Απεβίωσε ο Sir της δημοσιογραφίας Γλαύκος Ξένος

Απεβίωσε ο Sir της δημοσιογραφίας Γλαύκος Ξένος

Ήταν ο δημοσιογράφος που αντίκρισε πρώτος το νεκρό σώμα του ήρωα του απελευθερωτικού αγώνα Κυριάκου Μάτση μέσα στο κρησφύγετό του στο Δίκωμο

 

Έφυγε από την ζωή ο Sir της δημοσιογραφίας και σεβαστός φίλος  Γλαύκος Ξένος. Ήταν πολύ καταρτισμένος και ευγενής ακόμη και με αυτούς , που είχε διαφορετικές απόψεις, ενώ ξεχώριζε με το πνεύμα και το χιούμορ του τόσο στο χώρο εργασίας , όσο και στην κοινωνική συναναστροφή. 

Από τους βετεράνους δημοσιογράφους επέμενε να γράφει τα κείμενα του, τα οποία τα δούλευε πολύ, με απορροφητική πένα μελάνης. Κάπνιζε πίπα καπνού και  του άρεσε το κομψό ντύσιμο. Επίσης, ήταν δεινός κολυμβητής, ψαράς και ιδιαίτερα φιλόξενος.

Ο Θεός να τον αναπαύσει εν ειρήνη.  

Θλίψη για το θάνατο του Γλαύκου Ξένου εξέφρασε  ο πρόεδρος  Αναστασιάδης, διαβιβάζοντας ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους του.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ) σε ανακοίνωση του αναφέρει:

«Απεβίωσε σε ηλικία 85 χρόνων ο βετεράνος δημοσιογράφος Γλαύκος Ξένος, που άφησε εποχή ως βιρτουόζος του ανθρωποκεντρικού χρονογραφήματος. Υπήρξε ένας από τους πρωτοπόρους σκαπανείς της έντυπης δημοσιογραφίας στην εποχή του.  Μέσα από μια πλειάδα εντύπων, στα οποία εργάστηκε για δεκαετίες είτε ως απλός συντάκτης, είτε ως αρχισυντάκτης άφησε σημαντικό και αξιομνημόνευτο στίγμα με την ευθύβολη γραφίδα του.

Ο Γλαύκος Ξένος κόσμησε με την παρουσία του τις τάξεις της Ένωσης Συντακτών Κύπρου, στην οποία η δράση του υπήρξε έντονη και παραγωγική, τόσο ως απλού μέλους της Οργάνωσης, όσο και ως μέλους  του Δ.Σ. της συντεχνίας την περίοδο 1969-1973.

Ο Γλαύκος Ξένος ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του πορεία το 1952 στην εφημερίδα «Κύπρος» και την ολοκλήρωσε τη δεκαετία του ’90 στην εφημερίδα «Αλήθεια» ως αρθρογράφος με το ψευδώνυμο ο «Κάσσανδρος». Στο μεσοδιάστημα υπήρξε ο δημιουργός της ραδιοφωνικής εκπομπής «Καλημέρα σας» το 1971 από τη συχνότητα του ραδιοφώνου του ΡΙΚ.

Ήταν ο δημοσιογράφος που αντίκρισε πρώτος το νεκρό σώμα του ήρωα του απελευθερωτικού αγώνα Κυριάκου Μάτση μέσα στο κρησφύγετό του στο Δίκωμο, γεγονός που κατέγραψε σ’ ένα απαράμιλλο ρεπορτάζ, άξιο λόγου μέχρι τις μέρες μας.

Η κηδεία του Γλαύκου Ξένου θα τελεστεί αύριο Τετάρτη στις 4 μ.μ από την Εκκλησία Κωνσταντίνου και Ελένης του Κοιμητηρίου Λευκωσίας. Η οικογένεια δεν θα δεχθεί συλλυπητήρια λόγω των μέτρων της πανδημίας. Εισφορές στο ίδρυμα Αροδαφνούσα.

Η Ένωση Συντακτών Κύπρου εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια της στην οικογένεια του εκλιπόντος και ιδιαίτερα στην κόρη του, επίσης δημοσιογράφο Ελένη Ξένου. Η ΕΣΚ θα παραστεί στην κηδεία και θα καταθέσει στεφάνι».

**************************************

Κοσμεί με ξεχωριστή παρουσία την ιστορία της δημοσιογραφιας στην Κύπρο που ετοιμάζωΕΦΥΓΕ Ο ΓΛΑΥΚΟΣ ΞΕΝΟΣ, Ο…

Gepostet von Panayiotis-Maria Papademetris am Montag, 7. September 2020

 

Share this post