Αννίτα Vs Δημήτρης – Τι ΔΗΣΥ θέλουν οι δύο υποψήφιοι;
Το κοινό μήνυμα που θέλουν να στείλουν οι υποψηφιότητες τους είναι ότι στον ΔΗΣΥ ετοιμάζεται να εισέρθει ένας φρέσκος αέρας ανανέωσης
Του Παύλου Νεοφύτου*
Μετά την αναβολή της προεκλογικής δράστηριότητας των δύο υποψηφίων για την προεδρία του ΔΗΣΥ, Αννίτας Δημητρίου και Δημήτρη Δημητρίου, λόγω του τριήμερου πένθους για την τραγωδία των Τεμπών, επανεμφανίστηκαν και οι δύο δυναμικά, παρουσιάζοντας ενώπιον των ψηφοφόρων τις προτεραιότητές τους για το κόμμα της Δεξιάς και τις κύριες προγραμματικές τους θέσεις. Την ίδια ώρα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ένα πρόγραμμα επισκέψεων σε πόλεις της Κύπρου, για ανοικτές συζητήσεις και προσωπική επαφή με τον κόσμο, μία πρακτική, που, όπως φάνηκε και στις προεδρικές εκλογές, παραμένει βασικό όπλο στην κομματική φαρέτρα. Το κοινό μήνυμα που θέλουν να στείλουν οι υποψηφιότητες τους είναι ότι στον ΔΗΣΥ ετοιμάζεται να εισέρθει ένας φρέσκος αέρας ανανέωσης, που πηγάζει τόσο από τη διεκδίκηση της κομματικής προεδρίας από δύο νέα ηλικιακά και πολιτικά πρόσωπα, όσο και από την ταχεία ανέλιξή τους στην πολιτική σκηνή.
Ενωτική Αννίτα: Εγκατάλειψη συμπεριφορών που πληγώνουν και αυτοκριτική
H Αννίτα Δημητρίου στο πολιτικό πλαίσιο που δημοσιοποίησε την Τετάρτη, τονίζει μεταξύ άλλων πως άμεση προτεραιότητά της είναι η διασφάλιση της ενότητας του κόμματος, δηλώνοντας αισιόδοξη και πεπεισμένη «πως όλοι και όλες μαζί μπορούμε και θα υπερβούμε τις όποιες δυσκολίες, διασφαλίζοντας την ενότητα, την ενίσχυση και τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Δημοκρατικού Συναγερμού». Παράλληλα τόνισε ότι για τον συγκεκριμένο σκοπό θα χρειαστεί σκληρή δουλειά, εγκατάλειψη συμπεριφορών και ρητορικής που πληγώνουν – ιδιαίτερα από την ηγεσία του κόμματος – και ειλικρινή αυτοκριτική «που δεν θα εξυπηρετεί άλλες σκοπιμότητες, αλλά θα οδηγεί σε πραγματική παραδοχή λαθών και αδυναμιών. Και ακολούθως στη συλλογική τους επίλυση».
Προϋπόθεση στήριξης του ΠτΔ στο Κυπριακό
Σε σχέση με το Κυπριακό, η Πρόεδρος της Βουλής υπογράμισε «ότι η επίλυση του ήταν, είναι, και θα παραμείνει ο ακρογωνιαίος λίθος της ιδεολογικής ταυτότητας του ΔΗΣΥ, του πατριωτικού ρεαλισμού, που μας δίδαξε και άφησε ως παρακαταθήκη ο ιδρυτής της παράταξης μας, ο αείμνηστος Γλαύκος Κληρίδης». Συγχρόνως εξέφρασε την πρόθεση στήριξης των προσπαθειών του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, όταν, παρά την τουρκική αδιαλλαξία, απευθύνεται προς τη διεθνή κοινότητα «με τρόπο που θα αυξάνει την αξιοπιστία της ε/κ πλευράς και θα πείθει και τον πλέον κακόπιστο κριτή ότι έχει ειλικρινή βούληση για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων και στόχο μια συνολική λύση που θα διασφαλίζει την απελευθέρωση και ενότητα της Κύπρου». Συγχρόνως τόνισε «ότι θα πρέπει όμως να είμαστε σαφείς. Κανείς, καμία από εμάς δικαιούται να ωραιοποιεί ενδεχόμενους κινδύνους. Τυχόν απόφαση της δικής μας πλευράς να αποσύρει προηγούμενες θέσεις που έχει καταθέσει στον ΟΗΕ ως προς την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, θα εκμηδενίσει την όποια προοπτική εκδήλωσης νέας πρωτοβουλίας και ταυτόχρονα θα διευκολύνει την Τουρκία να μεθοδεύσει τη σιωπηλή αποδοχή της Διεθνούς Κοινότητας, στην τουρκική απαίτηση για αλλαγή του συμφωνημένου πλαισίου λύσης».
