Άντρος Κυπριανού: Ερωτηματικά για τις επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία και κοινωνία από την εξαγορά της Hellenic Bank από την Euro Bank.
Ο τέως Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού απέστειλε επιστολή στον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας κ. Χριστόδουλο Πατσαλίδη στην οποία διατυπώνει ερωτηματικά αναφορικά με τις επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία και κοινωνία που προκύπτουν από την εξαγορά της Hellenic Bank από την Euro Bank.
Παρατίθεται αυτούσια η επιστολή:
«Αγαπητέ κ. Πατσαλίδη,
Μετά την εξαγορά της HELLENIC BANK από την EUROBANK προκύπτουν διάφορα ερωτηματικά που με προβληματίζουν έντονα, αναφορικά με τις επιπτώσεις στην Κυπριακή οικονομία αλλά και την κοινωνία. Απευθύνομαι σε σας με την παράκληση να με ενημερώσετε κατά πόσο σας έχουν προβληματίσει τα συγκεκριμένα ερωτήματα. Αν ναι παράκληση μου είναι να μου πείτε τί προτίθεστε να κάνετε ή πώς εσείς προσεγγίζετε τα συγκεκριμένα θέματα. Παρακάτω καταγράφω τα συγκεκριμένα θέματα που με απασχολούν:
- Έχει γραφτεί αλλά και φημολογείται έντονα ότι η EUROBANK προτίθεται να επεκταθεί στην Ινδία και σε χώρες του Κόλπου. Πρόθεση, απ’ ότι λέγεται, είναι να χρησιμοποιηθούν η Κύπρος ως “HUB” και η HELLENIC BANK ως μέσο.
Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι:
- Γιατί δεν γίνεται αυτό απευθείας από την EUROBANK στην Ελλάδα και θα χρησιμοποιήσουν τη θυγατρική στην Κύπρο;
- Ποιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν για τα χρήματα των καταθετών της HELLENIC BANK, από μια τέτοια πιθανή ενέργεια; Απ’ ότι γνωρίζω το μεγαλύτερο ποσοστό, γύρω στο 70% ίσως και περισσότερο, των καταθετών στην Τράπεζα, είναι Κύπριοι.
III. Η ανησυχία γίνεται μεγαλύτερη από το γεγονός ότι αρκετές χώρες του Κόλπου είναι “over – banked”, έχοντας υπερβολική ρευστότητα. Όσον αφορά το άνοιγμα λογαριασμών πλούσιων Ινδών ή και υπηκόων άλλων χωρών, αυτό ίσως να συνεπάγεται αυξημένους κινδύνους συμμόρφωσης, κάτι που πρέπει να μας ανησυχεί μετά και το σκάνδαλο των διαβατηρίων.
- Η συνδυασμένη οντότητα EUROBANK – HELLENIC BANK, θα γίνει ακόμα πιο σημαντική συστημικά. Αν η διευρυμένη Τράπεζα αντιμετωπίσει οικονομικές δυσκολίες, ο συστημικός αντίκτυπος θα είναι μεγαλύτερος, απαιτώντας πιο σημαντική παρέμβαση από τις Αρχές, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη το μεγάλο ποσοστό ασφαλισμένων καταθετών της HELLENIC BANK (70% – 80%).
- Αν παρ’ ελπίδα υπάρξει νέα κρίση στην Κυπριακή Οικονομία, το γεγονός ότι η HELLENIC BANK θα ανήκει πλέον σε μια ξένη οντότητα δεν θα μειώσει την ικανότητα των εγχώριων Αρχών να επηρεάσουν τη συμπεριφορά της Τράπεζας ή έστω σε ότι αφορά την αγορά Κυπριακών ομολόγων;
- Υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο η HELLENIC BANK, με τους νέους ιδιοκτήτες, να οδηγηθεί στην αγορά ομολόγων του Ελληνικού δημοσίου και ίσως και ομολόγων άλλων Ελληνικών Τραπεζών.
Ο κ. Χριστόδουλος Πατσαλίδης
Ποιο ρίσκο συνεπάγεται μια τέτοια πιθανή ενέργεια, λαμβάνοντας υπόψη ότι η κύρια μέτοχος είναι Τράπεζα με σημαντικό ρίσκο στον ισολογισμό της;
Σημειώνω ότι η ελληνική οικονομία διαθέτει το δεύτερο πιο ψηλό ποσοστό χρέους προς ΑΕΠ (169,8% το 2023 ή 1,7 φορές το ΑΕΠ της χώρας) στον κόσμο, με ότι αυτό συνεπάγεται.
- Τα ερωτηματικά και οι ανησυχίες γίνονται ακόμα μεγαλύτερα, από το γεγονός ότι η EUROBANK Α.Ε., που είναι ο κύριος μέτοχος της HELLENIC BANK, σύμφωνα με τους εξελεγμένους λογαριασμούς της, έχει πέραν του 40% των ρυθμιστικών της κεφαλαίων, να αποτελείται από αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις (ΑΦΑ). Σημειώνεται ότι οι ΑΦΑ, σε ποσοστό 85%-90% δεν είναι αποδεκτές από τη Βασιλεία ΙΙΙ ως ρυθμιστικό κεφάλαιο και πρέπει να αφαιρούνται.
Αντιθέτως η Hellenic Bank είναι από τις πιο κεφαλαιοποιημένες Τράπεζες στην Ευρώπη με ψηλής ποιότητας κεφάλαια, που αγγίζουν το 26.3%.
- Υπάρχει σοβαρή πιθανότητα η HELLENIC BANK να δανείζει την υπερβάλλουσα ρευστότητα της στη μητρική EUROBANK στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να αυξάνει με γεωμετρικό τρόπο το ρίσκο στον ισολογισμό της. Τέτοιες κινήσεις δεν θα οδηγήσουν στην αποσταθεροποίηση του συστήματος;
- Αν μελλοντικά, για οποιοδήποτε λόγο, τα Ελληνικά και τα Κυπριακά συμφέροντα δεν είναι ευθυγραμμισμένα, πώς θα λειτουργήσει η HELLENIC BANK;
- Καθημερινά γράφονται άρθρα για τα ψηλά δανειστικά επιτόκια και τα πολύ χαμηλά καταθετικά επιτόκια. Αυτό οφείλεται στη συμπεριφορά των τραπεζών. Οφείλεται όμως και στο γεγονός ότι το Τραπεζικό σύστημα στην Κύπρο συγκεντροποιείται ακόμη περισσότερο, (σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι το πλέον συγκεντρωμένο στην Ε.Ε.), με την έγκριση μάλιστα της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Αυτά όλα προωθούν την αστάθεια του Τραπεζικού συστήματος στην Κύπρο, με πιθανά ολέθρια αποτελέσματα αν κάτι πάει στραβά.
Αγαπητέ κ. Πατσαλίδη,
Αναμένω τα σχόλια και τις απαντήσεις σας, το συντομότερο δυνατό, για να αποφασίσω τις επόμενες μου ενέργειες».