Αντιδράσεις στην Τουρκία για το γεωτρύπανο Αμπντούλ Χαμίντ Χαν. Απειλές για το Καστελόριζο

Αντιδράσεις στην Τουρκία για το γεωτρύπανο Αμπντούλ Χαμίντ Χαν. Απειλές για το Καστελόριζο

Ο πρώτος σταθμός υπηρεσίας του γεωτρύπανου Αμπντούλ Χαμίντ Χαν είναι εντός του χάρτη της Σεβίλλης, που μας παγιδεύει μέσα στον κόλπο της Αττάλειας, σημειώνει ο Γιαϊτζί

Αντιδράσεις εντός Τουρκίας προκάλεσαν οι ανακοινώσεις του τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την αποστολή του τέταρτου γεωτρύπανου, Αμπντούλ Χαμίντ Χαν το  οποίο τελικά θα πραγματοποιήσει έρευνες σε περιοχή που βρίσκεται 55 χιλιόμετρα έξω από την Αττάλεια, χωρίς να μπαίνει σε νερά ελληνικής δικαιοδοσίας. Η πρώτη έντονη αντίδραση ήρθε από το think tank που διευθύνει ο αντιναύαρχος ε.α. Τζιχάτ Γιαϊτζί, Türk Denizcilik ve Global Stratejiler Merkezi, (Τουρκικό Κέντρο Θαλάσσιας και Παγκόσμιας Στρατηγικής).

Σε ανάρτηση του στο twitter το think tank του Γιαϊτζί σημειώνει: «Οι φόβοι μας έγιναν πραγματικότητα! Ο πρώτος σταθμός υπηρεσίας του γεωτρύπανου Αμπντούλ Χαμίντ Χαν είναι η γεώτρηση Yörükler-1, 55 χιλιόμετρα ανοικτά της Gazipaşa Δηλαδή, εντός του χάρτη της Σεβίλλης, που μας παγιδεύει μέσα στον κόλπο της Αττάλειας… Δεν ξέρουμε τι να πούμε».

Διαβάστε επίσης: Ελληνοτουρκικά: Απειλή Ακάρ για το Καστελόριζο -«Αν θέλει ο Θεός, θα έρθουμε»

 

Οι δηλώσεις Γιαϊτζί πριν τις ανακοινώσεις

Υπενθυμίζεται ότι ο Γιαϊτζί, ένας εκ των θεωρητικών του ιδεολογήματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», δήλωνε πριν μερικές μέρες ότι «η Τουρκία μπορεί να κερδίσει αν κάνει το σωστό βήμα στην παρτίδα σκακιού των παγκόσμιων δυνάμεων στη Μεσόγειο. Το ζήτημα έχει ξεπεράσει την εξεύρεση αποθεμάτων φυσικού αερίου».

Υπογράμμιζε δε την ανάγκη η γεώτρηση να μην κινηθεί ανάμεσα σε Μερσίνα και Κερύνεια και η Άγκυρα να συμβιβαστεί με αυτό τον τρόπο στο χάρτη που της υποδεικνύουν οι μεγάλες δυνάμεις. Πρέπει όπως έλεγε η Τουρκία να προχωρήσει σε «μια γεώτρηση μεταξύ της δυτικής Κύπρου και της Λιβύης. Πρέπει οπωσδήποτε να υπερασπιστούμε τη Γαλάζια Πατρίδα».

«Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή. Πρέπει να σπείρουμε τους σπόρους της κυριαρχίας μας στη Μεσόγειο. Κανείς δεν έχει περιθώριο να πολεμήσει με την Τουρκία σε αυτή τη συγκυρία. Το πολύ-πολύ η ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις, οι οποίες ήδη ισχύουν. Η Ελλάδα θα υψώσει τη φωνή της, αλλά δεν πρόκειται για μια κατάσταση που πρέπει να ληφθεί υπόψη. Ομοίως, βρισκόμαστε στην τουριστική περίοδο της Ελλάδας, ακόμη κι αυτό δεν θα μπορέσει να κάνει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιαϊτζί, πριν ανακοινωθεί ο προορισμός του «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» από τον Ερντογάν.

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, με έναν ειρωνικό και μη διπλωματικό τρόπο στόχευσε πάλι το Καστελόριζο.

