Αντιδράσεις ΑΚΕΛ-ΕΔΕΚ στο διάγγελμα

Αντιδράσεις ΑΚΕΛ-ΕΔΕΚ στο διάγγελμα

Το διάγγελμα του προέδρου Αναστασιάδη για τις χθεσινές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου αναφορικά με τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό σχολίασαν το ΑΚΕΛ και η ΕΔΕΚ.

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, σε γραπτή δήλωση αναφέρει:

“Θα αναμένουμε να έχουμε πλήρη ενημέρωση για όσα αποφάσισε η κυβέρνηση.
Σημειώνουμε ότι η παράταση των μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας είναι επιβεβλημένη εξαιτίας της συνέχισης της πανδημίας του κορονοϊού. Η δημόσια υγεία προέχει!
Είναι θετικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση αποφάσισε τη συνέχιση του πακέτου στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων. Ήταν και δική μας θέση ότι τα μέτρα στήριξης από το κράτος πρέπει να έχουν χρονικό βάθος κι αυτή η φιλοσοφία διαπνέει την πρόταση στήριξης που καταθέσαμε προς την κυβέρνηση.
Βεβαίως, το πακέτο στήριξης επιβάλλεται να βελτιωθεί, να διορθωθεί και να συμπληρωθεί με νέα μέτρα έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν προβλήματα και αδυναμίες που υπάρχουν σ’ αυτό, όπως είναι για παράδειγμα το θέμα των ενοικίων των ΜμΕ που είναι πιεστικό.
Σε σχέση με τον επαναπατρισμό φοιτητών και πολιτών σημειώνουμε τη διεύρυνση των κριτηρίων. Παραμένει όμως η ανάγκη όπως ο σχεδιασμός καλύψει την προοπτική σταδιακού επαναπατρισμού όσων Κυπρίων φοιτητών και πολιτών το επιθυμούν”.

Επίσης , ο κ. Στεφάνου απάντησε και σε ανακοίνωση του ΔΗΣΥ, που εκδόθηκε πριν την ολοκλήρωση της συνέντευξης στο προεδρικό, σημειώνοντας: “Δεν μας ξενίζει το γεγονός ότι πριν ακόμα ολοκληρωθεί η δημοσιογραφική διάσκεψη του Προέδρου, ο ΔΗΣΥ εξέδωσε ανακοίνωση για να επιτεθεί στο ΑΚΕΛ. Επειδή ο ΔΗΣΥ είναι εκτεθειμένος με διάφορα που δήλωσε και έκανε στη δύσκολη περίοδο που βρισκόμαστε, επέλεξε την προληπτική επίθεση χρησιμοποιώντας την προσφιλή μέθοδό του να λέει ψέματα (λέει για παράδειγμα ο ΔΗΣΥ ότι το ΑΚΕΛ θέλει δήθεν να βάλει χέρι στα ταμεία προνοίας. Κάθε άλλο. Αυτοί που έβαλαν χέρι στα ταμεία προνοίας είναι οι κυβερνώντες με το κούρεμα καταθέσεων).
Δεν θα ακολουθήσουμε τον ΔΗΣΥ στον κατήφορο των ψεμάτων. Ο κόσμος παρακολουθεί και μπορεί να ξεχωρίσει ποιοι με σοβαρότητα προσπαθούν να βοηθήσουν και ποιοι χρησιμοποιούν την κρίση για να κερδίσουν επικοινωνιακούς πόντους”.

Η ΕΔΕΚ σε ανακοίνωση σημειώνει: “ Θέλουμε να επισημάνουμε ειδικά για τον επαναπατρισμό των φοιτητών, πως με τα όσα εξαγγέλθηκαν όχι μόνο δεν έχουν διασκεδαστεί οι δικαιολογημένες ανησυχίες των γονιών αλλά αντιθέτως έχουν αυξηθεί ακόμη περισσότερο.
Και αυτό επειδή σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις ο επαναπατρισμός θα περιλαμβάνει 1000 περίπου άτομα ανά δεκαπενθήμερο και από αυτό γίνεται αντιληπτό ότι για τους 16,500 χιλιάδες συμπατριώτες μας που έχουν εγγραφεί στην σχετική πλατφόρμα θα απαιτηθούν 7 περίπου μήνες για τον επαναπατρισμό τους.
Ως ΕΔΕΚ σημειώνουμε στα θετικά την προσέγγιση με την Ιεράρχηση των ομάδων επαναπατρισμού όμως την ίδια ώρα υποδεικνύουμε πως θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα ώστε ο επαναπατρισμός να ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τα τέλη Μαΐου”.

Share this post