Από το αεροπλάνο ο Πάπας Φραγκίσκος έστειλε χειρόγραφο μήνυμα στον πρόεδρο Αναστασιάδη για ειρήνη και ευημερία

Από το αεροπλάνο ο Πάπας Φραγκίσκος έστειλε χειρόγραφο μήνυμα στον πρόεδρο Αναστασιάδη για ειρήνη και ευημερία

Στις 09.15 έξω από το χώρο της αίθουσας των επισήμων του παλαιού  αεροδρομίου Λάρνακας έγινε η αποχαιρετηστήρια τελετή του  Πάπα Φραγίσκου , ο οποίος πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στην Κύπρο.  αποχαιρέτησε στη σκάλα του αεροσκάφους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Στο αεροδρόμιο, όπως μετέδωσε το ΚΥΠΕ,  αποχαιρέτησαν τον Πάπα  ο πρόεδρος Αναστασιάδης και , μεταξύ άλλων, οι Υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, Εσωτερικών Νίκος Νουρής, Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Στέφη Δράκου, ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος, ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκος Κόκκινος, ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου και ο Πρέσβης του Βατικανού στην Κύπρο Γιώργος Πουλλίδης.

 

 

Κατά την αναχώρηση του Πάπα Φραγκίσκου στρώθηκε κόκκινο χαλί από την έξοδο της Αίθουσας Επισήμων μέχρι το αεροσκάφος της Aegean ενώ Τιμητικό Διακλαδικό Στρατιωτικό Άγημα που αποτελείτο από τα τρία σώματα στρατού της Εθνικής Φρουράς, δηλαδή το ναυτικό, την αεροπορία και τον στρατό ξηράς, παρατάχθηκε στην δεξιά πλευρά προς το αεροσκάφος.

Κατά τη διάρκεια της πορείας του Πάπα προς το αεροσκάφος παιάνιζε η φιλαρμονική της Αστυνομίας, ενώ μέλη του Τιμητικού Αγήματος κρατούσαν τις σημαίες της Κύπρου και του Βατικανού.

Σημαίες της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Βατικανού βρίσκονταν επίσης και στα παράθυρα στο πιλοτήριο του αεροσκάφους, οι οποίες παρέμειναν καθ` όλη τη διάρκεια τροχοδρόμησης του προς τον δίαυλο απογείωσης.

 
 

Στη σκάλα του αεροσκάφους τον Πάπα αποχαιρέτησε  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.Η απογείωση του αεροσκάφους που μεταφέρει τον Πάπα Φραγκίσκο στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε στις 09.35.

Ισχυρή αστυνομική δύναμη βρισκόταν από το πρωί στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας – Λάρνακας καθώς και στον χώρο του παλιού αεροδρομίου. 
Επίσης , του χώρου υπερίπτατο του χώρου και ελικόπτερο της Αστυνομίας το οποίο έκανε διαδρομή μεταξύ Λάρνακας και Λευκωσίας.

Το μήνυμα του Πάπα

Σύμφωνα με το vaticannews.va από το αεροπλάνο ο Πάπας , όπως το συνηθίζει αναχωρώντας από μια χώρα, έστειλε χειρόγραφο μήνυμα  στον Πρόεδρο της  Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Στο μήνυμα, ο Πάπας εξέφρασε τη βαθιά του ευγνωμοσύνη προς τον Πρόεδρο και τον λαό της Κύπρου για τη θερμή υποδοχή και φιλοξενία τους. Ενώ τους επικαλέστηκε τις ευλογίες του Θεού, τους διαβεβαίωσε επίσης για τις προσευχές του για την ειρήνη και την ευημερία του έθνους.

 

Το δώρο του Πάπα στην Αποστολική Nunciature στην Κύπρο

An image of the gifts Pope Francis gave the Apostolic Nunciature in Nicosia

Πριν αναχωρήσει από το Αποστολική Νουντσιατούρια Λευκωσίας, όπου διέμεινε,  ο Πάπας έδωσε δώρα ένα άγαλμα του Αγίου Ιωσήφ, ένα ψηφιδωτό του παπικού οικόσημου και ένα αναμνηστικό μετάλλιο για την επίσκεψη του Πάπα στην Κύπρο.

 

Μια επίσκεψη γεμάτη ελπίδα»

Η Ελένη, μια Κύπρια πολίτης, μίλησε στον Massimiliano Menichetti του Vatican News για  τις σκέψεις της για τη διήμερη επίσκεψη του Πάπα στην Κύπρο.

Χαρακτήρισε την παρουσία του Αγίου Πατέρα ως «μεγάλο δώρο » και «τιμή για το νησί», γιατί είναι μια δύναμη για το καλό που «δίνει ελπίδα σε όλους μας. Αυτό το μήνυμα ελπίδας, ταπεινότητας, ειρήνης και ενότητας που φέρνει μαζί του μας δίνει δύναμη», είπε η Ελένη, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η ηγεσία θα συνεχίσει να προβληματίζεται για τα λόγια του Πάπα και μετά την αναχώρησή του.

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ : Σταύρος Ιωαννίδης

 

 

Σημειώνεται ότι ο Πάπας Φραγκίσκος έχει διευθετήσει την μετεγκατάσταση στο Βατικανό 50 μεταναστών από την Κύπρο μεταξύ των οποίων 10 άτομα που βρίσκονταν στις Κεντρικές Φυλακές και τα δύο πρόσωπα που παρέμεναν μέχρι σήμερα στη Νεκρή Ζώνη για τα οποία η Κυπριακή Δημοκρατία ζητούσε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την μετεγκατάσταση τους σε άλλο κράτος μέλος.

Η μετάβαση των μεταναστών από την Κύπρο για το Βατικανό αναμένεται να αρχίσει τις επόμενες μέρες.

 

Share this post