Από αύριο μέχρι και την Παρασκευή ο Συλλούρης προεδρεύων της Δημοκρατίας

Από αύριο μέχρι και την Παρασκευή ο Συλλούρης προεδρεύων της Δημοκρατίας

Και το ΑΚΕΛ ζητά την παραίτηση Συλλούρη. Οίδιος λέει ότι θα ανακοινώσει την απόφαση του, μετά τις έρευνες και “ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα τους”.

Παρόλο ότι η πλειοψηφία της Βουλής, σύμφωνα με ανακοινώσεις των κομμάτων , ζητά την παραίτηση του προέδρου της , Δ. Συλλούρη, ο ίδιος όχι μόνο δείχνει περιφρόνηση , αλλά και θα ασκήσει από αύριο μέχρι και την Παρακευή καθήκοντα προεδρεύοντα της Δημοκρατίας.

Ο πρόεδρος  Αναστασιάδης μεταβαίνει αύριο στις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθούν στις 15 και 16 Οκτωβρίου.

Τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα απασχολήσουν, ανάμεσα σε άλλα, η επιδημιολογική κατάσταση σε σχέση με την πανδημία του κορωνοϊού, οι σχέσεις ΕΕ – Ηνωμένου Βασιλείου, η κλιματική αλλαγή, καθώς και οι σχέσεις ΕΕ – Αφρικής.

Κατά τη Σύνοδο, ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους ηγέτες για τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με τις τουρκικές προκλήσεις και έκνομες ενέργειες στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου και στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τον πρόεδρο Αναστασιάδη θα συνοδεύει στις Βρυξέλλες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος,  Κυριάκος Κούσιος.

Γίνεται αντιληπτό ότι , λόγω των εξελίξεων με την υπόθεση Συλλούρη -Τζιοβάνη, τα βλέμματα των Ευρωπαίων ηγετών θα είναι στραμμένα στον πρόεδρο Αναστασιάδη, μετά και την δήλωση του εκπροσώπου της Κομισιόν ,  Κρίστιαν Βίγκαντ    .

Η Κομισιόν εξετάζει επί του παρόντος τη συμμόρφωση με το κοινοτικό δίκαιο του κυπριακού προγράμματος απόδοσης διαβατηρίων σε επενδυτές ενόψει πιθανών διαδικασιών επί παραβάσει, δήλωσε σήμερα ο αρμόδιος εκπρόσωπος της Κομισιόν, Κρίστιαν Βίγκαντ, μετά και τις αποκαλύψεις του τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ, ο αρμόδιος εκπρόσωπος της Κομισιόν Κρίστιαν Βίγκαντ ανέφερε ότι «παρατηρήσαμε με δυσπιστία πώς υψηλού επιπέδου αξιωματούχοι εμπορεύονταν ευρωπαϊκή ιθαγένεια για οικονομικά οφέλη. Η Πρόεδρος von der Leyen ήταν σαφής όταν είπε ότι οι ευρωπαϊκές αξίες δεν είναι προς πώληση».

“Η Κομισιόν έχει εκφράσει συχνά τις σοβαρές ανησυχίες της σχετικά με τα συστήματα υπηκοότητας επενδυτών, επίσης απευθείας με τις κυπριακές αρχές. Η Κομισιόν εξετάζει επί του παρόντος τη συμμόρφωση με το κοινοτικό δίκαιο του κυπριακού συστήματος ενόψει πιθανών διαδικασιών επί παραβάσει”, ανέφερε ο αρμόδιος εκπρόσωπος.

“Γνωρίζουμε τις τελευταίες δηλώσεις της Κυβέρνησης και αναμένουμε από τις αρμόδιες κυπριακές αρχές να εξετάσουν διεξοδικά αυτήν την υπόθεση”, κατέληξε.

Παραιτήθηκε ο Τζιοβάνης

Την παραίτησή του από το βουλευτικό αξίωμα υπέβαλε σήμερα ο Χριστάκης Τζιοβάνης, μετά την πολιτική θύελλα που προκάλεσε το βίντεο-ρεπορτάζ του «Αλ Τζαζίρα», στο οποίο εμπλέκεται τόσο ο ίδιος όσο και ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης.

Με επιστολή του προς τον ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού, ενόψει της συνεδρίασης του Π.Γ., ο βουλευτής Αμμοχώστου παραιτήθηκε και από μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και από όλα τα σώματα του κόμματος. 

Ο Χριστάκης Τζιοβάνης επιμένει στηνεκδοχή για  “σκηνοθετημένο ρεπορτάζ, που στόχο είχε να πλήξει το κύρος της χώρας και του επενδυτικού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας”.

Ταυτόχρονα, θέτει τον εαυτό του στη διάθεση των αρχών και δηλώνει ότι «είναι προτεραιότητα για μένα να λάμψει όλη η αλήθεια».

