Δύο σημαντικά εκκλησιαστικά γεγονότα σημαδεύουν την 16η Ιουλίου εκάστου έτους.
Α) Την Κυριακή μεταξύ της 13ης έως 19ης Ιουλίου ( φέτος 16 Ιουλίου) η Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία τιμά τη μνήμη των 630 Επισκόπων, οι οποίοι πήραν μέρος στη Δ’ Οικουμενική Σύνοδο (8 Οκτωβρίου – 1 Νοεμβρίου 451μ. Χ). (Εικόνα επάνω: Δ’ Οικουμενική Συνόδος – Άγιον Όρος, Μεγίστη Λαύρα). Η Συνόδος έγινε στη Χαλκηδόνα , απέναντι από την Κωνσταντινούπολη ( σήμερα Kadiköy), και δέχθηκε τις δύο φύσεις του Χριστού (θεία και ανθρώπινη) «ηνωμένας ασυγχύτως και αδιαιρέτως εν των ενί προσώπω ή τη μία υποστάσει του Θεού Λόγου».
Β) Το Σχίσμα του 1054, όταν επήλθε διάσπαση της αδιαίρετης κατά την πρώτη χιλιετία Χριστιανικής Εκκλησίας. Το Σχίσμα επηρεάστηκε από πολιτικούς, πολιτιστικούς και οικονομικούς παράγοντες, αλλά η βασική του αιτία δεν ήταν κοσμική, αλλά θεολογική. Οι Χριστιανοί της Ανατολής και της Δύσης διαφωνούσαν για τις Παπικές αξιώσεις και το Filioque.
Πηγή: reader.gr
Επίσης, η Δύση επέμενε στο Πρωτείο του Πάπα , έναντι των άλλων τεσσάρων Πατριαρχών της Ανατολής (Κωνσταντινουπόλεως, Αλεξανδρείας Αντιοχείας και Ιεροσολύμων). Η Ορθόδοξη Ανατολή δεν αρνείται το Πρωτείο της Εκκλησίας της Ρώμης, αλλά το εντάσσει στο πλαίσιο της Συνοδικότητας.
Το Σχίσμα επισφραγίστηκε με την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης από τους Σταυροφόρους το 1204.
Μέχρι την Άλωση της Πόλης από τους Οθωμανούς Τούρκους (1453) έγιναν κάποιες προσπάθειες για την επανένωση των Εκκλησιών. Προσέκρουσαν, όμως, στις αξιώσεις του Πάπα και στο ανθενωτικό κλίμα που επικρατούσε στο Βυζάντιο. Οι σημαντικότερες ήταν οι Σύνοδοι της Λυόν (1274) και της Φεράρας – Φλωρεντίας (1438-1445). Το Σχίσμα υφίσταται , αλλά οι δύο Εκκλησίες βρίσκονται σε διάλογο , καθώς στις 7 Δεκεμβρίου του 1965 οι μακαριστοί Πάπας Παύλος ΣΤ’ και Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας ανακάλεσαν τους αφορισμούς του Πάπα Λέοντα Θ’ και του Πατριάρχη Μιχαήλ Κηρουλάριου, με τους οποίους είχε επέλθει η ρήξη του 1054.
Γιόχαν Ιγκς, Το γραφείο, ο Πάπας Πίος ΙΒ΄ και οι Εβραίοι, μτφρ. Άγγελος Μουταφίδης, Καστανιώτης 2024, σελ. 538
Αρκάς, Ο ιεροεξεταστής: Μη εισενέγκης... read more
Του Ροστισλάβ Χοτίν*
Στη Συρία, πρόσφατα έλαβαν χώρα τεκτονικά γεγονότα: στη χώρα, που σπαράσσεται από πολέμους και συγκρούσεις, άλλαξε η κυβέρνηση... read more