Αντεπίθεση Ερντογάν στις επικρίσεις για την Αγία Σοφία

Αντεπίθεση Ερντογάν στις επικρίσεις για την Αγία Σοφία

Απομακρυσμένο το ενδεχόμενο κυρώσεων κατά της Τουρκίας

Ο Τούρκος πρόεδρος , Ταγίπ Ερντογάν, μια μέρα  μετά την απόφαση του για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος Τούρκος, αδιαφορώντας για τις διεθνείς επικρίσεις, χαρακτήρισε την Αγία Σοφία «το μαργαριτάρι της Κωνσταντινούπολης» και πρόσθεσε πως «κατέχει μια ειδική θέση στην καρδιά του τουρκικού έθνους».

Στη διάρκεια των εγκαινίων της υψηλότερης γέφυρας της Τουρκίας στην επαρχία Μπίτλις,  ο Ερντογάν δήλωσε: «Το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί είναι το αποτέλεσμα της δίκαιης αποφασιστικότητάς μας. Λάβαμε αυτήν την απόφαση κοιτάζοντας τι θέλει το έθνος μας».

Υποστήριξε πως η Τουρκία “ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα” με τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Ο Τούρκος πρόεδρος  κάλεσε τον κόσμο να μη σπεύσει να επισκεφθεί την Αγία Σοφία, πριν από το επίσημο άνοιγμά της ως μουσουλμανικό τέμενος,  στις 24 Ιουλίου.

Η Αγία Σοφία είναι “το σύμβολο του έθνους και του κράτους μας” είπε και πρόσθεσε   ότι όλοι οι σουλτάνοι συνέβαλαν στη διατήρηση του μνημείου.

 Το θέμα για το πώς και ποιο σκοπό θα χρησιμοποιηθεί η Αγία Σοφία “είναι κυριαρχικό μας δικαίωμα. Έτσι απ’ αυτή την άποψη, θεωρούμε ότι οποιαδήποτε στάση ή έκφραση πέρα από την απόφαση των δικαστικών και εκτελεστικών οργάνων της χώρας συνιστά παραβίαση της εθνικής μας ανεξαρτησίας”, δήλωσε.

Το μόνο κοινοβουλευτικό κόμμα , που αντιτάχθηκε στην απόφαση του Ερντογάν , είναι το αριστερό φιλοκουρδικό HDP, το τρίτο στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση. 

 “Η Αγία Σογία είναι μέρος της πολιστικής και ιστορικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας. Η μετατροπή της σε τζαμί είναι λάθος”, αναφέρει ανακοίνωση του κόμματος , στην οποία προστίθεται:  “Με την απόφασή του, το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει γίνει μέρος της μηχανής προπαγάνδας του AKP. Η απόφαση αυτή πρέπει να αλλάξει τώρα”.

Χλωμές οι κυρώσεις

Στις κυρώσεις, που ενδεχομένως θα μπορούσαν να επιβληθούν στην Τουρκία, καθώς και για την παγκόσμια αντίδραση μίλησε στον ΣΚΑΪ Αθηνών , ο Διευθυντής Ερευνητικών Προγραμμάτων, Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων κ. Κωνσταντίνος Φίλης.

Όπως επεσήμανε οι κυρώσεις δεν μπορούν να επιβληθούν μονομερώς, γιατί είναι εσωτερικό ζήτημα της Τουρκίας. «Ναι μεν έχει θίξει το ιστορικό και θρησκευτικό αίσθημα,  αλλά από μόνη της η Ελλάδα δεν μπορεί να προβεί σε ενέργειες κυρώσεων. Απαιτείται ένα μπλοκ συμμαχιών προκειμένου να γίνει αυτό και το ερώτημα είναι αν η Ε.Ε. υπό την γερμανική προεδρία είναι διατεθειμένη και αποφασισμένη να πάρει ένα τέτοιο δρόμο»,  ανέφερε .

  Ο κ. Φίλης εκτιμά ότι ΄’δύσκολα θα δούμε κάτι τέτοιο, παρόλο που η Ελλάδα θα πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση, όχι μόνο για την Αγία Σοφία αλλά για να μπει ένα φρένο στην τουρκική προκλητικότητα”.

Σύμφωνα με τον κ. Φίλη, οι διεθνείς αντιδράσεις είναι αρκετά ήπιες. «Ηπιότερες απ’ ότι θα περίμενε κανείς. Η πραγματικότητα είναι ότι η Αγία Σοφία είναι ένα θέμα για το οποίο οι μεγάλες δυνάμεις από τις οποίες κανείς θα ήθελε να πάρουν πιο σθεναρή στάση απέναντι σε αυτή την εξέλιξη δεν είναι στις προτεραιότητες των μεγάλων δυνάμεων και δεν είναι ένα θέμα για το οποίο απ’ ότι φαίνεται θέλουν να τσακωθούν με την Τουρκία”.

Δεν είναι τυχαίο, υπέδειξε,  ότι η Ρωσία, που είναι η πολυπληθέστερη χώρας της Ορθοδοξίας “έχει κρατήσει μια στάση επαμφοτερίζουσα, θα έλεγα, γιατί από την μία η Ρωσική εκκλησία καταγγέλλει την  απόφαση του Ερντογάν, από την άλλη ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου λέει ότι είναι ένα εσωτερικό ζήτημα. Φαίνεται λοιπόν ότι η Μόσχα δεν θέλει να χαλάσει τις σχέσεις της με την Άγκυρα εξαιτίας της Αγίας Σοφίας». 

Επίσης, επεσήμανε πως ο Μπάιντεν για δικούς του λόγους απ΄ ότι φαίνεται εκλογικούς ζήτησε από τον Ερντογάν να αναιρέσει την απόφαση ενώ σε συνάρτηση με τους Ευαγγελιστές συντηρητικούς ορθοδόξους των ΗΠΑ, οι οποίοι αποτελούν τον πυρήνα του ακροατηρίου του Τραμπ, ενδεχομένως να υποχρεώσουν τον Αμερικανό πρόεδρο να πάρει κάποια θέση, αλλά και πάλι δεν θα είναι τέτοιας έκθεσης όπως είχε γίνει πριν περίπου 2,5 χρονιά με την περίπτωση του πάστορα Πράνσον, ώστε να βάλει τον Ερντογάν στα σχοινιά. Εξάλλου, πρόσθεσε και  η UNESCO ζητά διαπραγμάτευση για το τι θα γίνει από εδώ και πέρα, ουσιαστικά αποδεχόμενη το νέο status quo που επέβαλε ο Ερντογάν στην Αγία Σοφία.

 

 

Share this post