Ανοικτή από σήμερα για επίσκεψη η Παναγία Σουμελά

Ανοικτή από σήμερα για επίσκεψη η Παναγία Σουμελά

Κωνσταντινούπολη , Του Μηνά Βασιλειάδη

Τη λήξη των εργασιών ανακαίνισης και το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας για μουσουλμανική προσευχή, και της Μονής Σουμελά για επίσκεψη, σηματοδότησε η σημερινή  παρουσία στην περιοχή, του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, Νουρί Έρσοϊ.

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων στην Μονή Σουμελά  , που αναμένεται να τονώσουν την τουριστική κίνηση  της περιοχής, πραγματοποιήθηκε απ’ ευθείας σύνδεση με τον Τούρκο πρόεδρο ,  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος απηύθυνε μήνυμα.

Ο κ. Ερντογάν ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «η Τουρκία είναι πολύ δυνατή και τίποτε δεν μπορεί να την φοβίσει», ενώ πρόσθεσε ότι η χώρα υπερασπίζεται το δίκαιο και τα θεία και η πολιτική της συνίσταται πάντοτε στο «να χτίζει και όχι να γκρεμίζει». Ο κ. Ερντογάν πρόσθεσε επίσης πως «οι Ορθόδοξοι πολίτες μας» θα μπορέσουν στις 15 Αυγούστου να τελέσουν Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά.

Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Επικοινωνίας της Προεδρίας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κ. Ερντογάν και τον ευχαρίστησε για τα έργα αποκατάστασης και για το άνοιγμα της Μονής στους επισκέπτες.

Ο υπουργός κ. Έρσοϊ είπε ότι στη Μονή Σουμελά έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες αποκατάστασης σε έναν τομέα που αντιστοιχεί στο 65% της συνολικής έκτασης, οι οποίες συμπεριέλαβαν μία σειρά από έρευνες που προηγήθηκαν και έργα γεωλογικά, γεωτεχνικά, τοπογραφικά,  συντήρησης και αποκατάστασης.

«Η πρώτη φάση των έργων ολοκληρώθηκε στις 29 Μαΐου του 2019. Με την ολοκλήρωση, σήμερα, της δεύτερης φάσης και ιδιαίτερα με τις εργασίες αποτροπής κατολισθήσεων, βρισκόμαστε στο σημείο όπου έχουμε ολοκληρώσει τις εργασίες στο 65% της περιοχής. Όσο για το εναπομείναν 35%, αυτό αφορά σημεία που δεν ήταν παλαιότερα επισκέψιμα και για τα οποία συνεχίζουμε με ταχύτητα, χωρίς διακοπή, τα έργα», είπε καταλήγοντας ο υπουργός Τουρισμού.

Ο ίδιος έκανε και τα εγκαίνια και της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας , μετά την ανακαίνιση της, η οποία από  το 2013 μετατράπηκε σε τέμενος.

ΦΩΤΟ: aa.com.tr

****** 

Σχετικά με το θέμα της Θείας Λειτουργίας στην Μονή Σουμελά ανακοίνωση της Μεγάλης Πρωτοσυγκελλίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου αναφέρει:

“Λόγω της συνεχιζομένης πανδημίας του νέου κορονωιού, δεν επετράπη υπό των αρμοδίων Τουρκικών Αρχών η τέλεσις της Θείας Λειτουργίας εν τη Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά Τραπεζούντος, την 15ην προσεχούς μηνός Αυγούστου.

Τούτο φέρον εις γνώσιν των ενδιαφερομένων το Οικουμενικόν Πατριαρχείον, επικαλείται επ᾿ αυτούς και επί πάντας την χάριν και την άμαχον προστασίαν της Παναγίας της Σουμελιώτισσας”.

 

 

 

Share this post