Απεβίωσε ο Παντελής Κούρος, ο εξ’ απορρήτων συνεργάτης του Γλαύκου Κληρίδη

Απεβίωσε ο Παντελής Κούρος, ο εξ’ απορρήτων συνεργάτης του Γλαύκου Κληρίδη

Δέκα χρόνια στο πλευρό του Κληρίδη κατάφερε να μην παρασυρθεί από μικρόφωνα και κάμερες

Μετά από πολύχρονη δοκιμασία με τον καρκίνο απεβίωσε , σε ηλικία 88 ετών,  ο Παντελής Κούρος, ο οποίος υπήρξε ο πιο στενός και εξ απορρήτων συνεργάτης του αείμνηστου προέδρου Γλαύκου Κληρίδη. Ο Π. Κούρος ξεχώρισε για το γεγονός ότι, με εξαίρεση μία το πολύ δύο περιπτώσεις,  ουδέποτε μίλησε στα ραδιόφωνα και στις τηλεοράσεις. 

Ο Παντελής Κούρος γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 10 Δεκεμβρίου 1932. Φοίτησε στο Παγκύπριο Γυμνάσιο. Παρακολούθησε μαθήματα κολεγιακού επιπέδου στον κλάδο Δημοσίων σχέσεων και Διεύθυνσης Επιχειρήσεων.

Ήταν από τα ιδρυτικά στελέχη της Ένωσης Αγωνιστών Λευκωσίας, του Παγκύπριου Ενιαίου Μετώπου Αγωνιστών και της Παγκύπριας Εθνικής Οργάνωσης Νεολαίας, στις οποίες κατείχε τη θέση του Γενικού Οργανωτικού και του Βοηθού Γενικού Γραμματέα.

Διετέλεσε Διευθυντής του Γραφείου Επιχειρήσεων της Πολιτικής Άμυνας και παρακολούθησε μαθήματα Πολιτικής Σχεδίασης Έκτακτης Ανάγκης στην Ελλάδα. Κατά την περίοδο της τουρκικής εισβολής του 1974 ανέλαβε τη θέση του Επιτελάρχη της Πολιτικής Άμυνας.

Το 1962 νυμφεύθηκε την Ουρανία Τσακίρη η οποία απεβίωσε το 1989 . Έχει  ένα γιό και μία κόρη. Το 1969 ήταν ένας από τους στενούς συνεργάτες του Γλαύκου Κληρίδη, όταν ίδρυσε το Ενιαίον Κόμμα. Το 23 Ιουλίου 1974, όταν ο Γλαύκος Κληρίδης ανέλαβε καθήκοντα Προεδρεύοντα της Δημοκρατίας, διορίστηκε ως σύνδεσμος της Προεδρίας με την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΚΥΠ).

Από την ίδρυση του Δημοκρατικού Συναγερμού το 1976 έως το 1993, κατείχε τη θέση του Διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του Προέδρου του κόμματος, Γλαύκου Κληρίδη. Στις 30 Απριλίου 1993 διορίστηκε Υφυπουργός Παρά τω Προέδρω στην Κυβέρνηση Γλαύκου Κληρίδη . Συνέχισε στην ίδια θέση στην Κυβέρνηση Γλαύκου Κληρίδη 1998. Παρέμεινε στη θέση αυτή έως τη λήξη της θητείας της κυβέρνησης το 2003.

 

Share this post