Απεβίωσε ο Ν. Ρολάνδης

Απεβίωσε ο Ν. Ρολάνδης

Σε ηλικία 87 ετών έφυγε από τη ζωή ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και Εμπορίου της Κύπρου Νίκος Ρολάνδης.

Γεννήθηκε στη Λεμεσό το Δεκέμβρη του 1934. Αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο το 1952. Σπούδασε νομικά και αναγορεύθηκε σε Barrister-at-Law στο Middle Temple του Λονδίνου το 1956. Άσκησε το δικηγορικό επάγγελμα για πολύ λίγο χρόνο. Ασχολήθηκε με επιχειρήσεις κυρίως βιομηχανικές και υπήρξε ένας εκ των ιδιοκτητών και Διευθύνων Σύμβουλος μεγάλου βιομηχανικού συγκροτήματος για πολλά χρόνια.

Το 1976 υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Δημοκρατικής Παράταξης που μετονομάσθηκε αργότερα σε Δημοκρατικό Κόμμα.

Τον Μάρτη του 1978 διορίστηκε Υπουργός των Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παραιτήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1983, λόγω διαφωνίας, με τον Πρόεδρο Κυπριανού, αναφορικά με το Κυπριακό πρόβλημα.

Τον Σεπτέμβρη του 1986 ίδρυσε το Κόμμα των Φιλελευθέρων του οποίου υπήρξε ο εκλεγμένος Πρόεδρος μέχρι το Μάρτιο 1998, ότε και το κόμμα αποφάσισε να συγχωνευθεί με τον Δημοκρατικό Συναγερμό.

Από τον Μάιο του 1991 έως τον Μάιο του 1996 υπήρξε μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Τον Ιούλιο του 1993 οι κυβερνήσεις της Κύπρου και της Ελλάδας με σχετικές ανακοινώσεις τους υποστήριξαν την υποψηφιότητα του κ. Ρολάνδη για τη θέση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 1997-2001. Τελικά μελετήθηκαν μόνο υποψηφιότητες από την Αφρικανική Ήπειρο.

Το Σεπτέμβρη του 1994 εξελέγη αντιπρόεδρος της Διεθνούς των Φιλελευθέρων και παρέμεινε στη θέση αυτή μέχρι το 1998.

Ήταν ένας από τους επτά υποψήφιους στις προεδρικές εκλογές του 1998. Μετά την εκλογική επιτυχία του Γλαύκου Κληρίδη, ο κ. Ρολάνδης διορίστηκε τον Μάρτιο 1998 Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού στη Κυβέρνηση ευρείας αποδοχής που σχημάτισε ο κ. Κληρίδης και παρέμεινε στη θέση αυτή έως τον Φεβρουάριο 2003 πού έληξε η θητεία του προέδρου.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του στο ως άνω υπουργείο (που περιλαμΤβάνει το θέμα της Ενέργειας), ο κ. Ρολάνδης υπήρξε ο πρωτοπόρος που ανακίνησε και προώθησε έντονα το θέμα των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου. Έκανε επαφές με πολλές χώρες (Αίγυπτο, ΗΠΑ, Ρωσία, Λίβανο, Συρία, Ισραήλ, Αλγερία).

Στις 17 Φεβρουαρίου 2003, υπέγραψε στο Κάιρο Συμφωνία καθορισμού της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) Κύπρου και Αιγύπτου, που ήταν η πρώτη συμφωνία ΑΟΖ που υπογράφτηκε στην Μεσόγειο.

Στα χρόνια που πέρασαν, ο κ. Ρολάνδης, με άρθρα και συνεντεύξεις του, τοποθετήθηκε επί πολλών πολιτικών, οικονομικών, αναπτυξιακών και ενεργειακών θεμάτων.

Τιμήθηκε με τα ακόλουθα ανώτατα παράσημα που του απενεμήθηκαν από τους Προέδρους των αντιστοίχων χωρών:

*Τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Τιμής της Ελληνικής Δημοκρατίας.

*Το Μεγάλο Χρυσό Παράσημο της Δημοκρατίας της Αυστρίας.

*Το Τάγμα του Γιουγκοσλαβικού Αστέρος της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας.

Ο Κυπριακός Σύνδεσμος Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου του απένειμε τιμητική διάκριση για την πρωτοποριακή συμβολή του στο θέμα των υδρογονανθράκων της Κύπρου. Του απενεμήθησαν επίσης πολυάριθμα παράσημα και τιμητικές διακρίσεις από εκκλησίες, κοινότητες, δήμους, οργανισμούς και άλλους δημόσιους φορείς στην Κύπρο και στο εξωτερικό.

Ασχολήθηκε με την ποίηση και εξέδωσε ποιητική συλλογή το 1958. Το 2015 η κόρη του Μελίτα και η οικογένεια της εξέδωσαν το βιβλίο «’Αρθρα για την Κύπρο» που περιέχει άρθρα του Νίκου Α. Ρολάνδη στην ελληνική και αγγλική γλώσσα της περιόδου 2008-2015.

Ήταν νυμφευμένος και είχε τρία παιδιά.

Το Υπουργείο Εξωτερικών σε γραπτή ανακοίνωση αναφέρει:

“Το Υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει βαθιά θλίψη για τον θάνατο του πρώην Υπουργού Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Ρολάνδη.

Ο Νίκος Ρολάνδης υπήρξε μια διακεκριμένη προσωπικότητα που πρωταγωνίστησε στην πολιτική ζωή της Κύπρου προσφέροντας σημαντικό έργο. Υπηρέτησε το δημόσιο συμφέρον υποδειγματικά, με ήθος, εντιμότητα και ειλικρινή έγνοια για την πατρίδα ως επικεφαλής της Διπλωματικής Υπηρεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, θέση την οποία ανέλαβε κατά τα κρίσιμα χρόνια που ακολούθησαν την τουρκική εισβολή, από το 1978 μέχρι το 1983.

Κατά τη μακρόχρονη συμμετοχή του στα κοινά του τόπου μας, ο Νίκος Ρολάνδης εργάστηκε άοκνα, με μεθοδικότητα και διορατικότητα, επιτελώντας το καθήκον του με υψηλό αίσθημα ευθύνης. Η παρακαταθήκη του Νίκου Ρολάνδη στην εξωτερική πολιτική μας είναι πλούσια και πολύτιμη.

Ο Υπουργός Εξωτερικών και το προσωπικό του Υπουργείου Εξωτερικών εκφράζουν τα ειλικρινή συλλυπητήριά τους στην οικογένεια του εκλιπόντος”.

 

Share this post