Άνοιξε το κεφάλαιο Δρομολαξιά ο Βενιζέλος
Εκδίδει βιβλίο και δείχνει Κατσουρίδη ως τον “ιθύνοντα νου”
Της Μαρίνας Οικονομίδου
Ότι είναι θύμα πλεκτάνης και πως θα μιλήσει την κατάλληλη στιγμή για την ουσία του σκανδάλου της Δρομολαξιάς προετοίμασε ο Βενιζέλος Ζαννέτος αμέσως μετά την αποφυλάκισή του και εξερχόμενος από τις κεντρικές φυλακές.
Τρία και πλέον χρόνια μετά ανοίγει τα χαρτιά του στην «Καθημερινή» όπου μέσω συνέντευξής του δείχνει τον Νίκο Κατσουρίδη ως τον ” ιθύνοντα νου στην υπόθεση της Δρομολαξιάς, καθότι υπεύθυνος της γραμματείας για την Cyta” και όπως υποστήριζε το πρόσωπο που πρότεινε στον Νίκο Λίλλη να προχωρήσει στην επένδυση της Δρομολαξιάς. Έχει ήδη ετοιμάσει βιβλίο, το οποίο καταγράφει με λεπτομέρεια όλη την υπόθεση και το οποίο αναμένεται να εκδοθεί τους επόμενους μήνες.
Τι ήξερε η γραμματεία
Κληθείς να σχολιάσει τι γνώριζε για την υπόθεση της Δρομολαξιάς η γραμματεία του ΑΚΕΛ υποστήριξε πως η γραμματεία γνώριζε ο,τι γινόταν στη βάση των όσων ενημέρωνε ο υπεύθυνος της Cyta (ΑΤΗΚ) Νίκος Κατσουρίδης. «Από ένα διάστημα και μετά διαφάνηκε πως η ενημέρωση που είχε η γραμματεία ήταν ελλειπής» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αναλύοντας το πώς ένα κόμμα όπως το ΑΚΕΛ που επικαλείται το ηθικό πλεονέκτημα ασχολείτο με ζητήματα που αφορούν δωροληψίες και αγοραπωλησίες, ο Βενιζέλος Ζαννέτος εξήγησε πως το ΑΚΕΛ ως κόμμα δεν αναμείχθηκε ποτέ σε οποιεσδήποτε δωροδοκίες ή δωροληψίες, ούτε με την αγοραπωλησία του τ/κ τεμαχίου είχε την όποια ανάμειξη. «Είναι στο όνομα το δικό μου που καταδικάστηκε εμμέσως και το ΑΚΕΛ γιατί ήμουν ένα από τα ηγετικά στελέχη του». Όπως εξήγησε, αφορμή υπήρξε το γεγονός ότι στη Λάρνακα υπήρχαν σοβαρότατες πιέσεις από κάποια άτομα, τα οποία είχαν συνάψει προσωπικά δάνεια με σκοπό να δοθούν τα λεφτά για τις ανάγκες του σωματείου της ΑΛΚΗΣ.
«Θεωρώ πως κακώς έγιναν αυτά τα δάνεια και θα το λέω όσο ζω. Γιατί στην πορεία αποδείχθηκε ότι το σωματείο δε μπορούσε να τα αποπληρώσει και φυσιολογικά τα άτομα αυτά αναζητούσαν τρόπο να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Ο τότε πρόεδρος του σωματείου, είχε πει αρκετές φορές δημόσια ότι θα έβρισκε τρόπο να αποπληρώσει αυτά τα δάνεια» ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας για την εμπλοκή του Νίκου Λίλλη.
Οι στενές φιλικές σχέσεις Κατσουρίδη Λίλλη
Το πώς ενεπλάκη ο Νίκος Λίλλης με το ΑΚΕΛ σύμφωνα με τον Βενιζέλο Ζαννέτο ήταν λόγω των στενών φιλικών σχέσεων που είχε με τον Νίκο Κατσουρίδη, ο οποίος όπως είπε παρακολουθούσε εκ μέρους του κόμματος τα της ΑΤΗΚ.
«Ο Νίκος Κατσουρίδης ήταν ο άνθρωπος που πρότεινε στον Νίκο Λίλλη την υποβολή της συγκεκριμένης πρότασης για την επένδυση στη Δρομολαξιά. Όταν ο Νίκος Λίλλης αντιλήφθηκε πως θα μπορούσε αξιοποιώντας τις σχέσεις που είχε στη Λάρνακα αλλά και τη σχέση του με τον Νίκο Κατσουρίδη, να υλοποιήσει τη συγκεκριμένη επένδυση, άρχισε να μοιράζει υποσχέσεις ότι θα φρόντιζε να αποπληρωθούν τα δάνεια» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Οι όροι Λίλλη
Σύμφωνα με τον Βενιζέλο Ζαννέτο, ο Νίκος Λίλλης είχε βάλει ως όρο για να γίνει από κατηγορούμενος μάρτυρας κατηγορίας και να δώσει συνεπώς στοιχεία στην περίπτωση της Δρομολαξιάς να μείνει εκτός της υπόθεσης ο Νίκος Κατσουρίδης και ο γιος του Αλέξανδρος. Κληθείς να σχολιάσει πώς γίνεται να μιλούμε για πολιτική δίωξη και να μένει εκτός ο δεύτερος τη τάξει και δημοφιλέστερος πολιτικός της Αριστεράς ο Βενιζέλος Ζαννέτος ανέφερε τα εξής: «Ήταν ο προστάτης του, ο άνθρωπος που τον καθοδηγούσε, που τον κρατούσε από το χέρι. Εργοδοτούσε και τον γιο του, ήθελε να τον προστατεύσει.»
