Από τις Κεντρικές Φυλακές της Λευκωσίας στις φυλακές της νοημοσύνης μας

Από τις Κεντρικές Φυλακές της Λευκωσίας στις φυλακές της νοημοσύνης μας

Του Ανδρέα Παράσχου*

Του Ανδρέα Παράσχου

Πήγα στη συνάντηση με κάποια επιφύλαξη, αν και ο μεσολαβητής ήταν πρόσωπο της πλήρους εμπιστοσύνης μου. Ήθελε λέει να μου εξηγήσει τετ α τετ τι συμβαίνει με τα ναρκωτικά στην Κύπρο, με τις Κεντρικές Φυλακές, με τους πάνω και τους κάτω στη νήσο των Αγίων. Άρχισε να μου εξηγεί το μεγάλο και το μικρό παιγνίδι των ναρκωτικών. «Το μικρό με το χόρτο είναι τα τσικό. Από τα τσικό επιλέγονται εκείνοι που θα υπηρετήσουν στα μεγάλα τους μεγάλους.  Μη ρωτήσεις μέχρι πού φτάνουν οι μεγάλοι, διότι θα κινδυνεύσεις». Όχι μόνο δεν ρώτησα, αλλά μόλις που ανέπνεα, διότι τα στοιχεία ήταν πολλά, τα πρόσωπα γνωστά και τα πυρομαχικά ζεστά. Με αφορμή μια δήλωση στο SIGMA του προέδρου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Χρήστου Κληρίδη, ότι, «Εάν οι όροι εντολής του ποινικού ανακριτή, όπως τους έχω ακούσει, είναι να διερευνηθεί μόνο ο συγκεκριμένος αξιωματικός και ο συγκεκριμένος βαρυποινίτης, πολύ φοβούμαι ότι θα χάσουμε το δάσος για χάρη του δένδρου», ο συνομιλητής μου εξήγησε ότι είναι αδύνατο ο Αχιλλέας Αιμιλιανίδης να επεκτείνει την έρευνα του. 

Χωρίς να ρωτήσω γιατί άρχισε να μου εξηγεί ότι μπορεί κάποιος να συλληφθεί και να κατηγορηθεί, αλλά στις περιπτώσεις των ναρκωτικών η έρευνα θα σταματήσει στα μικρά ψάρια που θα πληρώσουν το τίμημα. Τα μεγάλα είναι ανέγγιχτα. Συνέχισε να περιγράφει διαβάζοντας από απόκομμα του «Φ» για την γνωστή υπόθεση του Απρίλη του 2016 με απόρρητες πληροφορίες της Interpol Σερβίας, που ενημέρωσε την Αστυνομία Κύπρου ότι Ελληνοκύπριος υπόδικος προσέλαβε δύο Σέρβους εκτελεστές για να δολοφονήσουν επιχειρηματίες. Η πληροφορία διέρρευσε από την Αστυνομία Κύπρου με αποτέλεσμα οι Σέρβοι εκτελεστές να γίνουν καπνός.

Μήνες αργότερα η Νομική Υπηρεσία διόρισε τρεις ποινικούς ανακριτές για να διερευνήσουν την υπόθεση, μήπως και βρεθούν κάποια στοιχεία. Ένα τεράστιο ζήτημα που άφησε εκτεθειμένη διεθνώς την ΚΔ, που ωστόσο κουκουλώθηκε χωρίς να σπάσει μύτη. Ούτε καν εκείνου που παράγγειλε, μέσα από τις Φυλακές, το συμβόλαιο θανάτου. Τρία χρόνια μετά, στις 17 Δεκεμβρίου 2019  πιάστηκε στην Αυστραλία ένα φορτίο φουκούδες με διπλό πάτο, που έφυγε από τον Κύπρο. Στις κρυψώνες των διπλών πάτων βρέθηκαν 645 κιλά MDMA, δηλαδή μεθαμφεταμίνης ή αν προτιμάτε χάπια έκστασι. Στον «Φ», την 29η Αυγούστου 2020, διαβάζουμε μεταξύ άλλων ότι:  «Η ΥΚΑΝ διεξήγαγε έρευνες εδώ στη βάση των εγγράφων που συνόδευαν το πλοίο στο οποίο εντοπίστηκαν τα ναρκωτικά και φάνηκε να έφυγαν από το λιμάνι Λεμεσού, μεταφέρθηκαν στη Σιγκαπούρη, άλλαξαν πλοίο και εντοπίστηκαν στο Σίδνεϊ. Από τις έρευνες εντοπίστηκε η εταιρεία που έστειλε τις φουκούδες στη μακρινή χώρα, χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει μέχρι στιγμής από πού προήλθαν τα ναρκωτικά». Δηλαδή,  στη Λεμεσό φτιάχτηκαν κάμποσες φουκούδες με προορισμό μια ήπειρο που έχει μια τεράστια βιομηχανία ψησταριών, τις φόρτωσαν τις φουκούδες με τον διπλό πάτο, με 645 κιλά μεθαμφεταμίνης δηλαδή χάπια έκστασι, που φτιάχτηκαν στην Κύπρο και ποτέ δεν μας είπαν από που μας ήρθαν τα ναρκωτικά. Όπως μάθαμε όμως, οι πρώτες ύλες για να φτιαχτούν τα έκστασι ήρθαν από την Ινδία. Οι αρμόδιες αρχές, όπως και στην περίπτωση των πληρωμένων δολοφόνων από τη Σερβία, ειδοποίησαν τη Λευκωσία ότι φορτίο υλικού για κατασκευή παραισθησιογόνων έφυγε από την Ινδία με προορισμό το λιμάνι Λεμεσού. Ερευνώντας μάθαμε ότι τέτοιο υλικό άμα εντοπισθεί στο λιμάνι ή το αεροδρόμιο κατάσχεται και καταστρέφεται. Στη Λεμεσό κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Αντίθετα, η κατασκευάστρια των χαπιών εταιρεία πήγε και εκτελώνισε το παράνομο φορτίο με άδεια από την εξουσία στη Λευκωσία.

