Από σήμερα μέχρι και τις 24 Αυγούστου ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο Κίεβο

Από σήμερα μέχρι και τις 24 Αυγούστου ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο Κίεβο

Το πλήρωμα  της τοπικής Ορθόδοξη Εκκλησία Ουκρανίας αναμένει  την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στο Κίεβο.  Πριν από σχεδόν τρία χρόνια, ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, Μακαριώτατος Μητροπολίτης Επιφάνιος, έλαβε από τον Παναγιώτατο ένα ιστορικό έγγραφο – τον Τόμο για την Αυτοκεφαλία, που αποκατέστησε τη δικαιοσύνη και επιβεβαίωσε την πνευματική ανεξαρτησία της Ουκρανικής Εκκλησίας. Είναι συμβολικό ότι η φετινή επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου συμπίπτει με την 30ή επέτειο από την αποκατάσταση της Ανεξαρτησίας της Ουκρανίας. Η επέτειος θα εορταστεί στις 24 Αυγούστου. 

Ανακοίνωση της Ορθόδοξης Εκκλησίας Ουκρανίας αναφέρει: “Καλούμε τους πιστούς να υποδεχθούν μαζί μας τον Οικουμενικό Πατριάρχη, τον πρώτο μεταξύ ίσων, και σε κοινή προσευχή να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας στον Κύριο. Εξάλλου, χάρη στην ακλόνητη στάση του Παναγιωτάτου, σήμερα η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία έχει ίσα δικαιώματα με τις άλλες τοπικές Εκκλησίες του κόσμου και ο Ουκρανικός λαός μπορεί να προσεύχεται εντός της δικής του Εκκλησίας στη μητρική του γλώσσα.

Η πανηγυρική υποδοχή του Παναγιωτάτου και η Δοξολογία για την άφιξή του θα πραγματοποιηθούν στις 21 Αυγούστου στις 10:00 στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Μιχαήλ με τους Χρυσούς Τρούλους.

Στις 22 Αυγούστου στις 9:00 στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σοφίας του Κιέβου κάτω από τον ανοιχτό ουρανό θα τελεστεί Θεία Λειτουργία από τους δύο Προκαθημένους: τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Μακαριώτατο Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιο”.

Ανακοίνωση της Αρχιγραμματείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου αναφέρει: “

“Διά του παρόντος ανακοινούται ότι η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος, ανταποκρινόμενος εις τιμητικήν πρόσκλησιν του Προέδρου της Ουκρανίας Εξοχ. κ. Volodymyr Zelenskyy, πραγματοποιεί επίσημον επίσκεψιν εις την χώραν αυτήν μεταξύ 20-24 τ.μ. Αυγούστου, διά να συμμετάσχη εις τους εορτασμούς των 30 ετών ανεξαρτησίας της Ουκρανίας ως κυριάρχου κράτους.

Αυτονόητον, ότι ταυτοχρόνως ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα επισκεφθή επισήμως και την Ορθόδοξον Εκκλησίαν της Ουκρανίας και τον Προκαθήμενον αυτής Μακαριώτατον Μητροπολίτην Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιον, με τον οποίον θα συλλειτουργήση εν τω ιστορικώ Ιερώ Ναώ της Αγίας Σοφίας Κιέβου την Κυριακήν, 22αν τ.μ.

Οι συνοδεύοντες τον Παναγιώτατον κατά την αποδημίαν Αυτού είναι οι Σεβ. Μητροπολίται Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιος και Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος, οι Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Γρηγόριος, Αρχιγραμματεύς της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, και Μ. Σύγκελλος κ. Ιάκωβος, ο Ιερολ. Πατριαρχικός Διάκονος κ. Ιερώνυμος Σωτηρέλης, ο Εντιμ. κ. Νικόλαος-Γεώργιος Παπαχρήστου, Διευθυντής του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας, και οι Εντιμ. κ. Παναγιώτης Γραφιαδέλλης και κ. Δαμιανός Μπαρντακτσής, εκ των Γραμματέων των Πατριαρχείων”.

*Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης πρόκειται να φθάσει απόψε στο Κίεβο.

Ήδη στη πρωτεύουσα της Ουκρανίας βρίσκεται ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος,  Εμμανουήλ, στα πλαίσιο της προετοιμασίας της  επισκέψεως της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.

Ο Σεβασμιώτατος συλλειτούργησε χθες , εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος κατά το Ιουλιανό ημερολόγιο, μετά του Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφανίου και κληρικούς της Εκκλησίας της Ουκρανίας, στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ Κιέβου

 

 

Share this post