Απεβίωσε ο πρώην πρέσβης Άνδρος Νικολαΐδης. Τελευταίο του πόστο η Ουάσιγκτον επί προεδρίας Κλίντον

Απεβίωσε ο πρώην πρέσβης Άνδρος Νικολαΐδης. Τελευταίο του πόστο η Ουάσιγκτον επί προεδρίας Κλίντον

“Συνεχώς κάνουμε υποχωρήσεις και φεύγουμε από την εθνική γραμμή”

Λίγες μέρες πριν συμπληρωθούν 24 χρόνια από την ημέρα (11.02.1997) που επέδιδε τα διαπιστευτήρια του στον τότε Αμερικανό πρόεδρο, Μπίλ , Κλίντον, έφυγε από την ζωή ο πρώην πρέσβης , Άνδρος Νικολαΐδης. 

Το Υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσει του  εκφράζει βαθιά θλίψη για το θάνατο του  πρώην πρέσβη Άνδρου Νικολαΐδη, ο οποίος, όπως αναφέρεται “υπήρξε ένας ακούραστος προασπιστής των συμφερόντων της Κύπρου στο εξωτερικό και μια εξέχουσα φυσιογνωμία της Κυπριακής Διπλωματίας, έχοντας διατελέσει μέλος της Διπλωματικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας από το 1965 μέχρι την αφυπηρέτηση του, το 1998. 

Κατά τη μακρά και διακεκριμένη υπηρεσία του, ο Άνδρος Νικολαΐδης διετέλεσε μεταξύ άλλων Ύπατος Αρμοστής της Κύπρου στο Νέο Δελχί (1979-1983), Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στο Γραφείο του ΟΗΕ στη Γενεύη (1983-1987) και στη συνέχεια Πρέσβης της Κύπρου στη Ρώμη (1987-1991), στη Βόννη (1992-1996) και στην Ουάσινγκτον (1996-1998). Προηγουμένως, είχε επίσης υπηρετήσει στην Ύπατη Αρμοστεία της Κύπρου στο Λονδίνο (1966-1968) και στην Πρεσβεία της Κύπρου στην Ουάσιγκτον (1968-1973 και 1974-1979). Ο Υπουργός Εξωτερικών και το προσωπικό του Υπουργείου Εξωτερικών εκφράζουν τα ειλικρινή συλλυπητήριά τους στην οικογένεια του εκλιπόντος”.

*Η εξόδιος ακολουθία  του Άνδρου Νικολαΐδη θα ψαλεί την ερχόμενη Τρίτη , 9 Φεβρουαρίου (11 πμ) στον  ναό της του  Θεού Σοφίας στον Στρόβολο, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Κωνσταντίας – Αμμοχώστου, Βασιλείου. 

Ο εκλειπών πρέσβης γεννήθηκε στις 20 Αυγούστου του 1938 στη Γαλάτα. Ήταν νυμφευμένος με την Ηρώ Μακρή εξ Αμμοχώστου και μαζί απέκτησαν μια κόρη, τη Μελίνα. Είχε  κάνει σπουδές στο Λονδίνο, στο School of Journalism, στην Ουάσιγκτον στο George Washington University, Washington DC, καθώς και στο University of Maryland, College Park.

                                                                                                  Επίδοση διαπιστευτηρίων στις 15 Σεπτεμβρίου 1987 στον τότε Ιταλό πρόεδροFrancesco Cossiga

