Aντιπαράθεση ΑΚΕΛ -κυβέρνησης από την ομιλία Αναστασιάδη για την Αμμόχωστο

Aντιπαράθεση ΑΚΕΛ -κυβέρνησης από την ομιλία Αναστασιάδη για την Αμμόχωστο

“Πρόκληση” για τον κόσμο της Αμμοχώστου και όχι μόνο” χαρκτηρίζει το ΑΚΕΛ την χθεσινή  η ομιλία του προέδρου στην εκδήλωση Δήμου Αμμοχώστου.

Γραπτή Δήλωση Εκπροσώπου Τύπου ΑΚΕΛ, Γιώργου Κουκουμά, αναφέρει: “Ο κ. Αναστασιάδης επιδόθηκε σε μια βολική για τον ίδιο κοπτοραπτική της πορείας του Κυπριακού για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι φταίνε όλοι εκτός από τον ίδιο. Ούτε τους Βαρωσιώτες, ούτε το Δήμο Αμμοχώστου, ούτε τους πολίτες που αγωνιούν για το μέλλον, ούτε τη διεθνή κοινότητα ακούει ο κ. Αναστασιάδης για το μερίδιο των δικών του ευθυνών. Αρνείται να παραδεχθεί πού έφτασαν τα πράγματα επί των ημερών του. Ότι χάνεται το Βαρώσι και ο οριστικός διαμελισμός της πατρίδας μας είναι πιο ορατός από ποτέ άλλοτε.

Ο κ. Αναστασιάδης δεν κατανοεί ότι κανείς δεν του ζητά να υποχωρήσει στην τουρκική επιθετικότητα, αλλά το αντίθετο. Του ζητούμε να μην διευκολύνει τους τουρκικούς διχοτομικούς σχεδιασμούς, με τις παλινωδίες και την αναξιοπιστία του. Αναξιοπιστία που παραδέχεται μέχρι και ο ίδιος ο διαπραγματευτής του. Αναξιοπιστία που ενισχύεται από την αυτοαναίρεση των δεσμεύσεών του και των συγκλίσεων στο Κυπριακό. Ισχυρίστηκε ακόμα ότι δεν άκουσε καμιά πρόταση από κανένα. Όμως εδώ και μήνες έχει στα χέρια του γραπτή και ολοκληρωμένη πρόταση του ΑΚΕΛ για το πώς εισηγούμαστε να δράσει η ελληνοκυπριακή πλευρά. Πρόταση που στηρίζεται σε αρχές και που ανταποκρίνεται στα όσα εισηγείται ο ΓΓ του ΟΗΕ. Πρόταση όμως, την οποία αρνείται να αξιοποιήσει ο Πρόεδρος, χωρίς να έχει αξιόπιστη εναλλακτική.

Το ΑΚΕΛ επαναλαμβάνει ότι το Κυπριακό και η ίδια η Κύπρος βρίσκονται σε οριακό σημείο. Αν τα πράγματα αφεθούν να φτάσουν στην οριστική διχοτόμηση, ξημερώνουν επικίνδυνες μέρες για την πατρίδα και το λαό μας”.

Στο ΑΚΕΛ απάντησε με γραπτή δήλωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος, στην οποία επισημαίνει:  

“1.     Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέθεσε ιστορικά γεγονότα που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση.

2.     Στους όποιους αβάσιμους ισχυρισμούς προβάλλει σήμερα το ΑΚΕΛ, δόθηκαν τεκμηριωμένες απαντήσεις.

3.     Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τις θέσεις αρχών και δεν θα υποκύψει σε εκκλήσεις που ενέχουν πολιτικές σκοπιμότητες και που ποσώς δεν εξυπηρετούν τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της ελληνοκυπριακής, ή ακόμα και της τουρκοκυπριακής, κοινότητας”.

Στην πιο πάνω δήλωση αντέδρασε το ΑΚΕΛ , με νέα ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται: 

“Ούτε στη χθεσινή 45λεπτη ομιλία του Προέδρου Αναστασιάδη, ούτε στη σημερινή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, υπάρχει η παραμικρή ιδέα για το τι σχεδιάζει να πράξει η κυβέρνηση προκειμένου να ανακοπούν οι τουρκικοί διχοτομικοί σχεδιασμοί και ο εποικισμός του Βαρωσιού. Με άλλα λόγια, την ώρα που το Βαρώσι χάνεται και η πατρίδα μας είναι μπροστά στον οριστικό διαμελισμό της, ο κ. Αναστασιάδης επιμένει ότι είναι αλάθητος, ότι φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από τον ίδιο και ότι δεν ξέρει τι άλλο να κάνει για να ανακοπεί η πορεία προς τον όλεθρο.

Αντίθετα με τον κ. Αναστασιάδη όμως, ο κόσμος της Αμμοχώστου και ο κυπριακός λαός, ούτε θα συμβιβαστεί με το ξεγράψιμο της μισής μας πατρίδας, ούτε θα υψώσει τα χέρια. Οι νέες προκλητικές και απαράδεκτες δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την Αμμόχωστο επιβεβαιώνουν για πολλοστή φορά την τουρκική πολιτική και στόχευση.

Αυτή η επαναλαμβανόμενη τουρκική προκλητικότητα επιβάλλει τη λήψη πολιτικών και οικονομικών μέτρων. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει τη δυνατότητα να το πράξει και πρέπει να προχωρήσει. Όσο καθυστερεί και επιδεικνύει στάση αδράνειας και φοβία δίνει χώρο και χρόνο στην Τουρκία να υλοποιήσει τους σχεδιασμούς της”.

ΕΞΑΛΛΟΥ, ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΕΔΕΚ αναφέρει:” Οι νέες προκλητικές και απαράδεκτες δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την Αμμόχωστο επιβεβαιώνουν για πολλοστή φορά την τουρκική πολιτική και στόχευση.

Αυτή η επαναλαμβανόμενη τουρκική προκλητικότητα επιβάλλει τη λήψη πολιτικών και οικονομικών μέτρων. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει τη δυνατότητα να το πράξει και πρέπει να προχωρήσει. Όσο καθυστερεί και επιδεικνύει στάση αδράνειας και φοβία δίνει χώρο και χρόνο στην Τουρκία να υλοποιήσει τους σχεδιασμούς της”.

ΦΩΤΟ: Σταύρος Ιωαννίδης

Share this post