Ανυποχώρητοι οι διαδηλωτές στο Ισραήλ

Ανυποχώρητοι οι διαδηλωτές στο Ισραήλ

Το βήμα πίσω του Μπέντζαμιν Νετανιάχου ως προς τη δικαστική του μεταρρύθμιση λίγο κατάφερε να κατευνάσει τις εντάσεις στο Ισραήλ. 

 Ολοκληρώθηκε  ένα 24ωρο πρωτοφανών  αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων στο Ισραήλ, που παρέλυσαν τη χώρα, η οποία αντιμετωπίζει ίσως τη χειρότερη εσωτερική της κρίση εδώ και δεκαετίες. 

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου,   δεν μίλησε για ανάκληση του σχεδίου του, αλλά για προσωρινή παύση. Όπως είπε, «από εθνική υπευθυνότητα, λόγω της επιθυμίας μου να αποφύγω τον διχασμό μεταξύ των πολιτών, αποφάσισα να αναστείλω τη δεύτερη και τρίτη ανάγνωση του νόμου σε αυτήν τη θητεία της Κνεσέτ, ώστε να δώσω τον χρόνο για μια ευρεία συναίνεση, ώστε ο νόμος να περάσει από την επόμενη βουλή».

Επιχειρηματικοί ηγέτες, κορυφαίοι οικονομολόγοι και πρώην επικεφαλής ασφαλείας δηλώνουν αντίθετοι στη μεταρρύθμιση, υποστηρίζοντας πως ωθεί το Ισραήλ στην κατεύθυνση της απολυταρχίας. Πιλότοι μαχητικών αεροσκαφών και έφεδροι του στρατού απείλησαν να μην δηλώσουν παρών στην υπηρεσία, ενώ η αξία του εθνικού νομίσματος του Ισραήλ σέκελ κατρακύλησε.

Η μεταρρύθμιση θα έδινε στον Νετανιάχου, ο οποίος είναι υπόδικος με κατηγορίες περί διαφθοράς, και στους συμμάχους του τον τελευταίο λόγο στον διορισμό των δικαστών. Επιπλέον, το κοινοβούλιο, το οποίο ελέγχουνοι σύμμαχοι του Νετανιάχου, θα είχε την εξουσία να ανατρέψει αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου και να περιορίσει την δυνατότητα του δικαστηρίου να ελέγχει τους νόμους.

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου υποστηρίζει από την πλευρά του πως η δικαστική του μεταρρύθμιση είναι απαραίτητη, προκειμένου να χαλιναγωγηθεί ένα φιλελεύθερο και υπερβολικά παρεμβατικό δικαστήριο με μη εκλεγμένους δικαστές. Όμως οι αντίπαλοί του επιμένουν πως η μεταρρύθμισή του θα πλήξει το σύστημα ελέγχου και ισορροπιών, καθώς συγκεντρώνει την εξουσία στα χέρια των συμμάχων του Νετανιάχου. Σημειώνουν δε τη σύγκρουση συμφερόντων του υπόδικου Νετανιάχου.

Το σχέδιο αυτό προκάλεσε ένα βαθύ ρήγμα μεταξύ φιλελεύθερων και ακροδεξιών Ισραηλινών, εγείροντας φόβους ακόμη και για εμφύλιο. Η δήλωση Νετανιάχου, πάντως, έγινε δεκτή με ανακούφιση από την Ουάσινγκτον. «Χαιρετίζουμε αυτήν την ανακοίνωση ως μια ευκαιρία για τη δημιουργία επιπλέον χρόνου και χώρου για συμβιβασμό», σχολίασε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ.

Οι δε αντικυβερνητικοί διαδηλωτές κάλεσαν σε νέες κινητοποιήσεις, μέχρι η σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση να αποτελέσει οριστικά παρελθόν.

Πηγή:  gr.euronews

Share this post