Αντιπαράθεση για το Αιγυπτιακό αγγείο

Αντιπαράθεση για το Αιγυπτιακό αγγείο

Τί είπαν στον ρ/δ ACTIVE  Ζ. Κουλίας , υπουργός Μεταφορών και Α. Θεολόγου

Με την έκφραση «αγγειοpolitics» απάντησε ο υπουργός Μεταφορών , Μάριος Δημητριάδης, στις αναφορές στον ACTIVE 107,4 & 102,5, του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου Ζαχαρία Κουλία για τους χειρισμούς αναφορικά με το Αιγυπτιακό αγγείο, το οποίο τελικά δεν δόθηκε στον πρόεδρο Σίσι. Μιλώντας στον ACTIVE, o Μάριος Δημητριάδης υπέδειξε ότι σε «ένα τόπο υπό κατοχή, πρέπει να είναι όλοι σοβαροί και προσεκτικοί, για να μην κάνουμε ζημιά στην Κυπριακή Δημοκρατία, στην προσπάθεια μας να προωθήσουμε μικροπολιτικές σκοπιμότητες» .
Υπάρχουν, είπε, πάρα πολλές κλοπές αρχαίων αντικειμένων από τη χώρα μας, που πωλούνται στο εξωτερικό και «είναι γι αυτό που βάλαμε ως προτεραιότητα την υπογραφή συμφωνιών που να διασφαλίζουν την επιστροφή αρχαιοτήτων. Και η Αίγυπτος αντιμετωπίζει παρόμοιο πρόβλημα και καλύπτεται από δύο συμφωνίες η επιστροφή αρχαιοτήτων. Σε αυτά τα πλαίσια θα γίνει η επιστροφή αυτού του αγγείου».
Παραμονή την επίσκεψης Σίσι, ανέφερε ο υπουργός, ξαφνικά σε μια συνεδρίαση στη Βουλή προκλήθηκε ολόκληρος θόρυβος ότι αυτό το αγγείο ήταν κλαπέν και δεν μπορούσε να φύγει από την Κύπρο, επειδή ήταν αντικείμενο αστυνομικής έρευνας. Όπως φάνηκε, πρόσθεσε, και από την ανακοίνωση του Γενικού Εισαγγελέα δεν στοιχειοθετείται οποιοδήποτε αδίκημα.
«Το μόνο που κατάφεραν ήταν να μη γίνει η συμβολική παράδοση του αγγείου στον πρόεδρο Σίσι. Το συγκεκριμένο αγγείο μας είχαν πει οι Αιγυπτιακές αρχές ότι είναι δικό τους και είχε κλαπεί από τη χώρα τους και θα επιστρεφόταν στο πλαίσιο των συμφωνιών που είχαμε. Αντί τούτου θορυβήθηκε η Αιγυπτιακή αντιπροσωπεία επειδή κάποιοι προέβαλαν ισχυρισμούς ότι είχε κλαπεί από την Κύπρο χωρίς διερεύνηση, ούτε και καταγγελία στην αστυνομία», είπε , μεταξύ άλλων , ο κ. Δημητριάδης.
Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου , Ζαχαρίας Κουλίας , είχε δηλώσει στον ACTIVE ότι ορθά δεν δόθηκε το αγγείο στον Αιγύπτιο πρόεδρο, υποδεικνύοντας ότι στην επιτροπή διαπιστώθηκαν σκιές και νεφελώματα που δεν έχουν ξεκαθαρίσει. «Δεν έπρεπε να δοθεί στο στρατηγό Σίσι το αγγείο ως δώρο, διότι πολύ πιθανόν να αποτελεί προϊόν αρχαιοκαπηλίας» , σημείωσε.
