Απεγκλωβίστηκαν Κύπριοι από το Σουδάν
Η έκρυθμη κατάσταση στο Σουδάν, παρά την τρέχουσα κατάπαυση του πυρός, προκαλεί τεράστια ανησυχία, τόσο για τις ανθρωπιστικές συνθήκες στη χώρα, όσο και για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει σε περιφερειακό επίπεδο, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΞ ο υπουργός σε δηλώσεις στουςδημοσιογράφους , μεταξύ άλλων, ανέφερε:
“Η Κύπρος λειτουργεί ως ενδιάμεσος σταθμός αμάχων πριν μεταβούν στις χώρες καταγωγής τους, που λειτουργούν ως οι χώρες τελικού τους προορισμού. Επιβεβαιώνεται, ότι σε τέτοιες περιπτώσεις, η Κύπρος αποτελεί Ασφαλή Λιμένα στην περιοχή.
Ενημερωτικά, σήμερα αναμένονταν συνολικά έξι (6) πτήσεις. Από χθες μέχρι και αυτή την ώρα έχουν αφιχθεί πέντε (5) συνολικά πτήσεις, με 391 άτομα. Έχουν αναχωρήσει ήδη δύο (2) πτήσεις με 281 άτομα με τελικό προορισμό το Ηνωμένο Βασίλειο. Επίσης, αναμένεται εντός της ημέρας, η αναχώρηση ακόμη δύο (2) πτήσεων προς Ηνωμένο Βασίλειο, που θα μεταφέρουν την πλειοψηφία των επιβατών που έχουν αφιχθεί στην Κύπρο.
Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η κρίση, το Υπουργείο Εξωτερικών ενεργοποίησε όλους τους μηχανισμούς αντιμετώπισης κρίσεων που διαθέτει.
Επιπλέον, η Πρεσβεία μας στο Κάιρο με διαπίστευση στο Χαρτούμ, και ο εκεί Επίτιμος Πρόξενος διαδραμάτισαν ουσιαστικό ρόλο στον εντοπισμό των κυπριακής καταγωγής ατόμων, κάνοντας έτσι εφικτό τον απεγκλωβισμό τους. Σε αυτήν την προσπάθεια συνέδραμαν καθοριστικά το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων στο Υπουργείο, όπως και οι κατά τόπου Διπλωματικές Αποστολές μας σε συνδυασμό πάντα με άλλα τμήματα του Υπουργείου.
Πρώτη μας μέριμνα ήταν, και είναι, ο απεγκλωβισμός των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας και των οικογενειών τους.
Μέχρι στιγμής, όπως γνωρίζετε, έχουν απεγκλωβιστεί έντεκα (11) άτομα κυπριακής καταγωγής. Δέκα (10) αφίχθηκαν στην Κύπρο τις πρώτες πρωινές ώρες και ένα άτομο μεταφέρθηκε στην πόλη Aqaba της Ιορδανίας στις 25 Απριλίου με ολλανδική πτήση εκκένωσης. Αναμένουμε την άφιξη στην Κύπρο ακόμη τεσσάρων (4) ατόμων, ενώ επτά (7) άτομα ταξιδεύουν από χθες με λεωφορείο προς Αίγυπτο. Σημειώνεται ότι ένα άτομο που είχε αρχικά συμπεριληφθεί στον κατάλογο Κυπρίων που επιθυμούσαν να εκκενωθούν από Σουδάν, επέλεξε να μείνει στη χώρα.
Τέτοιες καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, καταδεικνύουν ότι η συνεργασία είναι ο μόνος μηχανισμός διεξόδου.
Με την ευκαιρία, να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες προς τους φίλους Υπουργούς Εξωτερικών με τους οποίους είχαμε επικοινωνία το τελευταίο διάστημα και οι οποίοι βοηθήσαν τελικά να καταφέρουμε να φέρουμε πίσω στην Κύπρο τους Κυπρίους πολίτες και τις οικογένειες τους. Αναφέρομαι στον Υπουργό Εξωτερικών της Ολλανδίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Ιορδανίας, της Αιγύπτου, καθώς επίσης και στον Ύπατο Εκπρόσωπο ΕΕ Josep Borrell.
Η χώρα μας, λόγω της θέσης της αλλά και των υποδομών της, μπορεί να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο σε τέτοιες περιπτώσεις κρίσης. Το έπραξε το 2006 ως προς την εκκένωση αμάχων από τον Λίβανο. Αυτό πράττουμε και τώρα.
Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε εκεί και όπου χρειάζεται σε συντονισμό με τις φίλες χώρες και τους εταίρους μας”.
ΦΩΤΟ: Σταύρος Ιωαννίδης