Απεβίωσε η Suha Jarrar , υπέρμαχος των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων που κρατούνται παράνομα σε φυλακές του Ισραήλ

Απεβίωσε η Suha Jarrar , υπέρμαχος των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων που κρατούνται παράνομα σε φυλακές του Ισραήλ

Η μητέρα της εξέχον στέλεχος του PFLP εκτίει ποινή φυλάκισης δύο ετών

Το πτώμα της Suha Jarrar , κόρης της εμβληματικής  ηγέτη του PFLP (Αριστερού Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης), Khalida Jarrar, βρέθηκε κοντά στο ιατρικό συγκρότημα της Παλαιστίνης στη Ραμάλα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η άτυχη νέα , η οποία είχε επισκεφθεί στις φυλακές την μητέρα της , υπέστει καρδιακό επεισόδιο, ενώ ήτανστο σπίτι της. 

Η βουλευτής της Khalida Jarrar του Αριστερού Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP) συνελήφθη στο σπίτι της στη Ραμάλα στις 31 Οκτωβρίου 2019 και κατηγορήθηκε ότι “ανέλαβε θέση στο PFLP, το οποίο απαγορεύεται από τον ισραηλινό στρατό”. Επί του παρόντος εκτίει ποινή δύο ετών.

Η Khalida  είναι ένας από τα  εξέχοντα στελέχη  του PFLP, της δεύτερης ομάδας στον Παλαιστινιακό Απελευθερωτικό Οργανισμό (PLO) στη Δυτική Όχθη, και εξελέγη μέλος του πρώην Νομοθετικού Συμβουλίου.

H Suha Jarrar, ήταν μέλος του  Al-Haq, στο οποίο εντάχθηκε  το 2017 ως ερευνητής πολιτικής φύλου και περιβάλλοντος στο Τμήμα Νομικής Έρευνας και Συνηγορίας, όπου εργάστηκε με αφοσίωση μέχρι το θάνατό της.    Ο Al-Haq  αναφέρει ότι “η  Suha ήταν ένας σθεναρός ς υποστηρικτής για τα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού στην αυτοδιάθεση, την ελευθερία και την αξιοπρέπεια”.

Ο Al-Haq είναι ένας ανεξάρτητος παλαιστινιακός μη κυβερνητικός οργανισμός για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που εδρεύει στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης. Ιδρύθηκε το 1979 για να προστατεύσει και να προωθήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου στην κατεχόμενη Παλαιστινιακή Επικράτεια (OPT), ο οργανισμός έχει ειδικό συμβουλευτικό καθεστώς με το Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο των Ηνωμένων Εθνών.

Ο  Al-Haq, σε συνεργασία με συνεργαζόμενες οργανώσεις και φίλους, λαμβάνει, αναφέρει ανακοίνωση του, ” όλα τα μέτρα για να διασφαλίσει τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια της μητέρας της Suha, Khalida Jarrar, και ζητά την απελευθέρωσή της από τις ισραηλινές φυλακές κατοχής για να αποχαιρετήσει την αγαπημένη της κόρη”. Ο Al-Haq θα παρακολουθήσει και θα ανακοινώσει σύντομα τις λεπτομέρειες των τελετών κηδείας και πένθους.

” Η Σουχά θα παραμείνει κληρονομιά και πρότυπο για τη δύναμη, την υπομονή, τη δίωξη και την αντίθεσή της στην καταπίεση που αντιμετωπίζουν οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι στις ισραηλινές φυλακές. Η μνήμη της θα παραμείνει χαραγμένη στις καρδιές των υπερασπιστών σε όλο τον κόσμο για ελευθερία και δικαιοσύνη στην Παλαιστίνη”, τονίζεται στην ανακοίνωση .

Η Khalida Jarrar είχε συλληφθεί και πριν τις 31 Οκτωβρίου 2019  και έμεινε υπό κράτηση για 20 μήνες. Στην φωτογραγραφία η υποδοχή  της Khalida  (δ)  από τους υποστηρικτές και τους συγγενείς της, μετά την απελευθέρωσή της από την πρώτη  κράτηση,  μπροστά από το σπίτι της στο Nablus της Δυτικής Όχθης,  στις 28 Φεβρουαρίου 2019 [Issam Rimawi – Anadolu Agency] 

Ανακοίνωση ΑΚΕΛ

“Με μεγάλη θλίψη πληροφορηθήκαμε για το θάνατο της Παλαιστίνιας Suha Jarrar,  η οποία ήταν κόρη της Khalida Jarrar, μέλους του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου. Η επιφανής ακτιβίστρια, ηγετική φυσιογνωμία του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP), που υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των κρατουμένων, Khalida Jarrar, κρατείται παράνομα στις φυλακές του Ισραήλ υπό το καθεστώς της «Διοικητικής Κράτησης».

Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην Khalida Jarrar και την οικογένεια της και αναμένουμε το αυτονόητο: να μπορέσει να αποχαιρετήσει την κόρη της.

Καλούμε την ίδια ώρα το κατοχικό κράτος του Ισραήλ να απελευθερώσει τη Khalida Jarrar, καθώς και όλα τα άλλα μέλη του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου που κρατούνται παράνομα στις φυλακές του Ισραήλ, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, χωρίς κατηγορία και χωρίς δίκη, σε απάνθρωπες συνθήκες”.

 

Share this post