόθεση των “χρυσών” διαβατηρίων έφερε στη δημοσιότητα , με δύο τηλεοπτικά ρεπορτάζ για τον “Κύπριο” καταζητούμενο Jho Lowτο αραβικό δίκτυο Al Jazeera, σύμφωνα με το οποίο αυτός βρίσκεται σε επικοινωνία με τις Μαλαισιανές αρχές. 

Ηεφημερίδα “Ο Φιλελεύθερος” γράφει ότι στα ρεπρτάζ ,  με τίτλο “Jho Low: Hunt For A Fugitive”, παρουσιάζονται συνομιλίες,  που είχε ο  Low με τις αρχές της Μαλαισίας με τις οποίες διαπραγματευόταν την ελευθερία του. Συγκεκριμένα παρουσιάζονται τηλεφωνικές συνομιλίες του με τον πρώην επικεφαλής της κυβέρνησης Mahathir Mohamad. Στις συνομιλίες που έγιναν το 2018, ο Low προδίδει συνεργάτες του, προσφέρει άλλους φυγόδικους, ως πιθανούς μάρτυρες σε υποθέσεις, που σχετίζονται με την 1MDB και διαμαρτύρεται για το αυξανόμενο κόστος της νομικής εκπροσώπησης.  

Το Al Jazeera παρουσιάζει επίσης και πράκτορες του FBI, οι οποίοι συμμετείχαν στις έρευνες για το σκάνδαλο της 1MDB από την αρχή της υπόθεσης. Ο Low  ρίχνει το φταίξιμο στον πρώην πρωθυπουργό της Μαλαισίας Najib Razak, ο οποίος ήταν υπουργός οικονομικών όταν κλάπηκαν δισεκατομμύρια από τα ταμεία. Σύμφωνα με τον Low, το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που έλαβε ο Najib από το 1 δις δολάρια προερχόταν από την 1MDB και όχι από τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας. Ο Low ισχυρίζεται επίσης πως τα περισσότερα χρήματα ξοδεύτηκαν σε κοσμήματα για τη σύζυγο του Najib και αναφέρεται σε ένα -από τα πολλά- διαμάντια 27 εκατ. δολαρίων. 

Ευθύνες ρίχνει και στο Abu Dhabi. «Η πραγματικότητα είναι ότι οι άνθρωποι του Abu Dhabi πήραν χρήματα. Η συζήτηση που άφησα μαζί τους είναι, κοίτα, ό, τι συμβιβάζομαι με το  Υπουργείο Δικαιοσύνης που χρησιμοποιείται για την πληρωμή ομολόγων 1MDB, θα πρέπει όλα να ταιριάζουν με το ίδιο ποσό, το οποίο πιθανώς πλησιάζει ένα δισεκατομμύριο δολάρια», φέρεται να έχει πει. Πολλές φορές αναφέρει πως βρίσκεται στην Κίνα και ότι μπορεί να συναντηθεί στο Hong Kong ή το Macau.

Το ρεπορτάζ  αναφέρει πως ο Jho Low έχει αρκετά εντάλματα σύλληψης και πως τα διαβατήρια που αγόρασε από Κύπρο και από το St Kitts ανακλήθηκαν. Πριν τις εκλογές του 2018 στη Μαλαισία, ο Jho Low είχε φύγει. Το 2019 φέρεται να είχε βρεθεί στο Kuwait και το Νοέμβριο πέταξε από το Bangkok στο Dubai. Οι αρχές της Μαλαισίας έχουν κατ’ επανάληψη αναφέρει ότι ο καταζητούμενος Low μένει στο Macau, αλλά η Κίνα το αρνείται. Πηγές του Al Jazeera, ωστόσο,  αναφέρουν πως μένει στο σπίτι ανώτερου μέλους του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος. 

*Δείτε τα ρεπορτάζ  του Al Jazeera

Οι αστυνομικές για την υπόθεση Συλλούρη-Τζιοβάνι

Εξάλλου, “Ο Φιλελεύθερος”  γράφει ότι εν μέσω αβεβαιότητας κινούνται οι έρευνες της Αστυνομίας σχετικά με τις αποκαλύψεις του δικτύου Al Jazeera για τα «χρυσά» διαβατήρια και την εμπλοκή πρώην μελών της Βουλής. Ένα και πλέον μήνα μετά που είδε το φως το επίμαχο βίντεο και οι έρευνες, αν και έχουν προχωρήσει, εντούτοις, δεν έχουν δείξει κάποια κατεύθυνση με τρανταχτά στοιχεία.

Σύμφωνα με  το ρεπορτάζ του Μιχάλη Χατζηβασίλη η Αστυνομία έχει στη λίστα της μέχρι στιγμής, πάνω από πέντε υπόπτους, ωστόσο όλα εξαρτώνται από το εξής: Κατά πόσον οι δύο δημοσιογράφοι του δικτύου από το Κατάρ, θα έρθουν στην Κύπρο να καταθέσουν τα όσα διαμείφθηκαν μεταξύ τους και τον τέως πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη, τον τέως βουλευτή του ΑΚΕΛ Χριστάκη Τζιοβάνη, τον δικηγόρο Αντρέα Πιττάτζη και άλλους. Μια τέτοια ενέργεια θα έδινε άλλη ώθηση στην υπόθεση και θα άνοιγε την πόρτα για νέο κύκλο ανακρίσεων. 