Σχολιάζοντας την ανάρτηση υπουργού Μεταφορών, Μάριου Δημητριάδη, στο Twitter, ότι αισθάνεται «ντροπή για τη συμπεριφορά κάποιων λόγω εκλογών, η κατηφόρα δεν έχει όριο και ζημιώνει τη χώρα μας», ο Ζαχαρίας Κουλίας διαμήνυσε στον υπουργό ότι, «αν χρειαστεί να επιστρέψει πίσω από την κατηφόρα, θα είναι ανήφορος μετά και θα πρέπει να είναι προσεκτικός στο τι λέει» και πρόσθεσε: «Καλά κάνει ως καθ’ ύλη αρμόδιος, να πάει στο Τμήμα Αρχαιοτήτων και να μαζέψει τους ανθρώπους του, όπως και τις διαδικασίες, αντί να αναλώνεται σε χαρακτηρισμούς».
Σε ερώτηση, αν έκανε θόρυβο λόγω προεκλογικής περιόδου, ο κύριος Κουλίας απάντησε ότι ο Στρατηγός Σίσι δεν ψηφίζει στην Κύπρο και είναι μέγα ατόπημα να προσπαθούν κάποιοι να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Η προσπάθεια μελών της Βουλής εξήγησε, ήταν μάλλον να διαφυλάξουν το κύρος μιας διαδικασίας και όχι για να εκθέσουν δύο προέδρους. Είμαι βέβαιος σημείωσε, ότι ούτε ο πρόεδρος Αναστασιάδης, ούτε ο Στρατηγός Σίσι, γνώριζαν όλες αυτές τις λεπτομέρειες.
Οργίλη ήταν η αντίδραση της βουλευτού της Συμμαχίας Πολιτών Άννας Θεολόγου η οποία ενέγραψε το θέμα στην επιτροπή Ελέγχου της Βουλής. Με παρέμβαση της στον ACTIVE, η κυρία Θεολόγου, απαντώντας στον υπουργό περί μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων, ανέφερε ότι το πρόβλημα δεν είναι το αγγείο, αλλά οι διαδικασίες που ακολούθησαν το Τμήμα Αρχαιοτήτων, για το οποίο καθ’ ύλη αρμόδιο είναι το υπουργείο Μεταφορών, αλλά και η Αστυνομία.
«Έπρεπε να γίνει έλεγχος και να ακολουθηθούν διώξεις για αρχαιοκαπηλία του ατόμου που είχε στην κατοχή του το αγγείο, το οποίο κατά την Αίγυπτο είναι κλοπιμαίο, κάτι το οποίο έπρεπε να τύχει περαιτέρω διερεύνησης, όπως για παράδειγμα από πού κλάπηκε αυτό το αγγείο και να δοθούν εξηγήσεις», είπε. Για επτά μήνες το συγκεκριμένο άτομο, συμπλήρωσε η Άννα Θεολόγου, είχε στην κατοχή του το αγγείο και ξαφνικά το εντόπισε η αστυνομία μετά από πληροφορίες. Δεν έχουν δοθεί ξεκάθαρες εξηγήσεις, τόνισε.
Σε ερώτηση, αν έχει προχωρήσει σε καταγγελία στην Αστυνομία με όσες πληροφορίες υπάρχουν στην κατοχή της, η κυρία Θεολόγου απάντησε ότι τις έχει δώσει στην επιτροπή Ελέγχου και θα μπορούσαν να τα λάβουν οι ανακριτές από τα πρακτικά της συνεδρίασης.
Καταλήγοντας η κυρία Θεολόγου άφησε αιχμές ότι το πρόσωπο που κατείχε το αγγείο, πιθανόν να γνωρίζει υψηλά ιστάμενα πρόσωπα που εμπλέκονται σε υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας και γι αυτό να μην κατηγορήθηκε. «Εκεί είναι το πρόβλημα, στο ποιος συγκαλύπτει ποιόν», δήλωσε και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο υπουργός Μεταφορών στο τέλος θα αναγκαστεί να ζητήσει συγνώμη.

Άντρη Δανιήλ

Share this post