Άνοιξε τμήμα της παραλίας στην περίκλειστη περιοχή Βαρωσίων. Τελικά δεν ήταν …πυροτεχνήματα (Βίντεο)

Άνοιξε τμήμα της παραλίας στην περίκλειστη περιοχή Βαρωσίων. Τελικά δεν ήταν …πυροτεχνήματα (Βίντεο)

Μαύρη σελίδα για την “Αμμόχωστο Βασιλεύουσα” γράφτηκε σήμερα , πριν το μεσημέρι, με το άνοιγμα τμήματος της παραλίας στην περιφραγμένη περιοχή των Βαρωσίων, η οποία από τον Αύγουστο του 1974 παραμένει ακατοίκητη. Η εκτίμηση της κυβέρνησης για σχεδόν ένα χρόνο περί ” πυροτεχνημάτων” αποδείχθηκε  οικτρά λανθασμένη. 

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος καλείται τώρα να διαχειριστεί τα νέα τετελεσμένα, σε γραπτή δήλωση αναφέρει: Θεωρώ την απόφαση της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος να επεκτείνουν για χρήση μέρος του παραλιακού μετώπου της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, ως έκνομη και κατάφορη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας 550 (1984) και 789 (1992).

 Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν παρέμεινε και δεν θα παραμείνει αδρανής. Έχει ήδη καταγγείλει τις παραβιάσεις αυτές στο Συμβούλιο Ασφαλείας και στα πέντε Μόνιμα Μέλη του, στον ΓΓ των ΗΕ, στους επικεφαλής των θεσμών της ΕΕ, στους ηγέτες των κρατών μελών της Ένωσης, καθώς και σε όλα τα διεθνή φόρα, όπου η Κυπριακή Δημοκρατία συμμετέχει.  

 Την ίδια ώρα, η Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς καλούνται να συμμορφωθούν με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και τα ψηφίσματα των ΗΕ, αλλά και των όσων περιλαμβάνονται στα πρόσφατα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τερματίζοντας τις μονομερείς έκνομες ενέργειες, προκειμένου να επιτραπεί μια νέα πρωτοβουλία του ΓΓ των ΗΕ που στόχο θα έχει την οριστική επίλυση του Κυπριακού, μέσα στα πλαίσια των όσων έχουν συμφωνηθεί αλλά και καθορίζονται από σωρεία ψηφισμάτων των ΗΕ και αποφάσεων του ΣΑ των ΗΕ και στα πλαίσια των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών”.

Πρόκειται για πολύ δυσάρεστη εξέλιξη, δήλωσε προηγουμένως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος ΚούσιοςΜιλώντας στην εκπομπή του ΡΙΚ “Από Μέρα σε Μέρα”, ο κύριος Κούσιος είπε ότι πρόκειται για καταδικαστέα και παράνομη ενέργεια, η οποία δεν συμβάλλει στο εποικοδομητικό κλίμα που η ελληνοκυπριακή πλευρά θα ήθελε να υπάρξει για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.

 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε την ομόφωνη θέση του Εθνικού Συμβουλίου για την πολιτική βούληση της ελληνοκυπριακής πλευράς να συνεχιστούν οι συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού, όχι όμως υπό πιέσεις και τετελεσμένα.

Ο Κυριάκος Κούσιος είπε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη προβεί σε διαβήματα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και σε παραστάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ συνεχίζονται οι διπλωματικές ενέργειες προς τον διεθνή παράγοντα.

​Το κατοχικό καθεστώς άνοιξε, λίγο πριν το μεσημέρι, τμήμα του παραλιακού μετώπου της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, κατά παράβαση της συμφωνίας Κυπριανού -Ντενκάς του 1979 και των ψηφισμάτων 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας.     Η σχετική εξαγγελία είχε γίνει προχθές από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και τον παράνομο  πρωθυπουργό της “ΤΔΒΚ”, Ερσίν Τατάρ, παρά την εκπεφρασμένη αντίθεση του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακκιντζί. 

Ο Τατάρ θα επισκεφθεί την περιοχή στις τέσσερις το απόγευμα, για τη φιέστα ανοίγματος του συγκεκριμένου σημείου.   Το κατοχικό καθεστώς ανακοίνωσε, πως το συγκεκριμένο σημείο θα είναι ανοικτό για όλους, καθημερινά από τις εννέα το πρωί έως τις πέντε το απόγευμα, και δεν θα χρειάζεται η επίδειξη ταυτότητας.

Σε μια τελευταία εξέλιξη το ανώτερο εκλογικό Συμβούλιο στα κατεχόμενα κήρυξε παράνομη την πραγματοποίηση οποιασδήποτε τελετής ή ομιλίας, ελάχιστα εικοσιτετράωρα πριν από την ψηφοφορία της Κυριακής. Η απόφαση ορίζει ρητώς ότι τυχόν παραβίασή της, επισύρει ακόμα και ποινή φυλάκισης ενός έτους.

