Από την παραλία του Βαρωσιού στην «κάλπη»

Από την παραλία του Βαρωσιού στην «κάλπη»

Μετά την ολοκλήρωση του επικοινωνιακού show που στήθηκε από την Άγκυρα και το «εκλογικό» επιτελείο του Ερσίν Τατάρ για την ενίσχυση της υποψηφιότητας του «Πρωθυπουργού» για την τουρκοκυπριακή ηγεσία, το ενδιαφέρον της τ/κ πλευράς στρέφεται στις «προεδρικές εκλογές» που ακολουθούν την Κυριακή.

Αφήνοντας πίσω τους την Πέμπτη, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε το παραλιακό μέτωπο του Βαρωσιού, οι τ/κ αναλυτές εστιάζουν σε δυο ζητήματα: Στις «εκλογές» που ακολουθούν και στο πολιτικό χάος που αφήνει πίσω της η κατάρρευση της «κυβέρνησης».

Η τ/κ πλευρά άνοιξε την Πέμπτη  στις 12:00 την παραλιακή ζώνη του Βαρωσιού και στην συνέχεια, στις 16:00 την περιοχή επισκέφθηκε ο κ. Τατάρ συνοδευόμενος από στενούς συνεργάτες και οπαδούς του.

Ο κ. Τατάρ δεν πραγματοποίησε ομιλία στην περιοχή εξαιτίας της απαγόρευσης που επέβαλλε το «Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο». Το συγκεκριμένο όργανο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το στρατόπεδο του κ. Τατάρ, χρησιμοποιώντας το Βαρώσι επιχειρεί να εξασφαλίσει πολιτικά οφέλη λίγο πριν το άνοιγμα των «καλπών», μια κίνηση που δεν συμβαδίζει με τις αρχές της σύγχρονης δημοκρατίας.

Φυσικά, παρά την σχετική οδηγία του «Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου», ο κ. Τατάρ και οι συνεργάτες του πήραν εν μέρει αυτό που επιθυμούσαν αφού η προσοχή της κοινής γνώμης στράφηκε για λίγες ώρες στο show που στήθηκε σε ένα μικρό κομμάτι του Βαρωσιού.

Το «προεκλογικό» trick παρακολούθησαν από κοντά τα τ/κ, ε/κ, τουρκικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης. Οι πρώτες εικόνες και φωτογραφίες που έφτασαν στα ΜΜΕ βρήκαν μεγάλο αντίκτυπο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τουρκικά και τ/κ μέσα ενημέρωσης εκτός από τις εν λόγω εικόνες μετέδωσαν και την πληροφορία της συνάντησης μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, μια εξέλιξη στην οποία εστιάζουν τ/κ και Τούρκοι αναλυτές υπό την σκιά των τελευταίων εξελίξεων.

Όλα τα βλέμματα στραμμένα στην «κάλπη»

Με την πρώτη ημέρα του μερικού ανοίγματος ενός τμήματος του Βαρωσιού να περνά σιγά-σιγά στην σύγχρονη ιστορία της Κύπρου, η προσοχή της τ/κ κοινότητας στρέφεται στις αυριανές «προεδρικές» .

Οι τελευταίες πληροφορίες της «Κ» από μια σειρά πηγών δείχνει ότι σε γενικές γραμμές οι αναλυτές δεν αναμένουν τα όσα συνέβησαν σήμερα στο Βαρώσι να επηρεάσουν ριζικά τα δεδομένα στο μέτωπο των «προεδρικών». Σύμφωνα με την δική τους άποψη, η αντιπαράθεση με την Άγκυρα σχετικά με το μοντέλο λύσης, η οικονομική κρίση και η πανδημία είναι οι βασικοί παράγοντες οι οποίοι θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην τελική απόφαση των τ/κ. Σημαντικό ρόλο στο αποτέλεσμα των «εκλογών» αναμένεται να διαδραματίσει και το ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων. Εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού η επιλογή των τ/κ μεταξύ «αποχής ή κάλπης» θα είναι κρίσιμη για την έκβαση της αναμέτρησης.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, συνεχίζονται παρασκηνιακά οι παρεμβάσεις της τουρκικής πλευράς στις «προεδρικές», με την Άγκυρα να ρίχνει όλο το βάρος της στην υποστήριξη της υποψηφιότητας του κ. Τατάρ.

*Τα ενυπόγραφα κείμενα απηχούν τις θέσεις των συγγραφέων τους

ΠΗΓΗ: “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ”Κύπρου

 

Share this post