Ο Δ. Συλλούρης

Ο Δ. Συλλούρης , σε γραπτή δήλωση, αναφέρει ότι από την επόμενη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2020, θα απέχει από τα καθήκοντα του  προέδρου  της Βουλής  μέχρι να αποπερατωθούν οι έρευνες σχετικά με το βίντεο του Al Jazeera για τις πολιτογραφήσεις.

*Η δήλωση Συλλούρη δόθηκε στην δημοσιότητα από το ΓΤΠ στις 13:01, ενώ στις 13:15 δόθηκε δήλωση του γενικού εισαγελέα , Γιώργου Σαββίδη.

Στην δήλωση του ο Δ. Συλλούρης αναφέρει: “Κατάρχας θα ήθελα να ζητήσω δημόσια συγγνώμη, για τη δυσάρεστη εικόνα που πέρασε στον κυπριακό λαό – και όχι μόνο – και την αναστάτωση που αυτή έχει προκαλέσει. Απολογούμαι που επέτρεψα σε κάποιους, έστω και μέσα απ’ τη δημοσιοποίηση αυτής της σκηνοθετημένης και αποσπασματικής εικόνας, να πλήξουν το πρόσωπο μου και κατ’ επέκταση τον θεσμό του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Παράλληλα θέλω να ανακοινώσω, ότι από την επόμενη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2020, απέχω από τα καθήκοντα μου, μέχρι να αποπερατωθούν οι έρευνες. Όταν ολοκληρωθούν, έχω πάρει τις αποφάσεις μου και ανεξαρτήτως αποτελέσματος θα τις ανακοινώσω.

Καλώ επίσης όλες τις αρμόδιες αρχές να επιταχύνουν οποιεσδήποτε διαδικασίες έχουν αρχίσει και είμαι στη διάθεση των Αρχών για οποιαδήποτε διευκόλυνση χρειαστεί σχετικά με τις έρευνες”.

“Τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ώρες από το δημοσιογραφικό δίκτυο Al Jazeera προκαλούν αγανάκτηση, θυμό και ανησυχία στους πολίτες.

Αναγνωρίζοντας τον σοβαρό θεσμικό ρόλο που απορρέει από τις συνταγματικές εξουσίες μου, έχω δώσει από την πρώτη στιγμή σαφείς οδηγίες στην Ηγεσία της Αστυνομίας όπως προβεί στην πλήρη, ενδελεχή και εις βάθος διερεύνηση για το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων από οποιονδήποτε. Πέραν τούτου, συγκάλεσα σήμερα σύσκεψη στο Γραφείο μου, στην παρουσία του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, λειτουργών της Νομικής Υπηρεσίας, του Βοηθού Αρχηγού Επιχειρήσεων και υψηλόβαθμων στελεχών του Τμήματος Καταπολέμησης Εγκλήματος της Αστυνομίας, κατά την οποία δώσαμε τις αναγκαίες κατευθύνσεις και καθορίστηκαν τα επόμενα βήματα.

Θέλω να διαβεβαιώσω ότι θα προβώ σε ό,τι άλλο κριθεί υπό τις περιστάσεις ως αναγκαίο, πάντοτε με γνώμονα τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος”.

Μετά από έκτακτη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ, αποφασίστηκε να  γίνει αποδεκτή η απόφαση παραίτησης του βουλευτή του κόμματος, Χρήστου Τζιοβάνη. Επίσης,  ζητείται η παραίτηση του προέδρου της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη, καθώς και η διερεύνηση όλων των υποθέσεων και όλων των κυκλωμάτων, που στήθηκαν γύρω από το επενδυτικό πρόγραμμα. 

 Αυτούσια η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ

“Το Πολιτικό Γραφείο της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, σε σημερινή έκτακτη συνεδρία του, συζήτησε τα θέματα που απορρέουν από το νέο ρεπορτάζ που μετέδωσε ο Αλ Τζαζίρα σχετικά με το σκάνδαλο των «χρυσών διαβατηρίων» και γενικότερα το όλο πρόγραμμα που αναπτύχθηκε επί των ημερών της κυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ.

1.    Το νέο ρεπορτάζ του Αλ Τζαζίρα αποκαλύπτει πρακτικές εκμετάλλευσης του προγράμματος πολιτογραφήσεων και προσθέτει στα όσα διεθνώς καταγγέλλονται εδώ και χρόνια σε βάρος της Κύπρου και της κυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ.

2.    Η θέση του ΑΚΕΛ σχετικά με το σκάνδαλο των «χρυσών διαβατηρίων» δεν αλλάζει ούτε στο ελάχιστο, ακόμα και τώρα που η κυβέρνηση άρον άρον αποφάσισε να διακόψει το Πρόγραμμα κάτω από την καθολική κατακραυγή της κοινωνίας για τη διαπλοκή και τη διαφθορά, που έφτασαν σε πρωτόγνωρα επίπεδα τα τελευταία χρόνια. Για το σκάνδαλο των «χρυσών διαβατηρίων» το ΑΚΕΛ για χρόνια καταγγέλλει και προειδοποιεί.

