Aπό τις τρεις το πρωί απαγόρευση πτήσεων στα αεροδρόμια της Κύπρου

Aπό τις τρεις το πρωί απαγόρευση πτήσεων στα αεροδρόμια της Κύπρου

*Θα ισχύσει για 14 μέρες. Εξαιρούνται πτήσεις που μεταφέρουν άτομα που θέλουν να επιστρέψουν στις χώρες τους και πτήσεις για ανθρωπιστικούς λόγους.

*Στην κορύφωση της επιδημίας τα κρούσματα μπορεί να ξεπεράσουν  τα 300 

Σε ισχύ τέθηκε από τις τρεις τα ξημερώματα το Διάταγμα του υπουργού Μεταφορών για απαγόρευση πτήσεων στα αεροδρόμια της Κύπρου για 14 μέρες.
Της απαγόρευσης εξαιρούνται πτήσεις που μεταφέρουν εμπορεύματα, πτήσεις που φτάνουν χωρίς επιβάτες για να μεταφέρουν άτομα που θέλουν να επιστρέψουν στις χώρες τους και πτήσεις για ανθρωπιστικούς λόγους.
Της απαγόρευσης εξαιρούνται επίσης άλλες μεμονωμένες πτήσεις για περιπτώσεις επείγουσας ανάγκης και αφού πρώτα εξασφαλιστεί ειδική άδεια του Υπουργού Μεταφορών.
Με τις προγραμματισμένες πτήσεις που έφτασαν στην Κύπρο χθες, επαναπατρίστηκαν συνολικά 421  πρόσωπα, τα οποία μεταφέρθηκαν σε χώρους απομόνωσης για 14 μέρες.
Σήμερα αναμένονται με τρεις ναυλωμένες πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο με άλλα 339  εννέα πρόσωπα.
Ο υπουργός Μεταφορών δήλωσε ότι θα γίνει συντονισμός μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών, Μεταφορών και Υγείας ώστε να καταγραφούν οι Κύπριοι που πληρούν τα κριτήρια και θέλουν να επαναπατριστούν και να ληφθούν τα οποιαδήποτε μέτρα χρειάζεται.
Άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, όπως αυτές έχουν καθοριστεί, θα εξυπηρετούν μέχρι τις δέκα το πρωί τα φαρμακεία και οι υπεραγορές, σύμφωνα με νέο διάταγμα του υπουργείου Υγείας. Η ρύθμιση ισχύει από σήμερα.
Σύμφωνα με το νέο διάταγμα, όσες επιχειρήσεις, η λειτουργία των οποίων δεν έχει ανασταλεί και δέχονται κοινό, δύνανται να επεκτείνουν το ωράριο λειτουργίας τους,  ώστε να μην παρατηρείται συνωστισμός, νοουμένου ότι:
-δεν παραβιάζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων και
-τηρούνται οι πρόνοιες του περί Λοιμοκαθάρσεως Διατάγματος με τις οποίες δεν επιτρέπεται η παρουσία πέραν του ενός ατόμου ανά 8 τετραγωνικά μέτρα ωφέλιμου χώρου, περιλαμβανομένων των εργαζομένων.
Στο διάταγμα επισημαίνεται παράλληλα ότι απαγορεύεται η είσοδος σε χώρους καραντίνας,  χωρίς άδεια του Υπουργείου Υγείας. Απαγορεύεται επίσης σε οποιοδήποτε να πλησιάζει σε απόσταση μικρότερη του ενός μέτρου, άτομο το οποίο είτε είναι επιβεβαιωμένο κρούσμα, είτε βρίσκεται σε καθεστώς υποχρεωτικού περιορισμού ή αυτοπεριορισμού, εάν δεν έχει άδεια από το Υπουργείο Υγείας ή από εξουσιοδοτημένο λειτουργό του.


Η εξάπλωση του ιού, όπως εξελίσσεται με την ανακοίνωση ακόμη οκτώ νέων κρουσμάτων χθες το απόγευμα, είναι αναμενόμενη, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο καθηγητής Μικροβιολογίας-Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας,  Πέτρος Καραγιάννης, σημειώνοντας ότι όλα τα κρούσματα είναι εγχώρια.Αυτό σημαίνει, εξήγησε, ότι η προσπάθεια ιχνηλάτησης των επαφών αποδίδει. Το θέμα είναι τώρα, διευκρίνισε, αν μαζεύουμε όλες τις επαφές, με τις οποίες έρχεται ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα.

«Από εκεί και πέρα ελπίζω ότι με τη σωστή ιχνηλάτηση δεν θα μας ξεφύγει κανένας διότι αν μας ξεφύγει τότε έχουμε να αντιμετωπίσουμε αριθμό περισσότερων περιστατικών», ανέφερε.

Σε ερώτηση,  αν θα πρέπει να αναμένουμε ροή κρουσμάτων, είπε ότι «εξαρτάται αν μας ξέφυγε κανένας που δεν τον έχουμε ανιχνεύσει κι αυτοί που θα μπορούν να μας έχουν ξεφύγει είναι άτομα που ταξίδεψαν και ήρθαν πίσω, δεν νόσησαν ιδιαίτερα, μπορεί να μην νόσησαν καθόλου, αλλά μετέδωσαν τον ιό σε άλλα άτομα».

Προς το παρόν, σημείωσε, δεν έχει έρθει στην αντίληψη μας να έχουμε κάτι τέτοιο εκτός από το κρούσμα στην Πάφο στον οδηγό ταξί και το ένα το χθεσινό που ήταν αγνώστου προελεύσεως, το οποίο μπορεί επίσης να είναι ορφανό.

Σε ερώτηση, πώς θα εξελιχθεί η επιδημία, είπε ότι είναι ακόμη ενωρίς να πούμε. «Είχαμε αυτό το αναπάντεχο περιστατικό με τον Άγγλο στην Πάφο που μας πρόσθεσε 14-15 κρούσματα επιπλέον. Μετέδωσε τον ιό σε εννέα νοσηλευτές, δύο γιατρούς και ένα του υποστηρικτικού προσωπικού», σημείωσε.

Σε άλλη ερώτηση, πότε θα αναμένουμε κορύφωση της επιδημίας, είπε πως «είναι πολύ νωρίς να περιμένουμε κορύφωση αυτή την στιγμή. Ελπίζω την ερχόμενη εβδομάδα να έχουμε κάποιες ενδείξεις από τον αριθμό των κρουσμάτων που θα ανιχνευθούν».

Ανέφερε ότι στην κορύφωση της επιδημίας μπορεί να ξεπεράσουμε τα 300 κρούσματα, που θα είναι υπερβολικά για τον τόπο, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα να μην τα φτάσουμε.

Σε σχέση με τα περιοριστικά μέτρα που επέβαλε η κυβέρνηση, είπε πως αυτά αναμένει να αποδώσουν τις επόμενες μια- δυο εβδομάδες.

Όσον αφορά τα κατεχόμενα, ο καθηγητής Καραγιάννης ανέφερε ότι τα κρούσματα στο σύνολό τους αφορούν το γκρουπ των Γερμανών, που έφθασε εκεί εκτός από τρεις Τουρκοκύπριους που έχουν νοσήσει. «Πιστεύω ότι θα έχουν περισσότερα και δεν τα έχουν εντοπίσει ακόμη», συμπλήρωσε.

Share this post