Απειλές σε Αν. Μεσόγειο και Συρία βλέπει ο Ερντογάν

Απειλές σε Αν. Μεσόγειο και Συρία βλέπει ο Ερντογάν

ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ «ΝΕΟ ΟΡΑΜΑ»

Κωνσταντινούπολη, Μηνάς Βασιλειάδης

Απειλές κατά της χώρας του στην Ανατολική Μεσόγειο και τη βόρεια Συρία βλέπει ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

«Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις αποτελούν εγγύηση στις απειλές κατά της επιβίωσης και της ακεραιότητας της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη βόρεια Συρία, βλέπει ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,  έγραψε ο ίδιος στο βιβλίο επισκεπτών του Ανίτκαμπιρ, του μαυσωλείου του Κεμάλ Ατατούρκ, στην Άγκυρα.
Ο κ. Ερντογάν επισκέφθηκε το μαυσωλείο , με την ευκαιρία της συνεδρίασης του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου. Συνοδευόταν από υπουργούς και την ηγεσία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων
«Η φετινή συνεδρίαση πραγματοποιείται σε μία περίοδο κατά την οποία απειλείται –ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο και τη βόρεια Συρία– η επιβίωση της χώρας μας, η ακεραιότητα του έθνους μας, καθώς και τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου. Χάρη στα μέτρα που ελήφθησαν μετά την προδοσία της 15ης Ιουλίου, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, των οποίων η πειθαρχία, το φρόνημα , η ικανότητα αποτροπής και κινητοποίησης  έχουν αυξηθεί, αποτελούν τη μεγαλύτερη εγγύησή μας ενάντια σε αυτές τις ασύμμετρες απειλές», σημείωσε ο Ταγίπ Ερντογάν.


Το Συμβούλιο δεν επέφερε αλλαγές στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ο εκπρόσωπος της προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, είπε ότι 14 στρατηγοί και ναύαρχοι προήχθησαν στον επόμενο βαθμό, ενώ 40 συνταγματάρχες και πλοίαρχοι έγιναν στρατηγοί και ναύαρχοι αντιστοίχως. Συνολικά, στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις υπηρετούν 233 στρατηγοί και ναύαρχοι, σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Χουριέτ».

O ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ, ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας, Αχμέτ Νταβούτογλου, αφήνει νέες αιχμές κατά του Τούρκου προέδρου σε συνέντευξή του στους Financial Times, στην οποία  τόνισε ότι «η Τουρκία χρειάζεται ένα νέο όραμα για το μέλλον».
Ο πρώην στενός συνεργάτης του Ερντογάν και για πολλούς το «αντίπαλο δέος» του προέδρου της Τουρκίας, δηλώνει στην Βρετανική εφημερίδα, ότι στο κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ( ΑΚΡ) του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «υπάρχει εκτεταμένη δυσαρέσκεια», εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης της χώρας, αλλά και της σύγκρουσης του προέδρου της Τουρκίας με τους δυτικούς συμμάχους.
«Κάποτε το ΑKP έδινε έμφαση στη δικαιοσύνη, την ελευθερία, την ελευθερία της σκέψης και της έκφρασης», λέει ο πρώην πρωθυπουργός, αλλά, υποστηρίζει, «τα τελευταία 3 χρόνια αυτό που έχω παρατηρήσει, είναι ότι αυτές οι βασικές αξίες που σεβόμασταν σε όλη μας τη ζωή, έχουν παραμεληθεί».
Κατά τον Νταβούτογλου «οι θεσμοί εξασθενούν» και προσθέτει ότι «η υιοθέτηση του προεδρικού πολιτεύματος που δίνει άνευ προηγουμένου ισχύ στον Ερντογάν καταστρέφει τις βασικές δομές του έθνους».


Ο Αχμέτ Νταβούτογλου απέφυγε να φανερώσει στη συνέντευξη τα σχέδια του και να πει, αν και πότε θα ιδρύσει νέο κόμμα. Περιορίστηκε μόνο να πει και σκοπός του είναι να δημιουργήσει ένα νέο πολιτικό κλίμα στην Τουρκία. «Χρειαζόμαστε μια νέα ψυχολογία, που θα βασίζεται στον ανοιχτό χαρακτήρα, τη διαφάνεια, την ελευθερία και την έκφραση λόγου χωρίς φόβο», δηλώνει.
Τέλος, υποστήριξε ότι «όταν αποφάσισε να μιλήσει δημοσίως, κανένα τουρκικό κανάλι δεν δέχτηκε να τον φιλοξενήσει».

Share this post