Από την Σμύρνη ο Ερντογάν ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του για το 2023
Προεκλογικός εστιαζμένος στην εξωτερική πολιτική και προειδοποιήση προς την Ελλάδα «να μαζέψει τα μυαλά της στο κεφάλι».
Κωνσταντινούπολη, Μηνάς Βασιλειάδης
Ανεβαίνει το προεκλογικό ‘θερμόμετρο’ και η ένταση στη ρητορική, με την αναγγελία, από τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι θα είναι και πάλι υποψήφιος για την Προεδρία στις εκλογές του 2023.
Η πλευρά της κυβέρνησης προχωρά τις τελευταίες ημέρες σε δηλώσεις, που εστιάζουν περισσότερο στην εξωτερική πολιτική και λιγότερο στην οικονομία, την ώρα που οι τιμές στα σούπερ μάρκετ παραμένουν δυσβάσταχτα υψηλές. Βενζίνη, εισιτήρια Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, ενοίκια, υπηρεσίες, τρόφιμα και πρώτες ύλες, ακολουθούν το κατηφορικό σπιράλ της ακρίβειας, ενώ το ευρώ έχει ξεπεράσει πλέον τις 18 λίρες.
Ο Πρόεδρος Ερντογάν γνωστοποίησε ότι θα είναι και πάλι υποψήφιος πρόεδρος τον Ιούνιο του 2023, αποκλείοντας το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. «Σταμάτα τις υπεκφυγές […] Δεν μπορείς πια να αναβάλεις το θέμα της υποψηφιότητάς σου», είπε απευθυνόμενος στον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αρχηγό του CHP (Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα), ο οποίος δεν έχει ανακοινώσει ακόμη, αν θα είναι υποψήφιος.
Η συμμαχία της αντιπολίτευσης αποτελείται από έξι κόμματα και δεν έχει ακόμη ορίσει τον υποψήφιό της, καθότι, σύμφωνα με τον κ. Κιλιτσντάρογλου, η πλευρά της Κυβέρνησης «περιμένει πώς και πώς να μάθει ποιός θα είναι ο υποψήφιος από την πλευρά μας ώστε να αρχίσει τις επιθέσεις».
Παράλληλα, το πρακτορείο ‘Anadolu’ μετέδωσε δηλώσεις του κ. Ερντογάν, κατά τις οποίες ο ίδιος είπε ότι προειδοποιεί την Ελλάδα «να μαζέψει τα μυαλά της στο κεφάλι». Ο Πρόεδρος Ερντογάν συμπλήρωσε ότι «μιλάει σοβαρά» και ζήτησε να κρίνει «η Διεθνής Κοινότητα» το θέμα της ΑΟΖ στο Καστελλόριζο, χωρίς να διευκρινίσει, εάν εννοεί ότι η Τουρκία θα προσφύγει με τα επιχειρήματά της στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Οι φράσεις που χρησιμοποίησε είναι οι εξής:
«Καλούμε για άλλη μια φορά την Ελλάδα να σταματήσει να εξοπλίζει τα νησιά, που είναι σε αποστρατικοποιημένο καθεστώς και να ενεργήσει σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες. Δεν αστειεύομαι, σοβαρά μιλάω. Ειδικά αυτό το έθνος είναι αποφασισμένο και αν αυτό το έθνος πει κάτι, θα το ακολουθήσει. Ας αφήσουμε στη διακριτική ευχέρεια της διεθνούς κοινότητα να κρίνει το νόημα της διεκδίκησης θαλάσσιας δικαιοδοσίας 40 χιλιομέτρων για το νησί Καστελόριζο στην Ανατολική Μεσόγειο, το οποίο απέχει λιγότερο από 2 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική μας χώρα και περισσότερα από 600 χιλιόμετρα από την Ελλάδα. Η προσπάθεια χρήσης των νησιών με μη στρατιωτικό καθεστώς σε διάφορες ασκήσεις και η προσπάθεια εργαλειοποίησης του ΝΑΤΟ και τρίτων χωρών σε αυτήν την παρανομία δεν έχει νόημα, πέρα από το ότι είναι μια προσπάθεια που θα καταλήξει σε καταστροφή. Ο κ. Μητσοτάκης μάλλον κάνει τουριστικές αποβάσεις στα νησιά».
