Άνοδος στην Wall Street, μετά την πτώση λόγω κορονοϊού

Άνοδος στην Wall Street, μετά την πτώση λόγω κορονοϊού

Ανοδική πορεία κατέγραψαν οι χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street μετά από τη χειρότερη τους επίδοση τα τελευταία τριάντα έτη, από το Κραχ του 1987, την Πέμπτη 12 Μαρτίου, με τον χρηματιστηριακό δείκτη S&P 500 να σημειώνει την «καλύτερη του μέρα» από το 2008, με αύξηση άνω των 9 ποσοστιαίων μονάδων.
Όπως γράφει στην ηλεκτρονική της έκδοση η “Καθημερινή” Κύπρου, η “New York Times”, γράφει πως o λόγος για την ανάκαμψη, ήταν και η ανακοίνωση των $50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, τα οποία καθίστανται διαθέσιμα στις Πολιτείες για την καταπολέμηση του νέου κορωνοϊού, COVID-19.
Παράλληλα, το πακέτο «ρευστότητας» της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, ύψους $1,5 τρισ. ευρώ, συνέβαλε στην ομαλοποίηση και καθησυχασμό των συναλλαγών κατα το πρώτο μισό της μέρας.
Ταυτόχρονα, όπως αναφέρουν η NYT, ο πρόεδρος Τραμπ, κατά το διάγγελμα του ανακοίνωσε, πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ συνεργάζεται στενά με την Google για να αναπτύξει έναν ιστότοπο ο οποίος θα μπορεί μέσω αλγορίθμου να προσδιορίζει ,  αν ένα άτομο να προσδιορίσει αν ένα άτομο θα πρέπει να υποβληθεί σε εξέταση για τον νέο ιό.
Η κίνηση που αποσκοπεί στην αποφυγή της κατάρρευσης του συστήματος υγείας της χώρας λόγω του μεγάλου αριθμού ατόμων τα οποία θα πρέπει να υποβάλλονται στην εξέταση, βρήκε θετική την βιομηχανία και τις αγορές, με το κλίμα εμπιστοσύνης να έχει ως αποτέλεσμα, την μεγάλη αυτή ανάκαμψη στην Wall Street.

 

Με θετικό πρόσημο έκλεισε η Wall Street
Η διαπραγμάτευση έκλεισε με τον Dow Jones Industrial Average να αναφέρει τη μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ των τριών κύριων δεικτών του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, με ποσοστό τάξης του 9.36% ή +1,985.00 μονάδων.
Αμέσως επόμενος ήταν ο τεχνολογικός δείκτης NASDAQ, με κέρδη 9.35% ή +673.07 μονάδες.
Ο δείκτης S&P 500, όπως προαναφέρθηκε, σημείωσε μια εκπληκτική πορεία σε σχέση με την προηγούμενη μέρα, 12 Μαρτίου, με αποτέλεσμα να «σκαρφαλώσει» στο 9.29% ή +230.38 μονάδες.
Ανοδική μέρα και για την Ευρώπη
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ανέκαμψαν από τη χειρότερη ημερήσια πτώση που έχουν καταγράψει ποτέ, καθώς η ανακοίνωση των μέτρων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας από το «Fed» των Ηνωμένων Πολιτειών, βοήθησαν να περιοριστούν οι φόβοι για το οικονομικό σοκ από την πανδημία του νέου κορονοϊού.
Παράλληλα, όπως αναφέρουν οι “Financial Times”, οι οικονομικές διευκολύνσεις για την επιστροφή στην κανονικότητα για επιχειρήσεις και αγορές από τα Κράτη-Μέλη κατά την διάρκεια της ημέρας, κράτησαν θετικά τα πρόσημα των ευρωπαϊκών δεικτών.
Ακολουθησαν ο γαλλικός δείκτης CAC 40 με κέρδη τάξεως του +1.83% ή +74.10 μονάδων και ο πανευρωπαϊκός γενικός δείκτης Eurofirst 300 με +17.04 μονάδες, ή +1.48%.
Ο γερμανικός δείκτης DAX σημειώνει επίσης ανοδική πορεία, με +0.77% ή +70.95 μονάδες. Ταυτόχρονα, ο JSE All Share έκλεισε τη διαπραγμάτευση στο -0.28% ή -125.84 μονάδες.
Συνεχίζει την κάθοδο η Ασία
Στην Ασία τα χρηματιστήρια, συνέχισαν την καθοδική του πορεία, με τους τρεις κύριους δείκτες να κλεινουν τη μέρα με αρνητικό πρόσημο.
Αναλυτικά, ο Ιαπωνικός Nikkei 225 κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση -1,128.58 μονάδων ή -6.08%, ακολουθησε ο κινεζικός δείκτης Shanghai Composite με κάθοδο-1.23% ή -36.06 μονάδες και τρίτος, ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ να μειώνεται κατά 1,14% ή -276.16 μονάδες.
Παράλληλα, ο αυστραλιανός δείκτης All Ordinaries, έκλεισε τη μέρα του με κέρδη, 4,09%% ή +219,80 μονάδων.

Share this post