Από τον «στρατό της κοσμικότητας» προς τον «στρατό του έθνους»;

Από τον «στρατό της κοσμικότητας» προς τον «στρατό του έθνους»;

Μετασχηματισμοί στις σχέσεις στρατού – πολιτικής στην Τουρκία

Αξιοποιώντας πτυχές του θεωρητικού πλαισίου για την κρίση ηγεμονίας (crisis of hegemony) και την εμφάνιση της μορφής κράτους έκτακτης ανάγκης (exceptional state form), ο Λέκτορας ( Τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου) Νίκος Μούδουρος    αναλύει, σε άρθρο του,  την ρευστότητα των σχέσεων πολιτικής – στρατού στην Τουρκία σε δύο επίπεδα: το δομικό και το ιδεολογικό.

Υποστηρίζεται ότι με το σταδιακό πέρασμα της Τουρκίας σε μορφή κράτους έκτακτης ανάγκης, ο στρατός όχι μόνο απώλεσε την αυτονομία του εντός του πολιτικού συστήματος, αλλά επιπλέον άρχισε να μετασχηματίζεται σε μια δομή αναπαραγωγής του ιδεολογικού  και πολιτικού προγράμματος της εξουσίας. Μια βασική έννοια που χαρακτηρίζει  τις αλλαγές είναι η εμφάνιση του «στρατού του έθνους».

Τέλος το άρθρο προτείνει την επανεξέταση του ιδεολογικού περιβάλλοντος, μέσα στο οποίο λειτουργεί ο στρατός μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, ως μια εκσυγχρονισμένη επαναφορά βασικών πτυχών των ιδεολογικών συγκλίσεων μεταξύ θρησκείας και εθνικισμού.    

*Τα ενυπόγραφα κείμενα απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΦΩΤΟ :

Recep Tayyip Erdoğan @RTErdogan

 

Share this post