Ο Πρόεδρος Ερντογάν συνέχισε λέγοντας τα εξής: «Δεν είναι δυνατόν να φτάσετε πουθενά με αυτό. Αν και η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ, εξακολουθεί να ασκεί πίεση στην τουρκική μειονότητα που ζει στη Δυτική Θράκη, τη Ρόδο και την Κω, αγνοώντας τις αξίες της Ένωσης, τα παγκόσμια ανθρώπινα δικαιώματα και τις διεθνείς συνθήκες. Το να επιτραπεί στην Ελλάδα, η οποία καταδικάστηκε από το ΕΔΑΔ το 1999 και το 2006 για τις παράνομες πρακτικές της, να συνεχίσει την καταπιεστική της στάση είναι παράδειγμα διπλών μέτρων και σταθμών. Παρακολουθούμε τις κινήσεις εκείνων που εμφανίζονται σαν γεράκια που δεν μιλούν εναντίον της Ελλάδας, η οποία υποστηρίζει ανοιχτά τρομοκρατικές οργανώσεις, που περιφρονούν το ΕΔΑΔ και αντιμετωπίζουν τους αιτούντες άσυλο με κάθε είδους απάνθρωπη συμπεριφορά. Ως σύμμαχος που πληρώνει το υψηλότερο τίμημα από κάθε άποψη εντός του ΝΑΤΟ, δεχόμαστε ήρεμα τις προκλήσεις της Ελλάδας, η οποία τα τελευταία δύο χρόνια δεν ανταποκρίθηκε καν στις προσκλήσεις μας για συνάντηση στρατιωτικών αντιπροσωπειών. Βλέπουμε, όμως, ότι η υπομονή και η ψυχραιμία μας παρεξηγούνται από το συνομιλητή μας. Η Τουρκία δεν παραβιάζει τα δικαιώματα και τους νόμους κανενός, αλλά επίσης δεν επιτρέπει να παραβιαστούν τα δικαιώματα και οι νόμοι της. Μάλιστα, από την ημέρα που ιδρύθηκε αυτή η χώρα [η Ελλάδα], πάντα στηριζόταν σε κάποιον και έκανε παρόμοιες κινήσεις ως έρμαιο για τα συμφέροντα κάποιων. Προειδοποιούμε ξανά την Ελλάδα, να μείνει μακριά από όνειρα, πράξεις και ρητορικές που θα την κάνουν να μετανιώσει, όπως έγινε πριν από έναν αιώνα και να μαζέψει τα μυαλά της. Σύνελθε!».
Καταλήγοντας, ανέφερε τα παρακάτω:
«Η Τουρκία δεν θα παραιτηθεί από τα δικαιώματά της στο Αιγαίο και δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει την εξουσία που της δίνουν οι διεθνείς συνθήκες για τον εξοπλισμό των νησιών, όταν αυτό χρειαστεί. Από την άλλη, η αμφίθυμη και επιβλητική στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς δεν μας άφησε άλλη επιλογή εκτός από μια ισότιμη, κυρίαρχη και ανεξάρτητη λύση στο νησί. Από την εκπαίδευση βαρέων όπλων σε ιερείς μέχρι το άνοιγμα γραφείων για τρομοκρατικές οργανώσεις, κάθε κίνηση των Ελληνοκυπρίων καταδεικνύει την ορθότητα αυτής της απόφασης. Θα συνεχίσουμε τις δραστηριότητες έρευνας και γεώτρησης υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο σύμφωνα με τους κανόνες του ΟΗΕ και άλλες διεθνείς συμβάσεις. Δεν επιτρέψαμε και δεν θα επιτρέψουμε καμία επιχείρηση στις περιοχές δικαιοδοσίας μας, ή ενέργειες εναντίον μας. Εκτός από τις υποχρεώσεις μας που απορρέουν από τις διεθνείς συνθήκες, έχουμε και ευθύνες που πηγάζουν από την Ιστορία και τον πολιτισμό μας. Από το Αζερμπαϊτζάν μέχρι τη Λιβύη, από τα Βαλκάνια μέχρι την Κεντρική Ασία, αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας».