Σε νέο  μήνυμα στο Τουίτερ, ο Τατάρ  αναφέρει ότι η “ΤΔΒΚ” σήμερα  ” αποκαθιστά το κλειστό Βαρώσι για την ανθρωπότητα, την Κύπρο και τον κόσμο”.  

Στις πέντε το απόγευμα, οι εκτοπισμένοι από την Αμμόχωστο Ελληνοκύπριοι  πραγματοποιούν εκδήλωση διαμαρτυρίας, για τη νέα παράνομη ενέργεια των Τούρκων.  Την εκδήλωση διοργανώνει Δήμος Αμμοχώστου, στο Πολιτιστικό Κέντρο της κατεχόμενης πόλης, στη Δερύνεια.

Ο δήμαρχος Αμμοχώστου Σίμος Ιωάννου υπογράμμισε ότι στόχος είναι η διατράνωση της πίστης και της θέλησης για επ​ιστροφή και κάλεσε όλους τους πολίτες, όχι μόνο τους Αμμοχωστιανούς, να παραστούν στην εκδήλωση, τηρώντας τα μέτρα του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό.

Ρεπορτάζ τουρκικών καναλιών

Το τουρκικό κανάλι NTV στην ιστοσελίδα του, στην οποία παρουσιάζει και βίντεο, διατυπώνοντας τον ισχυρισμό  ότι η περιοχή κηρύχθηκε  στρατιωτική ζώνη, σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε το Συμβούλιο Ασφαλείας, γράφει:

“Παρά το γεγονός ότι πέρασαν  46 χρόνια από την επιχείρηση του 1974, δεν μπόρεσε να βρεθεί μια μόνιμη λύση μεταξύ των μερών στην Κύπρο για τα Βαρώσια. 

Η περιοχή Maras στην Κύπρο ήταν ένας από τους αγαπημένους τουριστικούς προορισμούς της Μεσογείου, όπου συχνάζουν τα αστέρια του Χόλιγουντ. Το  Maras ,  γνωστό  ως «Πόλη-Φάντασμα» μετά την ειρηνευτική επιχείρηση της Κύπρου το 1974, έκλεισε για κατοίκηση  και κηρύχθηκε  στρατιωτική ζώνη, σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Από τότε, κανείς δεν μπόρεσε να εισέλθει στην περιοχή,  εκτός από Τούρκους και στρατιώτες του ΟΗΕ. Στο εσωτερικό, υπάρχει μόνο ένα κτίριο του ΟΗΕ και  τουρκικός στρατός. 

Η περιοχή γνώρισε τις πιο δραστήριες μέρες της  μεταξύ 1963-1974. Εκείνη την εποχή υπήρχαν 45 ξενοδοχεία με 10 χιλιάδες κρεβάτια και 60 μονάδες τουριστικών  διαμερισμάτων . Το 58%  του ελληνικού τουρισμού ήταν σε αυτήν την περιοχή. Υπήρχαν 3 χιλιάδες εμπορικές μονάδες, 99 κέντρα ψυχαγωγίας, 143 διοικητικά γραφεία, 4. 649 ιδιωτικές κατοικίες, 21 τράπεζες, 24 θέατρα και κινηματογράφοι, 380 ημιτελείς κατασκευές και μια βιβλιοθήκη με 8. 500 βιβλία στα αγγλικά, ελληνικά και τουρκικά.

Στη συνεδρίαση του υπουργικού , στις 18 Ιουνίου 2019,  στην ΤΔΒΚ, αποφασίστηκε να ληφθούν μέτρα για το άνοιγμα του Maraş, , και για τη διεξαγωγή μελέτης επιστημονικής απογραφής με μια ομάδα εμπειρογνωμόνων. Ενώ ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών της ΤΔΒΚ Kudret Özersay συμμετείχε  στην πρώτη μελέτη απογραφής, που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή τον Ιούλιο του 2019, ο πρωθυπουργός Τατάρ έκανε επίσης παρατηρήσεις.

*Δείτε φωτογραφίες και βίντεο, που μετέδωσαν το NTV και το cnnturk

https://www.ntv.com.tr/turkiye/son-dakika-haberikktcde-kapali-maras-bolgesinin-bir-kismi-halkin-kullanimina-acildi,32nlijn9BUmzh1o3mJEJUA?fbclid=IwAR3DbS9APfMjAtOnmHMTbx8NwBuELKiCGPQ7EoFnODe7WUfVNu9H93y62rE

 

https://www.cnnturk.com/video/dunya/son-dakika-kapali-maras-46-yil-sonra-bugun-kademeli-olarak-aciliyor

Share this post