Ο Άντρος Νικολαΐδης επέδωσε τα διαπιστευτήρια του στον πρώην Αμερικανό πρόεδρο , Μπιλ Κλίντον , τον Φεβρουάριο του 1997. Μεταξύ άλλων είχε αναφέρει: “Δυστυχώς,  το Κυπριακό παραμένει άλυτο μετά από 22 χρόνια ξένης κατοχής και βίαιης διαίρεσης με δυσοίωνες συνέπειες για τη διεθνή ειρήνη στην πιο στρατηγικά σημαντική περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Οι πρόσφατες αδικαιολόγητες δολοφονίες Κυπρίων πολιτών, στις οποίες εμπλέκονται Τουρκικές δυνάμεις κατοχής και μέλη της εξτρεμιστικής οργάνωσης “Γκρίζοι Λύκοι” στη ζώνη προστασίας του ΟΗΕ, κατά της οποίας μιλήσατε δυνατά, προσφέρουν μια σαφή ένδειξη της σοβαρότητας της κατάστασης , που μπορεί να πάρει  ευρύτερες διαστάσεις με αρνητικές επιπτώσεις για την ασφάλεια και τη σταθερότητα σε μια ήδη ασταθή περιοχή που περιβάλλεται από την εμφάνιση φανατικών στοιχείων του φονταμενταλισμού και της μισαλλοδοξίας… Η σημερινή εκδήλωση, κύριε Πρόεδρε, έχει επίσης διπλή προσωπική σημασία για μένα. Πρώτον, είναι η τρίτη φορά που μου δόθηκε το προνόμιο να υπηρετώ τη χώρα μου στην Ουάσινγκτον. Κατά τη διάρκεια των πολλών ετών που έχω περάσει σε αυτήν την ευλογημένη χώρα, είχα την ευκαιρία να γνωρίσω και να εκτιμήσω τις αξίες και τις αρετές του αμερικανικού λαού. Δεύτερον, θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που έδωσα τα διαπιστευτήριά μου ως Πρέσβης της Κύπρου στις Ηνωμένες Πολιτείες σε έναν Πρόεδρο που έχει δεσμευτεί να θέσει την προσωπική του σφραγίδα στην επίλυση ενός προβλήματος που έχει εδώ και τόσα χρόνια ενοχλήσει τη διεθνή κοινότητα και απειλεί τη διεθνή ειρήνη”.

Διαπιστευτήρια Ανδ. Νικολαΐδη στον πρόεδρο Κλίντον by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

Το 1998, πριν αναχωρήσει από την Ουάσιγκτον ο Άνδρος Νικολαΐδης τιμήθηκε από την ομογενειακή οργάνωση American Hellenic Institute (AHI) με το βραβείο Hellenic Heritage Public Service Award.

Ο κ. Νικολαϊδης αναγνωρίστηκε για την πολυετή προσφορά του στον αγώνα της Κύπρου και ιδιαίτερα για την “επιτυχημένη θητεία του”, όπως χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του AHI Eυγένιος Ρωσσίδης, ως Πρέσβης της Κύπρου στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τα τελευταία χρόνια.

Στο αποχαιρετιστήριο γεύμα παρέστη και ο Ειδικός Συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό Τόμας Μίλερ, ο οποίος εξήρε τον κ. Νικολαΐδη για τη μαχητικότητά του, όπως είπε, που τον διακρίνει στην προάσπιση των συμφερόντων της Κύπρου, για την αποτελεσματική προβολή των θέσεων της Κύπρου στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ και τον ευχαρίστησε για τη στενή και αγαστή συνεργασία τους κατά τη διάρκεια της εδώ θητείας του.

Ο κ. Ρωσσίδης απένειμε τιμητική πλακέτα στον Πρέσβη και στα σύντομα σχόλιά του κατέγραψε το έργο και τη συμβολή του κ. Νικολαϊδη στη δικαίωση των αγώνων της Κύπρου, τόσο από τη θητεία του ως Πρέσβη της Κύπρου όσο και από τη θητεία του ως Επιτετραμμένου της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ουάσιγκτον κατά την περίοδο της εισβολής.

Από την πλευρά του ο Πρέσβης ευχαρίστησε την Οργάνωση για την πολύτιμη προσφορά της, σημειώνοντας ότι ο λαός της Κύπρου εκτιμά τις προσπάθειες της ομογένειας και ελπίζει ότι θα συνεχιστούν έως ότου αποχωρήσουν από την Κύπρο τα τουρκικά στρατεύματα.

Ο Πρέσβης είπε ότι έκανε ό,τι ήταν δυνατό για την προώθηση του εθνικού μας προβλήματος στην Ουάσιγκτον, σημειώνοντας το έντονο ενδιαφέρον της αμερικανικής κυβέρνησης και προσωπικά του Αμερικανού Προέδρου για την επίλυση του Κυπριακού, την ενεργό ανάμειξη των Χόλμπρουκ και Μίλερ στις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας προς αυτό το στόχο καθώς και την αμερικανική υποστήριξη στην υποψηφιότητα της Κύπρου να καταστεί μέλος της ΕΕ.

Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση της κυπριακής κυβέρνησης για το έντονο ενδιαφέρον και υποστήριξη του αμερικανικού Κογκρέσου για τη δίκαιη επίλυση του Κυπριακού.

 

*Διαβάστε συνέντευξη του Α. Νικολαΐδη στην Αντιγόνη Αντιγόνη Σολομωνίδου Δρουσιώτου, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Ο Φιλελεύθερος”

Α. Νικολαΐδης: Αδιαμφισβήτητη η ενοχή του Κίσινγκερ… by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

 

 

Share this post