Κατά τις  πληροφορίες  οι δύο δημοσιογράφοι που έδρασαν υπό κάλυψη, παρόλο που έχουν απαντήσει αρνητικά στις πρώτες κρούσεις για να έρθουν να καταθέσουν, λέγοντας ότι έχουν επιτελέσει την αποστολή τους, εντούτοις οι επαφές με το Καταρινό κανάλι συνεχίζονται και δεν υπάρχει μέχρι στιγμής τελική απάντηση. Επειδή το βίντεο, που δημοσιεύτηκε δεν μπορεί από μόνο του ν’ αποτελέσει μαρτυρία, αφού λήφθηκε με παράνομο τρόπο βάσει του δικαίου που ισχύει στην Κύπρο, πρέπει αυτά που ακούονται να κατατεθούν διά ζώσης από τους ίδιους τους εμπλεκόμενους. Διαφορετικά δεν μπορεί να υπάρξει μαρτυρία, οπότε και οι ανακριτές θα στραφούν προς άλλες κατευθύνσεις.

 Στάσιμα είναι τα πράγματα και όσον αφορά στον Βρετανό κτηματομεσίτη, πρώην αστυνομικό, που επίσης εμφανίζεται στο βίντεο του Al Jazeera, να μιλά για τον τρόπο που θα εξασφάλιζε κυπριακή υπηκοότητα σε επενδυτές. Αυτός έχει παραδώσει στους ανακριτές ένα γραπτό σημείωμα κατόπιν συμβουλής από τον δικηγόρο του και παρόλο που είχε αρκετές επαφές με τους ανακριτές, μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει γραπτή κατάθεση. Γι’ αυτό και θεωρείται ως ένας από τους υπόπτους στην υπόθεση, ενώ πρόθεση των Αρχών είναι στην περίπτωση που συνεργαστεί να βγει μάρτυρας κατηγορίας.

Στα χέρια της ανακριτικής ομάδας βρίσκονται και χιλιάδες έγγραφα που παραλήφθηκαν από διάφορα κυβερνητικά γραφεία,  αλλά και από υποστατικά πέντε προσώπων. Ο πονοκέφαλος των Αρχών είναι τα χιλιάδες e-mails που εντοπίστηκαν στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές τόσο του Βρετανού κτηματομεσίτη όσο και άλλων εμπλεκόμενων. Επειδή πρόκειται για δεκάδες χιλιάδες, η ανακριτική ομάδα θα χρησιμοποιήσει ειδικό πρόγραμμα που είναι ικανό να διαχωρίζει τα σχετικά με την υπόθεση e-mails από αυτά που είναι άσχετα. Έτσι θα κερδηθεί πολύτιμος χρόνος και θα γίνει καλύτερος διαχωρισμός των μηνυμάτων.

ΣΤΟΜΕΤΑΞΥ, παρά τις προσδοκίες, που προκάλεσε η Ad Hoc Επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια των Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων (ΠΕΠ) με την προηγούμενη σύνθεση της (υπό την προεδρία του Δημήτρη Συλλούρη) ότι θα βγουν στην επιφάνεια δάνεια πολιτικών και νυν και πρώην αξιωματούχων, που έτυχαν ευνοϊκής μεταχείρισης από τις τράπεζες, τελικά, χθες, η Επιτροπή, της οποίας προεδρεύει πλέον ο νέος πρόεδρος της Βουλής Αδάμος Αδάμου, αποφάσισε να επικεντρωθεί μόνο στη λίστα Γιωρκάτζη!

Ο κ. Αδάμου πρότεινε στους παρόντες βουλευτές να τους παραδώσει τη λίστα, την οποία αρνήθηκαν να παραλάβουν, με εξαίρεση τους Οικολόγους και τον Γιώργο Περδίκη, στον οποίο δόθηκε για λίγα λεπτά!

Όμως, η επικέντρωση της Ad Hoc επιτροπής στη λίστα Γιωρκάτζη δεν είναι πλήρως συμβατή με τους όρους εντολής της, οι οποίοι αφορούν και την εξέταση του ευρύτερου θέματος της πιθανής προνομιακής μεταχείρισης ΠΕΠ από τις τράπεζες. Παρά την πρόθεση του προέδρου της Βουλής, αλλά και της πλειοψηφίας των κομμάτων να δοθεί η λίστα στο φως, Η επιτροπή αποφάσισε να λάβει νομική γνωμάτευση από εξωτερικούς νομικούς συμβούλους, οι οποίοι θα τοποθετηθούν, εάν δύναται να δημοσιοποιηθεί η λίστα ως έχει.

Share this post