Απελευθέρωση Καβαλά και Ντεμιρτάς ζητά από την Τουρκία το Συμβούλιο της Ευρώπης

Απελευθέρωση Καβαλά και Ντεμιρτάς ζητά από την Τουρκία το Συμβούλιο της Ευρώπης

Το Συμβούλιο της Ευρώπης ανακοίνωσε  ότι θα ξεκινήσει διαδικασίες επί παραβάσει κατά της Τουρκίας τον Νοέμβριο, εάν δεν αποφυλακιστεί ο φιλάνθρωπος Οσμάν Καβαλά, σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).

Ο επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος Οσμάν Καβαλά κρατείται σε φυλακές στην Τουρκία χωρίς καταδικαστική απόφαση για σχεδόν τέσσερα χρόνια, κατηγορούμενος για χρηματοδότηση διαδηλώσεων το 2013 και για την υποτιθέμενη εμπλοκή του στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

Η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία επιβλέπει την εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έχει καλέσει επανειλημμένα την Τουρκία να απελευθερώσει τον Καβαλά σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου.

Εάν το δικαστήριο διαπιστώσει παράβαση, η Επιτροπή Υπουργών μπορεί στη συνέχεια να αρχίσει να εξετάζει ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν. Η συμμετοχή της Τουρκίας ή τα δικαιώματα ψήφου της στο Συμβούλιο της Ευρώπης θα μπορούσαν να ανασταλούν στο τέλος των διαδικασιών αυτών, τονίζει το Reuters.

                                                                                                                                      Ντεμιρτάς (α) -Καβαλά(δ)

«Η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι πολύ σαφής στην τελευταία της απόφαση για τον Οσμάν Καβαλά: απελευθερώστε τον αμέσως ή θα αντιμετωπίσετε διαδικασίες επί παραβάσει», δήλωσε η Μιλένα Μπουγιούμ, που εργάζεται για τη Διεθνή Αμνηστία στην Τουρκία.

Παράλληλα, η Επιτροπή των Υπουργών εξέτασε την υπόθεση του Σελαχατίν Ντεμιρτάς, πρώην ηγέτη του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), ο οποίος είναι φυλακισμένος εδώ και περίπου πέντε χρόνια. Το ΕΔΑΔ αποφάσισε νωρίτερα φέτος ότι ο Ντεμιρτάς κρατείται χωρίς αποδεικτικά στοιχεία και ότι η κράτησή του αποσκοπούσε στον περιορισμό της ελευθερίας της πολιτικής συζήτησης. Η Επιτροπή ανακοίνωσε  ότι ο Ντεμιρτάς πρέπει να αποφυλακιστεί και ότι η  υπόθεση εναντίον του πρέπει να καταπέσει.

Share this post