Τον περασμένο Φεβρουάριο το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λεμεσού καταδίκασε 59χρονο που ήταν ήδη υπόδικος για άλλη σοβαρή υπόθεση ναρκωτικών σε 23 χρόνια φυλακή. Ο 59χρονος είχε αλλάξει την στάση του κατά τη δικαστική διαδικασία και είχε παραδεχθεί την κατοχή και εξαγωγή ναρκωτικών με σκοπό την προμήθεια. Σημειώνεται ότι ο 32χρονος ιδιοκτήτης της εταιρείας που εξήγαγε τις φουκούδες στο εξωτερικό παραδέχθηκε τις κατηγορίες και εντάχθηκε στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων! Από το γεγονός και μόνο ότι ο βαρυποινίτης, που φέρεται να συνομιλούσε μέσω κινητού με τον ανώτερο αξιωματικό, διαλαλούσε στις Φυλακές ότι έχει διαβεβαιώσεις από τον υπό έρευνα σήμερα αξιωματικό, ότι  θα παρέμβει στο Συμβούλιο επ’ Αδεία Αποφυλάκισης, για απελευθέρωση του, θέτει ερωτήματα για το Συμβούλιο.

Παράλληλα το σύστημα απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων που τοποθετήθηκε στις Κεντρικές Φυλακές, ταλαιπωρεί τη νοημοσύνη όλων μας καθώς από το 2019 γίνονται «προσπάθειες» να λειτουργήσει, ενώ η Ηλεκτρομηχανική Υπηρεσία που ερωτάται σχετικά επικαλείται θέματα ασφαλείας που εμείς οι κοινοί θνητοί φορολογούμενοι που το πληρώσαμε, δεν δικαιούμεθα να γνωρίζουμε!  Προσωπικά θα ανέμενα από τη διευθύντρια των Φυλακών Άννα Αριστοτέλους μια δημόσια απάντηση για το σύστημα. Τέσσερα χρόνια είναι πολλά, δεν είναι; 

Τελευταίο, αλλά όχι έσχατο είναι το γεγονός ότι ο Νίκος Αναστασιάδης, όταν ο «Φ» έγραψε ότι εδώ και έναν μήνα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Γενικός Εισαγγελέας είχαν ενημερωθεί από εκπρόσωπο της Άννας Αριστοτέλους και γνώριζαν την υπόθεση, αντί να τοποθετηθεί σοβαρά, απέφυγε το σκόπελο λέγοντας: «Έχω κουραστεί να ασχολούμαι με τα fake news κάποιων ευρηματικών δημοσιογράφων. Θα αποφύγω να κάνω το οποιοδήποτε σχόλιο». Πρόεδρε, σοβαρευτείτε. Μήπως δεν θέλετε να μάθετε πως λειτουργεί το δίχτυο ναρκωτικών στη χώρα σας; Μήπως δεν θέλετε να μάθετε, ποιος έδωσε άδεια για εκτελωνισμό των παραισθησιογόνων από την Ινδία; Μήπως δεν θέλετε να ξέρετε πόσα φορτία φουκούδες στείλαμε ως Κύπρος στο εξωτερικό έμφορτα έκστασι; Ή μήπως είναι κι αυτό μια καλή πηγή εσόδων για κάποιους στην Κύπρο, όπως τα διαβατήρια; 

* Τα ενυπόγραφα κείμενα απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων τους/ ΠΗΓΗ: “Ο Φιλελεύθερος” .

Share this post