Άνοιγμα Βαρωσίων υπό τ/κ διοίκηση

Άνοιγμα Βαρωσίων υπό τ/κ διοίκηση

Ομάδα καταγραφής μπήκε στην περίκλειστη από το 1974 περιοχή της Αμμοχώστου

Έγινε το πρώτο βήμα για το άνοιγμα υπό την διοίκηση της «ΤΔΒΚ»  της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου (Βαρώσια) , η οποία παραμένει ακατοίκητη από τον Αύγουστο του 1974, όταν έφυγαν οι Ελληνοκύπριοι κάτοικοι της.
Ο «υπουργός» εξωτερικών της “ΤΔΒΚ”,  Kudret Özersay (Κουντρέτ Οζερσάι), με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό του Facebook αναφέρθηκε στην επίσκεψή του στα Βαρώσια και είπε «η ομάδα καταγραφής μπήκε στην κλειστή περιοχή και ξεκίνησε επιτόπιες εργασίες».
Ανέφερε ότι μετά από 45 χρόνια, για πρώτη φορά, μια τόσο μεγάλη αντιπροσωπεία άρχισε τη διερεύνηση στην περιοχή. Πρόσθεσε ότι παράλληλα με τη γραφειακή δουλειά θα συνεχιστούν οι επιτόπιες έρευνες σε επίπεδο ομάδας καταγραφής με την υποστήριξη εμπειρογνωμόνων, που θα προστεθούν στην ομάδα από διαφορετικά ιδρύματα τις επόμενες ημέρες.

 


Ο Κουντρέτ Οζερσάι είπε ότι, πριν κάνουν ένα βήμα θα πρέπει να δουν την κατάσταση των περιουσιών, “που ανήκαν στους παλιούς ιδιοκτήτες, τους Ε/κ”. Σημαντικό, πρόσθεσε, είναι το γεγονός ότι έλαβαν απόφαση να κάνουν την εργασία αυτή της καταγραφής «χωρίς να παραβιαστούν τα ατομικά αλλά και τα περιουσιακά δικαιώματα του ΕFKAV».
Τόνισε ότι η περιοχή θα ανοίξει υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση και εξήγησε: « Θα κάνουμε σιγά -σιγά έρευνα επί του εδάφους για την κατάσταση των κτιρίων, της υποδομής της πόλης, την κατάσταση των τουριστικών καταλυμάτων. Μετά την ολοκλήρωση αυτή της έρευνας θα αποφασίσουμε με ποιον τρόπο τα κλειστά Βαρώσια θα αποτελέσουν μέρος της κοινωνικής ζωής. Τη στασιμότητα των κλειστών Βαρωσίων, το να μείνουν έτσι, δεν το δεχόμαστε». Δεν μπορεί, συνέχισε, να συνεχίσει να είναι στρατιωτική περιοχή και οι άνθρωποι που έχουν δικαίωμα στις περιουσίες εκεί να μην έχουν κανένα δεσμό/επαφή. Θα κάνουμε την περιοχή μέρος της κοινωνικής ζωής των ανθρώπων. «Αυτό θα γίνει μονομιάς ή σταδιακά, θα το αποφασίσουμε ανάλογα με τα αποτελέσματα της εργασίας που γίνεται. Η σημερινή κατάσταση δεν θα συνεχιστεί», σημείωσε.

 

                                    

Οι φωτογραφίες είναι από την ανάρτηση του Kudret Özersay στο fb

«Μπορεί και πρέπει να δοθεί μια νέα πνοή τόσο στην Αμμόχωστου, τα Βαρώσια όσο και στην Κύπρο γενικότερα. Θέλω να ευχαριστήσω τα μέλη της επιτροπής και όλους όσοι παρακολούθησαν και συνέβαλαν στις εργασίες παρά τον καύσωνα και τον ήλιο», κατέληξε ο κ. Οζερσάι.
Από πλευράς κυπριακής κυβέρνησης ο εκπρόσωπος της , Πρόδρομος Προδρόμου, σχολίασε τις εξελίξεις ως εξής: «είναι καθαρή καταπάτηση αποφάσεων των ΗΕ. Και, βεβαίως, αυτές οι ενέργειες είναι μέρος ενός συνόλου ενεργειών που παρατηρούμε τον τελευταίο καιρό, οι οποίες σίγουρα δεν δημιουργούν το κλίμα που χρειάζεται για να έχουμε επανέναρξη διαπραγματεύσεων. Όταν ο ΓΓ ζητεί και αναμένει από τις δύο πλευρές ότι θα έχουν και τη θέληση, αλλά ότι θα έχει προετοιμαστεί κατάλληλα και μια καινούρια προσπάθεια, οπωσδήποτε τέτοιου είδους ενέργειες πηγαίνουν στην αντίθετη κατεύθυνση» .
Ο κ. Προδρόμου εξέφρασε την ελπίδα ότι η τουρκική πλευρά, στο σύνολο της, «τελικά θα συμπεριφερθεί με τρόπο που θα ανταποκριθεί και στο κάλεσμα και στη θέληση του προέδρου Αναστασιάδη για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις».

Share this post