Ο Βενιζέλος Ζαννέτος απάντησε και για το γεγονός ότι η υπόθεση της Δρομολαξιάς έθεσε εν αμφιβόλω τα περί ηθικού πλεονεκτήματος της Αριστεράς. «Κάποιοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν αυτό το γεγονός και με ψεύδη να δημιουργήσουν την εικόνα ότι το ΑΚΕΛ είναι διεφθαρμένο. Πώς αλλιώς μπορούν να χαρακτηριστούν οι πρόσφατες δηλώσεις του εκπροσώπου τύπου του ΔΗΣΥ, ότι «το ΑΚΕΛ είναι διεφθαρμένο και με βούλα δικαστηρίου» ή του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ότι «ο οικονομικός διαχειριστής του κόμματος καταδικάστηκε και φυλακίστηκε για θέματα διαφθοράς»; Να υπενθυμίσω σε όσους επιμελώς ξεχνούν ότι εγώ καταδικάστηκα με την κατηγορία του εκβιασμού σε μια υπόθεση με στημένους μάρτυρες και στημένες καταθέσεις». Ο ίδιος αρνήθηκε τα περί εκβιασμού σημειώνοντας πως «με κατηγορούν όμως ότι τον εκβίασα πως αν δεν πλήρωνε τα δάνεια της ΑΛΚΗΣ, εγώ δήθεν θα μεσολαβούσα για να ακυρωθεί η συμφωνία του με την ΑΤΗΚ. Πώς θα μπορούσα να ανατρέψω μία συμφωνία σχεδόν 20 εκατομμυρίων που είχε ήδη υπογράφει; Είχα τη δύναμη να σταματήσω τις πληρωμές; Ο Νίκος Λίλλης στις τελευταίες του καταθέσεις και όχι εξαρχής, ισχυρίστηκε πως εγώ του τηλεφώνησα να έρθει στο γραφείο μου και στην παρουσία δύο μελών του Δ.Σ της ΑΤΗΚ τον εκβίασα. Γεγονός πλήρως αναληθές».
Η επίσκεψη Παπά στις Κεντρικές…
Μίλησε και για την επίσκεψη του Νίκου Παπά στις Κεντρικές Φυλακές και για τη φημολογία οικονομικών συναλλαγών ΑΚΕΛ-ΣΥΡΙΖΑ και των υποθέσεων της Βενεζουέλας. Οικονομικές συναλλαγές ΑΚΕΛ-ΣΥΡΙΖΑ σίγουρα δεν υπάρχουν. Η σχέση με τον Νίκο Παπά χρονολογείται. Είναι μία φιλία από πολύ παλιά. Η επίσκεψή του ήταν καθαρά κοινωνική και το εκτίμησα γιατί απέδειξε πως ήταν πραγματικός φίλος. Καθόλη τη διάρκεια μου διαβίβαζε την αλληλεγγύη του με μηνύματα συμπαράστασης και συμπόνιας. Όλοι καταλάβαιναν ότι η φυλακή δεν είναι τετράστερο ξενοδοχείο όπως έλεγε ο Ιωνάς Νικολάου. Εμείς ως κόμμα δεν είχαμε καμία οικονομική συνδιαλλαγή με τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε με όσα καταλογίζουν διάφοροι για δήθεν οικονομικές δοσοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ με τη Βενεζουέλα.
Αμήχανη σιωπή στην Εζεκία…
Πάντως από την Εζεκία Παπαϊωάννου τήρησαν χαμηλούς τόνους αγνοώντας πλήρως το περιστατικό. Ακόμα και όταν ο ΔΗΣΥ δια του εκπροσώπου τύπου του κόμματος Δημήτρη Δημητρίου κατήγγειλε το ΑΚΕΛ ότι είναι βουτηγμένο στη διαπλοκή και διαφθορά με το ένα στέλεχος να εκθέτει το άλλο. Και από πλευράς του Νίκου Κατσουρίδη δεν υπήρξε οποιαδήποτε αντίδραση με το στενό του περιβάλλον να επικαλείται τη δικαστική απόφαση που αθωώνει πλήρως τον Νίκο Κατσουρίδη και τον αφήνει εκτός της διαδικασίας.