Από σήμερα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ο Κύπρου Γεώργιος

Από σήμερα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ο Κύπρου Γεώργιος

Ανταποκρινόμενος σε ευγενή πρόσκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος πραγματοποιεί από σήμερα μέχρι και την προσεχή Τετάρτη (3-8 Μαρτίου 2023) την πρώτη από της εκλογής του, σύμφωνα με την εκκλησιαστική ορολογία, “Ειρηνική” (επίσημη) επίσκεψη στο Σεπτό Κέντρο της Ορθοδοξίας. Ο Μακαριώτατος ,  μεταξύ άλλων, θα έχει συνομιλίες με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, με τον οποίο θα συλλειτουργήσει στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι την Κυριακή της Ορθοδοξίας (5.3.2023) και την επομένη θα παραβρεθεί στην έναρξη των εργασιών για τον μήνα Μάρτιο της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου. 

Ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος έφθασε χθες το απόγευμα στην Κωνσταντινούπολη, όπου στο αεροδρόμιο τον υποδέχτηκαν ο Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων Απόστολος και ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Αρχιμ. Γρηγόριος. Τον Αρχιεπίσκοπο συνοδεύουν οι Μητροπολίτες Κωνσταντίας& Αμμοχώστου Βασίλειος , Κιτίου Νεκτάριος, ο Αρχιγραμματέας της Ι. Σ. , Αρχιμ. Γεώργιος,  ο διευθυντής Σπουδών της Θεολογικής Σχολής της Εκκλησίας Κύπρου, Αρχιμ. Γρηγόριος, ο διάκονος Μιχαήλ και ο διευθυντής του Αρχιεπισκοπικού Γραφείου, θεολόγος Μιχάλης Σπύρου. 

Σήμερα, στις 11πμ ώρα Τουρκίας (10πμ ώρα Κύπρου),  ο  Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος, με την συνοδεία του,  θα αφιχθεί στο Φανάρι. Στην είσοδο θα τον υποδεχθεί ο Μητροπολίτης Μύρων Χρυσόστομος , τα μέλη της Πατριαρχικής Αυλής και κληρικοί της Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως και των  Μητροπόλεων Χαλκηδόνος, Δέρκων και Πριγκηποννήσων. 

Ο  Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος θα χοροστατήσει Δοξολογίας στον Πατριαρχικό Ναό. Δίπλα του στο παραθρόνιο  θα βρίσκεται ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος Εμμανουήλ , πρόεδρος της Επιτροπής επί των Διορθοδόξων Ζητημάτων.

Μετά την Δοξολογία θα γίνει η επίσημη υποδοχή του Αρχιεπισκόπου Γεωργίου από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και την Ιεραρχία στην Αίθουσα του Θρόνου, όπου και θα τον προσφωνήσει ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας. Θα ακολουθήσει επίσημο γεύμα στην Πατριαρχική Τράπεζα. 

Το απόγευμα ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος θα χοροστατήσει στην Ακολουθία της Α’ Στάσης των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο στον Ιερό Ναό Αγίου Φωκά Μεσαχώρου, στον Βόσπορο. 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ: Ενθρόνιση Αρχιεπισκόπου Γεωργίου (8.1.2023). Ο Αρχιεπίσκοπος με τα εγκόλπια και τον  επιστήθιο Σταυρό ,  αντίγραφα αυτών του Οικουμενικού Πατριάρχη Ιωακείμ Δ’ (1884- 1886), τα οποία ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος είχε δωρίσει στον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κυρό Χρυσόστομο Β’.

Share this post