Νέες απειλές εξαπέλυσε ο Χουλουσί Ακάρ λίγο πριν την έξοδο του Αμπντούλ Χαμίντ Χαν στη Μεσόγειο για γεωτρήσεις.

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, με έναν ειρωνικό και μη διπλωματικό τρόπο στόχευσε πάλι το Καστελόριζο.

Μιλώντας στο συνέδριο των Τούρκων πρεσβευτών που γίνεται στην Άγκυρα, αναφέρθηκε στην απόσταση του Καστελόριζου από την Τουρκία, λέγοντας πως είναι μόνο 1.950 μέτρα και οι φοιτητές των στρατιωτικών σχολών μπορούν να κολυμπήσουν μέχρι εκεί.

Μάλιστα αναφερόμενος σε κάποιον Έλληνα υπουργό, που φέρεται να είπε ότι «αν μπορουν ας έρθουν», εκείνος απάντησε «αν θέλει ο Θεός μπορεί να συμβεί κι αυτό».

Επίσης, αναφέρθηκε στα αποστρατιωτικοποιημένα νησιά.

Τα βλέμματα στραμμένα στο τουρκικό γεωτρύπανο

Το Αμπντούλ Χαμίντ Χαν ξεκίνησε  σήμερα το ταξίδι του χωρίς να είναι ξεκάθαρο πού θα κατευθυνθεί. Πολλοί είναι αυτοί που περιμένουν μία αντίστοιχη κίνηση με το Ορούτς Ρέις, με την κυβέρνηση ωστόσο να υπογραμμίζει σε όλους τους τόνους ότι το 2022 δεν είναι 2020, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι η Αθήνα είναι προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα. Την ίδια παραδοχή αναφορικά με τις αλλαγές από το 2020 έχουν κάνει και τούρκοι διπλωμάτες, επισημαίνοντας ότι η γεωστρατηγική σκακιέρα έχει αλλάξει δραματικά.

Ο προορισμός του τουρκικού γεωτρύπανου παραμένει καλά κρυμμένος, και το αμέσως επόμενο διάστημα θα φανεί κατά πόσο ο Ερντογάν θέλει να ανεβάσει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και πόσο θέλει να δοκιμάσει τα όρια του ΝΑΤΟ και της Δύσης. Σίγουρο είναι εξάλλου ότι το ταξίδι του Αμπντούλ Χαμίντ Χαν εξυπηρετεί και εσωτερικούς λόγους στην Τουρκία.

Τρία σενάρια, τρία επίπεδα έντασης

Στο παιχνίδι που παίζει ο Ερντογάν οι επιλογές για το ταξίδι του Αμπντούλ Χαμίντ εμφανίζονται σε τρία σενάρια. Το πρώτο που είναι και αυτό που θεωρείται ότι έχει τις λιγότερες πιθανότητες αλλά θα ανεβάσει την ένταση κατακόρυφα είναι να ακολουθήσει το τουρκικό γεωτρύπανο την πορεία του Ορούτς Ρέις.

Μία ευθεία πρόκληση – αμφισβήτηση των συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, μίας χώρας – μέλους του ΝΑΤΟ από έναν σύμμαχο της στο ΝΑΤΟ.

Τα άλλα σενάρια αφορούν το ενδεχόμενο το Αμπντούλ Χαμίντ Χαν να βάλει πλώρη για την κυπριακή ΑΟΖ. Και είτε να κινηθεί σε περιοχές όπου η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αδειοδοτήσει για έρευνες, όπως το οικόπεδο 6 για το οποίο υπάρχουν και πληροφορίες περί εντοπισμού μεγάλου κοιτάσματος, είτε να κινηθεί στην περιοχή ανάμεσα στην Μερσίνα και την Κερύνεια, που είναι η πλέον “ανώδυνη”

Στο γεωτρύπανο ο Ερντογάν

Στο «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» προσγειώθηκε λίγο μετά τη 13:30 το Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να είναι παρών και δώσει το σήμα για τον απόπλου του τέταρτου και πλέον σύγχρονου πλωτού γεωτρύπανου της Τουρκίας.

Ο Ερντογάν επιθεώρησε  το «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν».  

ΠΗΓΗ:  in.gr

Share this post