Από τις απαρχές του Χριστιανισμού στο Κίεβο στην αυτοκεφαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας Ουκρανίας

Από τις απαρχές του Χριστιανισμού στο Κίεβο στην αυτοκεφαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας Ουκρανίας

Με τίτλο ” Η όλη αλήθεια για το Ουκρανικό Εκκλησιαστικό Ζήτημα” η Μονή Παντοκράτορος του Αγίου Όρους κυκλοφόρησε περιεκτική μελέτη , η οποία, με γλώσσα κατανοητή για το ευρύ κοινό, αναφέρεται στην ιστορία του ζητήματος και θέτει στη σωστή του βάση το θέμα της παραχώρησης (5 Ιανουαρίου, 2019) από το Οικουμενικό Πατριαρχείο του Τόμου Αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας στον Μητροπολίτη Κιέβου Επιφάνιο. 

Στην  μελέτη, η οποία φέρει την υπογραφή του ιερομονάχου Νικήτα Παντοκρατορινού, δίδονται απαντήσεις στις αιτιάσεις της  Εκκλησίας  Ρωσίας, ” που προκάλεσε διχασμό στην Ορθοδοξία” και στην επιλεκτική επίκληση κάποιων κανόνων ,  προκειμένου να πείσουν ότι βαδίζουν σύμφωνα με αυτούς, αγνοώντας, όμως, εκουσίως πολλούς άλλους, ακόμη δε την Ιερά παράδοση και την εκκλησιαστική πράξη, που αναιρούν τους ισχυρισμούς της. Ιδιαιτέρως, για  την πολεμική εναντίον του Οικουμενικού Πατριαρχείου επισημαίνεται η ρήση του Ευαγγελίου· «ἐὰν ᾗ ἐξ ἀνθρώπων ἡ βουλὴ αὕτη ἢ τὸ ἔργον τοῦτο, καταλυθήσεται· εἰ δὲ ἐκ Θεοῦ ἐστιν, οὐ δυνήσεσθε καταλῦσαι αὐτό, μήποτε καὶ θεομάχοι εὑρεθῆτε» . 

Στην κατάληξη της μελέτης επισημαίνεται:

“Α- Είναι γεγονός ότι η Αυτοκεφαλία της Ουκρανίας είναι μια τετελεσμένη εκκλησιαστική πράξη. Και σιγά-σιγά θα πρέπει όλοι μας να το αποδεχτούμε. Η Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας είναι κάτω από την ευλογία της Μητρός Εκκλησίας, που παρείχε σε όλες τις Εκκλησίες την Αυτοκεφαλία· και αυτό χαριτώνει τους αδελφούς ορθοδόξους της Ουκρανίας. Ο χρόνος θα δείξει ότι «τὰ γενόμενα ἐν τῇ Ἐκκλησίᾳ οὐ παραγίνονται».

Β)Πολλοί νομίζουν ότι είναι ομολογητές της πίστεως κατακρίνοντας και υβρίζοντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Όμως η αληθινή ομολογία είναι η στήριξη της αλήθειας που μας υπαγορεύουν οι κανόνες και η Ιερά παράδοση της Εκκλησίας. Και στο συγκεκριμένο Ουκρανικό ζήτημα, η στήριξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου που σύμφωνα με αυτά ενήργησε. Έτσι έκαναν και στους Αγίους των Συναξαρίων. Τους συκοφαντούσαν, τους κατηγορούσαν, τους έβριζαν και αυτοί συγχωρούσαν και ευλογούσαν τους εχθρούς τους. Αυτό συμβαίνει και σήμερα με τους ανθρώπους που νομίζουν πως εργάζονται για την Ορθοδοξία και πως ομολογούν την πίστη τους βρίζοντας και συκοφαντώντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο οποίος όλους τους ευλογεί”.

 

*Διαβάστε εδώ αυτούσια την μελέτη της Μονής Παντοκράτορος

Αυτοκεφαλία ΟΕ Ουκρανίας by ARISTEIDIS VIKETOS

 

Φωτογραφία κορυφής: Η βάπτιση του Μέγα Πρίγκιπα του Κιέβου  Βλαδίμηρου Α’,  ( πίνακας του Βίκτορ Βασνέτσοβ ,1890).

 

 

 

 

Share this post