3.    Απαιτούμε άμεση, αποτελεσματική και πλήρη διερεύνηση όλων των υποθέσεων και όλων των κυκλωμάτων που στήθηκαν γύρω από το επενδυτικό πρόγραμμα, περιλαμβανομένων και όσων καταγγέλλονται στο σχετικό ρεπορτάζ του Αλ Τζαζίρα.

4.    Τα συντεταγμένα όργανα του κράτους, και πρώτα απ’ όλα η κυβέρνηση, ο Γενικός Εισαγγελέας και οι διωκτικές αρχές, έχουν την κύρια και καθοριστική ευθύνη για να ερευνηθούν όλα όσα έγιναν γύρω από το πρόγραμμα. Η κυβέρνηση θα πρέπει να πάψει να εμποδίζει την έρευνα, την οποία διενεργεί ο Γενικός Ελεγκτής.

Το Πολιτικό Γραφείο:

  1. Επαναβεβαίωσε την αποφασιστικότητα του ΑΚΕΛ να συνεχίσει να στέκεται αντιμέτωπο στη διαπλοκή και τη διαφθορά.
  2. Αποδέχθηκε την παραίτηση του Χριστάκη Τζιοβάννη από τη θέση του βουλευτή και τα κομματικά αξιώματα, κατόπιν συνεννόησης με τη Γραμματεία της ΚΕ του Κόμματος. Η παραίτηση συνιστά πράξη πολιτικής ευθιξίας.
  3. Ζητά την παραίτηση του Προέδρου της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη, ο οποίος με όσα έχουν δημοσιοποιηθεί άφησε ανεπανόρθωτα εκτεθειμένη τη Βουλή και εν γένει την Κυπριακή Δημοκρατία”.

Ο πρόεδρος του Παγύπριου  Δικηγορικού Συλλόγου

«Η ατιμωρησία του παρελθόντος οδήγησε στην προσπάθεια παράκαμψης του νόμου, επειδή ουδείς παρουσιάστηκε στο δικαστήριο», τόνισε ο πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Δώρος Ιωαννίδης, σχολιάζοντας στον ραδιορταθμο Active και την εκπομπή «Ατζέντα» τις αποκαλύψεις, που βλέπουν αυτές τις μέρες το φως της δημοσιότητας, σχετικά με τη διαχείριση του Προγράμματος Πολιτογραφήσεων.

«Δεν είναι αυτή η πραγματικότητα; Αυτό πρέπει να μας προβληματίσει και τίποτε άλλο. Ελπίζω το εκατοστό πάθημα να μας γίνει μάθημα και όταν θα  βγάλει το πόρισμα η Ερευνητική Επιτροπή – γιατί υπάρχουν ενδείξεις ότι προκύπτουν ποινικά αδικήματα- κάποιοι να οδηγηθούν στο δικαστήριο, γιατί με αυτό τον τρόπο έχει πληγεί η Κύπρος ολόκληρη και σε μεγάλο βαθμό ο νομικός κόσμος», υποστήριξε ακολούθως ο κ. Ιωαννίδης.

Ο κ. Ιωαννίδης έκανε λόγο για σοβαρό πλήγμα στον νομικό κόσμο. «Δεν δέχομαι, επειδή 5-10-15 νομικοί έχουν παρανομήσει, να πλήττεται όλος ο νομικός κόσμος, ενώ αυτοί είναι εκεί και να έχουν πλουτίσει. Δεν πρέπει να τους χαριστεί κανένας, πρέπει να είναι υπόλογοι των πράξεών τους και να τιμωρηθούν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας το βίντεο, που είδαμε δημοσιευμένο στο Al Jazzera, ανέφερε πως είναι βέβαιος ότι είναι αποσπάσματα και ότι αποτελεί ένα βίντεο παγίδευσης, αλλά αυτό δεν έχει σημασία, γιατί και αυτά που προβάλλονται, δείχνουν παρά πολλά.

Κληθείς να σχολιάσει τον τερματισμό του προγράμματος πολιτογραφήσεων από την κυβέρνηση, ο κ. Ιωαννίδης επεσήμανε πως «ό,τι κάνουμε σε αυτό τον τόπο, φροντίζουμε να το καταστρέφουμε. Από έξω μας κυνηγούν; Eμείς δίνουμε αφορμές και μας  κυνηγούν απ’έξω. Καταστρέψαμε ένα πρόγραμμα που προσέφερε πολλά, αλλά στο τέλος αναλογιζόμενοι τη ζημιά εις βάρος της ΚΔ, διερωτόμαστε αν άξιζε τον κόπο».

Ερωτηθείς, αν ο δικηγορικός σύλλογος θα διεκδικήσει πειθαρχική διερεύνηση ή και δίωξη, απάντησε ότι είναι υποχρέωση του Δικηγορικού Συλλόγου, μέσω ερευνώντος λειτουργού, να προχωρήσει σε διερεύνηση.

Share this post