Βολές προς τη Δύση εκτόξευσε και ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Μπεκίρ Μπόζνταγ, με αφορμή τις αντιδράσεις στην ΕΕ από τη δικαστική διαδικασία εναντίον του Οσμάν Καβάλα. Ο κ. Μπόζνταγ υποστήριξε ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου εκπληρώθηκε απ’ την Τουρκία και στη συνέχεια εκδόθηκε άλλη απόφαση ως αποτέλεσμα της δίκης. Στη συνέχεια ανέφερε τα εξής: «Γιατί η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, από το 2008 δεν έχει βάλει στην ημερήσια διάταξη μια απόφαση που δεν έχει εκπληρώσει η Ελλάδα και ζήτησε τη γνώμη του ΕΔΑΔ, όπως έκανε, με την Τουρκία; Η Γαλλία, η Γερμανία, η Βρετανία, έχουν αποφάσεις που δεν έχουν εκπληρώσει αντίστοιχα. Δεν νιώθουν την ανάγκη να τις βάλουν στην ατζέντα τους και να ζητήσουν ακόμη και από το ΕΔΑΔ, αλλά βάζουν στην ημερήσια διάταξη μια απόφαση που εκτέλεσε η Τουρκία και ζητούν γνωμοδότηση για την Τουρκία. Αυτό δεν είναι διπλά μέτρα και σταθμά; Θέλω να το σκεφτείτε αυτό ανεξάρτητα από το σωστό ή το λάθος των αποφάσεων. Εάν η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης αξιολογεί την εκτέλεση των αποφάσεων του ΕΔΑΔ και λαμβάνει κάποιες αποφάσεις ανάλογα, τότε γιατί δεν λαμβάνετε αυτές τις αποφάσεις κατά της Ελλάδας από το 2008; Γιατί δεν τις λάβατε ενάντια στη Γαλλία, Γερμανία και Αγγλία; Όταν πρόκειται για την Τουρκία, θυμούνται ξαφνικά τις αρχές τους και όταν πρόκειται για την Ελλάδα, στήνουν ένα μνημείο στην έλλειψη αρχών. Γίνεται τέτοιο πράγμα;».
Ο κ. Μπόζνταγ κατέληξε λέγοντας ότι περιμένουν «ίση μεταχείριση, δίκαιη μεταχείριση και αμεροληψία» και πως «μας το υποσχέθηκαν, αλλά πήγαν και δέχτηκαν τους Ελληνοκύπριους στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Στην Ελλάδα αναφέρθηκε και ο υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ. Ο κ. Ακάρ είπε, μεταξύ άλλων, ότι «η γείτονας και σύμμαχός μας Ελλάδα δυστυχώς συνεχίζει τις επεκτατικές επιθετικές πολιτικές της με τις προκλητικές της ενέργειες και ομιλίες». Σύμφωνα με τον Υπουργό, «συνεχίζει δυστυχώς επίμονα τους πρωτοφανείς παγκοσμίως ισχυρισμούς της, οι οποίοι είναι αντίθετοι με το διεθνές δίκαιο, τον ορθό λόγο, τη λογική και τα γεγονότα».
Αμέσως μετά ο κ. Ακάρ διατύπωσε τη σκέψη του με τις παρακάτω φράσεις: «Χωρίς να παίρνει μαθήματα από την ιστορία, η Ελλάδα, που τριπλασιάστηκε σε σχεδόν 200 χρόνια, κατηγορεί ξεδιάντροπα τη Δημοκρατία της Τουρκίας για επεκτατισμό. Δεν είναι δυνατόν να εξηγηθεί αυτό με ιστορικά γεγονότα, ορθό λόγο και λογική. Αυτό είναι υποκρισία. Ο εξοπλισμός της Ελλάδας και κάποιες συμμαχικές προσπάθειες είναι μάταιες προσπάθειες. Συνεχίζουμε επίμονα και με πείσμα την έκκλησή μας για διάλογο για την ειρηνική επίλυση των προβλημάτων και απλώνουμε το χέρι μας για ειρήνη. Όπως πάντα δηλώναμε, δεν επιβουλευόμαστε τα δικαιώματα, τους νόμους ή τη γη κανενός, και επίσης δίνουμε την απαραίτητη απάντηση σε κάθε είδους άδικες ενέργειες και δηλώσεις που κάνει η Ελλάδα».