Απεβίωσε ο Γιώργος Μπίζος , ο Έλληνας δικηγόρος που υπερασπίστηκε τον Μαντέλα

Απεβίωσε ο Γιώργος Μπίζος , ο Έλληνας δικηγόρος που υπερασπίστηκε τον Μαντέλα

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου τον είχε αναγορεύσει επίτιμο διδάκτορα

Ο διακεκριμένος Έλληνας δικηγόρος , Γιώργος Μπίζος,  ο οποίος έζησε δίπλα «στον πατέρα της Νοτιοαφρικανικής Δημοκρατίας», τον άνθρωπο που πρωτοστάτησε στον αγώνα κατά των φυλετικών διακρίσεων και του ρατσιστικού καθεστώτος του απαρτχάιντ, Νέλσον Μαντέλα, έφυγε από την ζωή. Ο εκλιπών υπερασπίστηκε τον Μαντέλα στα δικαστήρια από το 1950. 

Ο Γεώργιος Μπίζος γεννήθηκε το 1927 στο Βασιλίτσι Μεσσηνίας. Έφυγε το 1941 μαζί με τον πατέρα του και έφτασαν ως πρόσφυγες στη Νότια Αφρική, όπου αργότερα σπούδασε νομικά και άρχισε να δικηγορεί το 1954. Για τους αγώνες του τιμήθηκε από πολλούς διεθνείς οργανισμούς. Το 2010 κυκλοφόρησε η αυτοβιογραφία του, «Οδύσσεια προς την ελευθερία». 

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου , το οποίο είχε αναγορεύσει τον Μπίζο σε επίτιμο διδάκτορα , σε ανακοίνωση του αναφέρει:

“Με βαθύτατη  θλίψη το Πανεπιστήμιο Κύπρου και σύσσωμη η πανεπιστημιακή κοινότητα, θρηνούν για την απώλεια του Επίτιμου Διδάκτορα της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών της Αγωγής, διακεκριμένου δικηγόρου Γεώργιου Μπίζου, μιας εμβληματικής προσωπικότητας της ελληνικής ομογένειας, ο οποίος έζησε δίπλα «στον πατέρα της Νοτιοαφρικανικής Δημοκρατίας», τον άνθρωπο που πρωτοστάτησε στον αγώνα κατά των φυλετικών διακρίσεων και του ρατσιστικού καθεστώτος του απαρτχάιντ, Νέλσον Μαντέλα. Ο εκλιπών Γεώργιος Μπίζος, ο οποίος υπερασπίστηκε τον στενό φίλο του, τον Νέλσον Μαντέλα, γλιτώνοντάς τον από τη θανατική καταδίκη, «έφυγε» από τη ζωή, την Τετάρτη, 9 Σεπτεμβρίου 2020, σε ηλικία 92 ετών, όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Σίριλ Ραμαφόζα.

O εκλιπών Γεώργιος Μπίζος υπήρξε ένας ακούραστος μαχητής της ελευθερίας και υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με διεθνή εμβέλεια, που είχε αφιερώσει τη ζωή του και συνεισφέρει καίρια στον αγώνα ενάντια στο ρατσισμό και στην πολιτική του φυλετικού διαχωρισμού, καθώς και στην ανοικοδόμηση του Δικαίου στην Νότιο Αφρική.

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου και συγκεκριμένα η Σχολή Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών της Αγωγής, η Σύγκλητος και το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου τίμησαν τον εκλιπόντα, στις 25 Οκτωβρίου 2016, αναγορεύοντάς τον  σε Επίτιμο Διδάκτορα της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών της Αγωγής.

 

Ο Γεώργιος Μπίζος διετέλεσε δικηγόρος υπεράσπισης του Νέλσον Μαντέλα από τα μέσα της δεκαετίας του 1950, καθώς και άλλων πολιτικών κρατουμένων. Οι δυναμικές του αντεξετάσεις προς τους βασανιστές και δολοφόνους του ρατσιστικού τότε κράτους, τον είχαν αναδείξει σε μια μεγάλη νομική φυσιογνωμία. Ο διακεκριμένος νομικός συνέχιζε ακούραστα και προσέφερε δωρεάν τις νομικές του συμβουλές.

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου απευθύνει ειλικρινή συλλυπητήρια προς την οικογένεια του εκλιπόντος.

Share this post