Απεβίωσε ο «Οτέλο», ο ηγέτης-σύμβολο της Επανάστασης των Γαρυφάλλων

Απεβίωσε ο «Οτέλο», ο ηγέτης-σύμβολο της Επανάστασης των Γαρυφάλλων

Απεβίωσε  σήμερα σε ηλικία 84 ετών σε στρατιωτικό νοσοκομείο της Λισαβόνας  ο Οτέλο Σαράιβα ντε Καρβάλιο ο ηγέτης-σύμβολο της Επανάστασης των Γαρυφάλων ,που τέρματισε σχεδόν αναίμακτα στις 25 Απριλίου του 74 τη στυγνή δικτατορία του Σαλαζάρ και του Καετάνο.Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας Μαρσέλο Ρεμπέλο Ντε Σόουζα τόνισε την «πρωτεύουσα σημασία» του Οτέλο ντε Καρβάλιο στην πτώση της δικτατορίας , χαρακτηρίζοντάς τον ως «τον κορυφαίο πρωταγωνιστή σε μια αποφασιστική στιγμή στη σύγχρονη ιστορία της Πορτογαλίας».

Ο πρωθυπουργός, Αντόνιο Κόστα, τίμησε τη μνήμη του Otelo επαινώντας τη στρατηγική του ικανότητα, την αφοσίωση και τη γενναιοδωρία του που ήταν αποφασιστικά για μια «αναίμακτη Επανάσταση των Γαρυφάλων».

Γεννημένος στη Μοζαμβίκη το 1936 κατετάγη στο στρατό τη δεκαετία του 60 και μετά τη Επανάσταση των Γαρυφάλων διεκδίκησε δύο φορές την προεδρία.

 

 

Το 1987, ο «Οτέλο» καταδικάστηκε σε 15 χρόνια κάθειρξη ως ηθικός αυτουργός σε επιθέσεις της ακροαριστεράς, και στη συνέχεια του εδόθη αμνηστία το 1996 για τη συμμετοχή του σε ακροαριστερή τρομοκρατική οργάνωση που ευθύνεται για πολλές φονικές επιθέσεις μεταξύ 1980 και 1987.

Σε ανακοίνωσή του το Κομμουνιστικό Κόμμα της Πορτογαλίας τόνισε πως «θέλει να σταθεί στο ρόλο του στο κίνημα της 25ης Απριλίου» προσθέτοντας ότι δεν είναι η στιγμή να κρίνουν «την πολιτική του πορεία».

Η κηδεία του θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη, ανέφερε η “Ένωση 25η Απριλίου”, κληρονόμος του “κινήματος των λοχαγών”, διευκρινίζοντας πως θα αποτεφρωθεί.

Ο υπουργός Άμυνας της Πορτογαλίας , Ζοάο Γκόμες Κραβίνιο, του απέτισε φόρο τιμής για τον “ρόλο του στην κατάκτηση της ελευθερίας”.

“Έπαιξε έναν διεστραμμένο και ολέθριο ρόλο στην περίοδο που ακολούθησε την 25η Απριλίου”, ανέφερε σε μια ανακοίνωση το ακροδεξιό κόμμα Chega (Αρκετά).

ΠΗΓΗ:  gr.euronews. / athensmagazine.gr

 

Share this post