Ανοικτή επιστολή στον πρόεδρο Αναστασιάδη για το τραγούδι “El Diablo”
“Μπορείτε να δηλώσετε ότι θα εκπροσωπεί το ΡΙΚ και το Προεδρικό, όχι όμως τον Κυπριακό λαό.”
Της Ελένης Προκοπίου*
Κύριε Πρόεδρε,
Αναφέρομαι στην ανακοίνωση σας για τον σεβασμό της ελευθερίας της δημιουργίας σε σχέση με το τραγούδι που θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στην EUROVISION.
Όπως γνωρίζετε οι Έλληνες Χριστιανοί της Κύπρου πιστεύουν ακράδαντα ότι η ελευθερία (το αυτεξούσιον) είναι δώρον του Θεού.
Περιέχεται στο “κατ’ εικόναν” των κατασκευαστικών προδιαγραφών της ανθρώπινης φύσης, ακριβώς γιατί για τον Θεό δεν θα είχε καμία αξία η αρετή στον άνθρωπο, εάν αυτή ήτο επιβεβλημένη δια της βίας. Μας θέλει να τον επιλέγουμε με ελευθερία, διότι έχει ευγένεια και ποιότητα.
Η επιλογή του διαβόλου, ενός κτίσματος του Θεού για λατρεία, με την τόση κακία που έχει για τον άνθρωπο είναι αστοχία (αμαρτία), και αυτή δεν είναι στη φύση του ανθρώπου, αλλά στην προαίρεσή του, αφού πλάστηκε αναμάρτητος μεν, αλλά ελεύθερος να την επιλέγει, κατά βούλησην.
Η αντίδραση μας δεν αφορά την ελευθερία του οιουδήποτε να επιλέγει τον διάβολο, ή τις συνήθειές του, αλλά στην υποχρεωτική εμπλοκή μας σε αυτήν την επιλογή, εφόσον αυτό το τραγούδι θα εκπροσωπεί την Κύπρο, δηλαδή και εμάς, εκτός εάν θεωρείτε ότι εμείς δεν είμαστε ο ελληνικός κυπριακός λαός, αλλά κάτι άλλο άσχετο με την Κύπρο και το Σύνταγμά της.
Παραβιάζεται με αυτήν την επιλογή το δικό μας δικαίωμα να έχουμε μία εκπροσώπηση που να μη μας προσβάλλει ενώπιον Θεού και ανθρώπων, να μη δηλώνει ότι αλλαξοπιστήσαμε.
Θα ήθελα επί τη ευκαιρία να σας υπενθυμίσω ότι όλοι οι αγώνες για την ελευθερία αυτού του τόπου έγιναν από ανθρώπους που είχαν το θάρρος να πούν το “ελευθερία ή θάνατος”, ακριβώς γιατί πίστευαν στην Ανάσταση του Εσταυρωμένου και στην πεποίθηση ότι η Αγάπη Του θα παραστέκεται στους αγώνες τους εναντίον κάθε διαβολικού κατακτητή. Οι αγώνες αυτοί έγιναν από αγνούς αγωνιστές χάριν της ελευθερίας της πατρίδος και της πίστεως και είναι γι αυτό που τους τιμούμε.
Έχουμε χρέος απέναντί τους αυτήν την Ελευθερία να μην την χαλαλίζουμε και να μην υποκύπτουμε σε επιβολές άλλων θρησκευτικών πεποιθήσεων που δεν μας εκφράζουν.
Το τραγούδι μπορούσε να είναι ουδέτερο ως προς τις λατρευτικές προτιμήσεις εκάστου. Πιστέψετέ με δεν θα ασχολείτο κανείς από μας.
Συγχωρέστε με για το θάρρος, όμως επιμένω ότι αυτό το τραγούδι εμένα δεν μπορεί να με εκπροσωπεί.
Μπορείτε να δηλώσετε ότι θα εκπροσωπεί το ΡΙΚ και το Προεδρικό, όχι όμως τον Κυπριακό λαό.
* Η Ελένη Προκοπίου είναι
Αρχαιολογική Λειτουργός Α΄
Τοπικό Αρχαιολογικό Μουσείο Κουρίου (Επισκοπή)
Αρχαιολογική Λειτουργός Α΄
Τοπικό Αρχαιολογικό Μουσείο Κουρίου (Επισκοπή)
-Τα ενυπόγραφα κείμενα απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων τους