Ανοίγει σήμερα για επισκέψεις η Παναγία Σουμελά

Ανοίγει σήμερα για επισκέψεις η Παναγία Σουμελά

Ολοκληρώθηκαν, μετά από πέντε χρόνια,   τα έργα αποκατάστασης στο ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά του Πόντου και από σήμερα θα ανοίξει για τουρίστες και προσκυνητές. Επίσης, από σήμερα θα επαναλειτουργήσει η Αγία Σοφία Τραπεζούντας, η οποία μετατράπηκε από μουσείο σε τζαμί το 2013 και είχε κλείσει για δύο χρόνια για έργα συντήρησης.  

Σύμφωνα με τις τουρκικές εφημερίδες «Sabah» και «Sozcu» , η επαναλειτουργία θα γίνει στην διάρκεια τελετών  , στις οποίες θα παραστεί ο τούρκος υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού ,  Μεχμέτ Νουρί Ερσόι.

Και οι δύο εφημερίδες κάνουν σύντομη αναφορά στην ιστορία της Παναγίας Σουμελά και της Αγίας Σοφίας και σημειώνουν ότι «είναι ένα από τα σημαντικά σημεία για τον θρησκευτικό τουρισμό της Τουρκίας».

ΦΩΤΟ: «Sozcu».

Ειδικά για την Αγία Σοφία Τραπεζούντας αναφέρεται ότι σήμερα θα διαβαστούν αποσπάσματα του Κορανιού, ενώ οι επισκέπτες θα ξεναγηθούν στο υπαίθριο μουσείο που δημιουργήθηκε. Τα εγκαίνια γίνονται δύο ημέρες, πριν την έναρξη της Γιορτής της Θησείας ( Κουρμπάν Μπαϊράμι), της δεύτερης μεγαλύτερης θρησκευτικής γιορτής των

μουσουλμάνων, που φέτος είναι από τις 30 Ιουλίου έως τις 2 Αυγούστου.

Το 2010 για πρώτη φορά από το 1923 η τουρκική κυβέρνηση έδωσε άδεια για την τέλεση από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο, Θείας Λειτουργίας , στις 15 Αυγούστου, εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

 

Ο Πατριάρχης Λειτούργησε και τις επόμενες χρονιές μέχρι και το 2015. Λίγο αργότερα   η Παναγία Σουμελά έκλεισε για εργασίες στήριξης της Μονής , που είναι  λαξευμένη  σε  βράχο σε ύψος 1.200 μέτρων και ιδρύθηκε το 386 από τον Βυζαντινό αυτοκράτορα Θεοδόσιο.

Πέρυσι τον Μάιο είχε ανοίξει μόνο ένα μέρος της Παναγίας Σουμελά, καθώς δεν είχαν καθαριστεί και στηριχθεί με ειδικό συρματόπλεγμα όλοι οι βράχοι – έκτασης 16.000 τ.μ. – και το μοναστήρι κινδύνευε με κατάρρευση.

Η Αγία Σοφία χρονολογείται από τον 13ο αιώνα, επί βασιλείας του Μανουήλ Α΄ Μεγάλου Κομνηνού στην Αυτοκρατορία της Τραπεζούντας. Από το 1961 μέχρι το 2013 λειτουργούσε ως μουσείο. Το οικοδόμημα  είναι  κομψοτέχνημα της πρώιμης Παλαιολόγειας εποχής, κοσμείται με μοναδικής τέχνης και ομορφιάς τοιχογραφίες και είχε αναστηλωθεί το 1964. Το 2013 το δάπεδο καλύφθηκε με χαλιά και οι τοιχογραφίες με κουρτίνες

Share this post