ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΟΣ ΔΙΑΔΡΟΜΟΣ ΑΜΑΛΘΕΙΑ

ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΟΣ ΔΙΑΔΡΟΜΟΣ ΑΜΑΛΘΕΙΑ

Του Ανδρέα Παπαχαραλάμπους*

Τίποτα σ’ αυτό τον παραδεισένιο τόπο δεν είναι τυχαίο. Ούτε είναι τυχαίες κάποιες ρήσεις και κάποια μυθεύματα.

Η σκέψη για να καθιερωθεί σύνταξη δεν είναι τυχαίο γεγονός. Λειτούργησε στη βάση να περιορίσει την οικονομική ένδεια κάποιου και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής του.

Η σύνταξη είναι ασφάλεια, περιοδική οικονομική αποζημίωση την οποία λαμβάνει κάποιο πρόσωπο συνήθως από κάποιο ασφαλιστικό ταμείο ή ασφαλιστική εταιρεία.

Στην περίπτωση του νυν Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας η σύνταξη που λαμβάνει είναι από τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις. Φαντάζομαι πέραν της σύνταξης θα λαμβάνει και επιδόματα όπως τέκνου και πολύτεκνης οικογένειας.

Ο παχουλός μισθός του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι μισθός, αμοιβή για τις υπηρεσίες που προσφέρει στο δοκιμαζόμενο λαό της Κύπρου και στις γειτονικές χώρες.

Ενώ ο νυν Πρόεδρος εβάλλετο από παντού για τον τρόπο διακυβέρνησής του και τις ατάκες του, αντί ν’ απαντήσει για τους ορατούς και αόρατους κινδύνους ανακάλυψε την συνταγή της τασσιηνόπιττας.

Πρόσφατα, αρχές Νοεμβρίου, συμμετείχε στη Διεθνή Ανθρωπιστική Διάσκεψη για τον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα, που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι. Κατά την παρέμβασή του και κατά τις διμερείς του επαφές, έθεσε ενώπιον των συμμετεχόντων στην διάσκεψη, την πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας για την δημιουργία ενός θαλάσσιου διαδρόμου μέσω της Κύπρου, για απρόσκοπτη και ασφαλή παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας με τελικό προορισμό τη Γάζα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρουσίασε ενδελεχώς το λεπτομερή σχεδιασμό της Πρωτοβουλίας «Αμάλθεια» της Κυπριακής Δημοκρατίας και τα πέντε στάδια που θα την συνθέτουν. Καλούσε τους συμμετέχοντες στη Διάσκεψη να συμβάλουν στην υλοποίηση της ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ πρότασης για την πρωτοβουλία που στόχο έχει την διάσωση ανθρώπινων ζωών όπως η Αμάλθεια, η τροφός που έδινε ζωή σύμφωνα με την Ελληνική Μυθολογία.

Με την βοήθεια των ΗΠΑ, Αιγύπτου, Ελλάδος και Ευρωπαϊκής Ένωσης άρχισε να φτάνει βοήθεια στην Γάζα. Στην συνέχεια κλήθηκαν περίπου σαράντα κράτη ή αντιπρόσωποι κρατών για να συνδράμουν στο ανθρωπιστικό αυτό θέμα.

Η Αμάλθεια ήταν η τροφός του Δία στο Ιδαίο Άντρο, όπου και τον είχε κρύψει η μητέρα του Ρέα, για να γλυτώσει από τον πατέρα του τον Κρόνο.

Ο νυν Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και αν φαινόταν δύσκολο το εγχείρημα «Αμάλθεια» το έκανε πραγματικότητα και τον συγχαίρω.

Η Αμάλθεια άλλοτε περιγράφεται ως Νύμφη Υάδα και άλλοτε ως κατσίκα από το κέρατο της οποίας τρεφόταν ο Δίας με γάλα και μέλι. Το κέρατο είχε την ευλογία να’ ναι πάντα γεμάτο με εκλεκτούς καρπούς, μέλι και μυρωδάτα άνθη. Η καλύτερη και ίσως η ορθότερη εκδοχή την βρίσκει κάποιος στο σύγγραμμα του Κυριάκου Νεοκλέους «Χρυσή Κλείδα».

Ο δάσκαλος αυτός που εγώ προσωπικά θεωρώ δάσκαλο του έθνους, το αποκαλεί: «Κέρας της Αμάλθειας». Κατά την μυθολογία, η μητέρα του Δία Ρέα ανέθεσε την ανατροφή του βρέφους της στη νύμφη Αμάλθεια, κόρη του Ωκεανού, η οποία τον έτρεφε με γάλα και μέλι από το κέρατο της αίγας. Το κέρας αυτό συμβολίζει την γονιμότητα, την αφθονία, τα πλούτη και κάθε αγαθό.

Η Αμάλθεια ήταν κόρη του Ωκεανού και οι τροφές που έδινε στο Δία από το κέρατό της ήταν γάλα και μέλι. Το κέρατο της γονιμότητας, της αφθονίας, του πλούτου και κάθε αγαθού έχει την σημασία του.

Μπορώ να πω με την μεγαλύτερη άνεση για τον νυν και τον τέως Προέδρο της Κ.Δ. «αλλού γυρεύκουν τους τζι’ εμείς γιωρκούμεν τους».

Σχεδόν συμπληρώνονται εφτά χρόνια από την δραπέτευση του τέως και του νύν Προέδρου από το Κράν Μοντανά και αντί να κλαίνε που τούρκεψαν την Κύπρο χαίρονται για τον διάδρομο «Αμάλθεια» τον οποίον θεωρούν μεγάλην νίκη.

Εδώ και μήνες οι κυβερνώντες μας φλόμωσαν με το διάδρομο ανθρωπιστικής βοήθειας, τις συσκέψεις αρχηγών κρατών επί του θέματος τις ευλογίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την μεγάλη επισκεψιμότητα κρατών ή τεχνικών στην Κύπρο για να πετύχει ή να στεφθεί με επιτυχία η Αμάλθεια.

Το γεγονός αυτό δεν θέλω και ούτε πρέπει να το υποτιμήσω. Θέλω να ρωτήσω τους κυβερνώντες. Μπορούν να συγκαλέσουν είτε εδώ, είτε στην Αίγυπτο, είτε στην Ελλάδα αριθμόν ηγετών κρατών έστω και πέντε με σκοπό να βρουν τρόπο για να βοηθήσουν στην επίλυση του κυπριακού;

Το να αδιαφορούμε για τους άλλους δεν είναι κακό αντίθετα, το να αδιαφορούμε για το πρόβλημα μας είναι το χείριστο.

«Το νικάν τας επιθυμίας, πασών νικών η καλλίστη». Η καταστολή και συντριβή των επιθυμιών μας αποτελεί την περιφανέστερη μας νίκη. Η κατατρόπωση εχθρικών στρατιών δεν διεγείρει τόσο έντονα τα ωραία συναισθήματα της αληθινής χαράς και της απόλυτης ικανοποίησης, όσο η περίλαμπρη νίκη κατά των προσωπικών μας αδυναμιών.

Μια τέτοια νίκη κατά τον φιλόσοφο Επίκουρο, αποτελεί την ύψιστη ευδαιμονία. Δυστυχώς νυν και τέως Πρόεδρε εγίνατε δούλοι των επιθυμιών σας και όχι δούλοι του λογικού.

*Τα ενυπόγραφα κείμενα απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων τους

Share this post