Απεβίωσε ο Κ. Ανάν

Απεβίωσε ο Κ. Ανάν

Ο πρώην γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Άναν απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 80 ετών μετά από σύντομη ασθένεια, όπως ανακοίνωσε από τη Γενεύη το ίδρυμα που φέρει το όνομά του. Δήλωση του ΠτΔ για τον θάνατο του Κόφι Ανάν
“Με απέραντη θλίψη η οικογένεια Άναν και το Ίδρυμα Κόφι Άναν ανακοινώνουν ότι ο Κόφι Άναν, ο πρώην γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών και βραβευμένος με το Νόμπελ Ειρήνης, απεβίωσε γαλήνια το Σάββατο 18 Αυγούστου μετά από σύντομη ασθένεια” ανέφερε η ανακοίνωση του ιδρύματος.
Τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του Άναν εξέφρασε ο νυν γενικός γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες, χαρακτηρίζοντας τον “μια δύναμη που μας καθοδηγούσε προς το καλό”. “Από πολλές απόψεις, ο Κόφι Άναν ενσάρκωνε τα Ηνωμένα Εθνή. Ανήλθε από τις τάξεις τους για να οδηγήσει τον Οργανισμό σε μια νέα χιλιετία με απαράμιλλη αξιοπρέπεια και αποφασιστικότητα”, πρόσθεσε ο Γκουτέρες.
“Σήμερα θρηνούμε την απώλεια ενός μεγάλου άνδρα, ενός ηγέτη και οραματιστή” ήταν το μήνυμα που ανάρτησε στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσ ης (ΔΟΜ).
Ο Άναν, ο δεύτερος Αφρικανός και πρώτος μαύρος γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, γεννήθηκε στο Κουμάσι της Γκάνας το 1938. Σπούδασε οικονομικά και διοίκηση επιχειρήσεων και στη συνέχεια εντάχθηκε ως διοικητικός υπάλληλος στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μιας από τις υπηρεσίες του ΟΗΕ. Διπλωμάτης καριέρας, ανέβηκε γρήγορα στην ιεραρχία, φτάνοντας το 1992 στο αξίωμα του βοηθού γενικού γραμματέα του ΟΗΕ και δεύτερου γενικού γραμματέα, αρμόδιου για θέματα ειρηνευτικών αποστολών.
Υπηρέτησε ως γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για δύο συνεχόμενες θητείες, από το 1997 μέχρι το 2006, διαδεχόμενος τον Αιγύπτιο Μπούτρος Μπούτρος Γκάλι. Χρωστούσε τον διορισμότου στις Ηνωμένες Πολιτείες, που πρόβαλαν βέτο σε μια δεύτερη θητεία του Μπούτρος Γκάλι, όμως αυτό δεν τον εμπόδισε να αποδείξει ότι λάμβανε τις αποφάσεις του ανεξάρτητα από τις μεγάλες δυνάμεις: προκάλεσε έτσι εκνευρισμό στις ΗΠΑ όταν χαρακτήρισε “παράνομη” την εισβολή στο Ιράκ το 2003 επειδή η επιχείρηση αυτή δεν είχε λάβει την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ανέλαβε πολλές πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση του AIDS και της φτώχειας στον κόσμο και για τα δικαιώματα των γυναικών στις αραβικές χώρες, ενώ στις επιτυχίες του συγκαταλέγονται η αποχώρηση του ινδονησιακού στρατού από το Ανατολικό Τιμόρ και των ισραηλινών στρατευμάτων από τον νότιο Λίβανο. Το 2001 τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης, από κοινού με τον ΟΗΕ.
Η θητεία του επλήγη όμως και από σκάνδαλα και αποτυχίες, όπως την υπόθεση “Πετρέλαιο έναντι τροφίμων” ενώ, ως επικεφαλής των ειρηνευτικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ τη δεκαετία του 1990 είχε επικριθεί επειδή δεν κατάφερε να σταματήσει τη γενοκτονία στη Ρουάντα. Παρ’ όλ’ αυτά, όταν αποχώρησε από τη θέση του, ήταν ένας από τους δημοφιλέστερους γενικούς γραμματείς που πέρασαν ποτέ από τον Οργανισμό.
Σε μια από τις τελευταίες του αποστολές, το 2012, είχε αναλάβει για μερικούς μήνες τον ρόλο του ειδικού απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών στην εμπόλεμη Συρία. Παραιτήθηκε από τη θέση αυτή κατηγορώντας τις μεγάλες δυνάμεις ότι με τις έριδές τους είχαν μετατρέψει τη μεσολαβητική προσπάθειά του σε μια “αδύνατη αποστολή”.
“Τα Ηνωμένα Έθνη μπορούν να βελτιωθούν, δεν είναι τέλεια, ωστόσο, αν δεν υπήρχαν, θα έπρεπε να τα δημιουργήσουμε” είπε δηλώσει τον περασμένο Απρίλιο στο BBC, σε μια συνέντευξη με την ευκαιρία των 80ών γενεθλίων του. “Είναι ξεροκέφαλα αισιόδοξος, γεννήθηκα αισιόδοξος και θα παραμείνω”, πρόσθεσε.
Ο Κόφι Άναν ήταν παντρεμένος με τη Σουηδή δικηγόρο Νάνε Ανάν με την οποία είχε αποκτήσει μία κόρη. Από τον πρώτο γάμο του, με τη Νιγηριανή Τίτι Αλακίτζα, είχε αποκτήσει δύο παιδιά.

Π. Προδρόμου: Ο Κόφι Ανάν συνέδεσε το όνομα του με το Κυπριακό
Παρά το γεγονός ότι οι προσπάθειες που κατέβαλε ο πρώην γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, το 2004 για την επίλυση του Κυπριακού και το σχέδιο που έφερε το όνομά του «δεν εστέφθησαν με επιτυχία, έχει συνδέσει το όνομά του με το πρόβλημα της κατεχόμενης Κύπρου», επισημαίνει σε γραπτή δήλωσή του ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου.
Επίσης, σημειώνει ότι σήμερα, 12 χρόνια μετά το τέλος της θητείας του Κόφι Ανάν και 44 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και την κατάληψη μέρους της Κύπρου, το πρόβλημα της κατοχής παραμένει ακόμα άλυτο και «το γεγονός αυτό υποβάλλει την ανάγκη να εντείνουμε τις προσπάθειες, σε συνεργασία με τα Η.Ε. προκειμένου επιτέλους να εφαρμοστούν στην Κύπρο αποφάσεις και ψηφίσματα του διεθνούς οργανισμού, όπως και αρχές της Ε.Ε., μέσα από μια συνολική συμφωνία, στη βάση της διαδικασίας και των παραμέτρων που θέτει ο σημερινός Γενικός Γραμματέας».
Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος εκφράζει θλίψη του για τον θάνατο του Κόφι Ανάν και προσθέτει ότι η κυπριακή κυβέρνηση απευθύνει συλλυπητήρια στους οικείους του και στον Ο.Η.Ε.
Λύπη για τον θάνατο του Κόφι Ανάν εξέφρασε με μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί. «Μαζί με τα άλλα του καθήκοντα, θυμόμαστε πάντα με σεβασμό τη συμβολή του στη διαδικασία ετοιμασίας του σχεδίου που πήρε το όνομά του στο πλαίσιο των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού. Μοιράζομαι τον πόνο όλων των κοντινών του προσώπων και των αγαπημένων του και εκφράζω συλλυπητήρια», έγραψε ο κ. Ακιντζί.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share this post