Πολιτική ταυτότητα και ισχυρή οικονομία
Στο πολιτικό της πλαίσιο η Αννίτα Δημητρίου ξεκαθαρίζει ότι το κόμμα δεν βρίσκεται σε αναζήτηση νέας ιδεολογίας ή πολιτικής ταυτότητας. «Πολύ πρόσφατα, το 2022, συλλογικά και δημοκρατικά διατυπώσαμε ένα σύγχρονο ιδεολογικό και πολιτικό μανιφέστο που εδράζεται στη Διακήρυξη Αρχών του Δημοκρατικού Συναγερμού, όπως αυτή υιοθετήθηκε στο Ιδρυτικό του Συνέδριο το 1976», σημείωσε. Εξάλλου η ισχυρή οικονομία, οι αξιοπρεπείς πολίτες και η αντιμετώπιση της απαξίωσης των πολιτών για την Πολιτική, αποτελούν θεματικές των προγραμματικών της θέσεων. «Διαθέτουμε εκατοντάδες αξιόλογα στελέχη σε όλη την Κύπρο, σε κάθε επαγγελματική ομάδα, σε κάθε τομέα και πρέπει να τους δώσουμε έμπνευση και μέσα για να δραστηριοποιούνται αποτελεσματικά», υπογραμμίζει η κα Δημητρίου, στη θεματική της για την «Παραγωγή Πολιτικής – Συλλογική Ηγεσία και Λογοδοσία».
Δημήτρης Δημητρίου: 3 πυλώνες και πρόσκληση σε Αννίτα για δημόσια αντιπαράθεση
Ανακοινώνοντας τις προγραμματικές του προτεραιότητες, ο Δημήτρης Δημητρίου διευκρίνισε ότι πρόκειται για άξονες και κατευθύνσεις πολιτικής, και όχι για πολιτικό πρόγραμμα, διότι αυτό θα είναι ευθύνη συλλογικής δουλειάς που θα πάρει μήνες. Οι τρεις πυλώνες που επέλεξε να εστιάσει ο κ. Δημητρίου είναι «Δύναμη ευθύνης στο Κυπριακό», «Διαφάνεια παντού» και «Έξυπνη Κύπρος».
Το γάντι για debate
Εκείνο που αξίζει ιδαίτερης προσοχής στην ανακοίνωσή του, είναι η δημόσια πρόταση προς τη συνυποψήφιά του Αννίτα Δημητρίου για οργάνωση την Πέμπτη ή της Παρασκευή μίας δημόσιας συζήτησης για την επόμενη μέρα του ΔΗΣΥ. «Και οι δύο έχουμε κινηθεί με μεγάλη ευπρέπεια σε αυτές τις εκλογές, έχουμε συναίσθηση των ευθυνών μας απέναντι στην παράταξη, θεωρώ ότι μπορούμε να συζητήσουμε με επιχειρήματα και ευγένεια», τόνισε ο κ. Δημητρίου στο κάλεσμά του. «Νομίζω ότι το δικαιούνται τα μέλη μας και πιστεύω ότι κάτι τέτοιο θα αύξανε και τη συμμετοχή στις εκλογές που μόνο καλό θα κάνει στο κόμμα μας. Ελπίζω η Αννίτα να αποδεχθεί την πρότασή μου και να δείξουμε ότι Συναγερμός μπαίνει στη νέα εποχή ενωμένος, ανανεωμένος και δυνατός».
Αντιπολίτευση με δημιουργία σκιώδους Κυβέρνησης
Την ίδια ώρα θέτει ως ζητούμενα την αποτελεσματική αντιπολίτευση και την ετοιμασία ενός ακόμα καλύτερου νέου προγράμματος του ΔΗΣΥ, εισηγούμενος τη δημιουργία σκιώδους Κυβέρνησης από κορυφαία στελέχη (βουλευτές και όχι μόνο) του κόμματός, «ώστε να μην είμαστε απλοί παρατηρητές των εξελίξεων αλλά μάχιμοι σε κάθε βήμα και κάθε επίπεδο. Λειτουργώντας άλλοτε υποστηρικτικά και άλλοτε επικριτικά στην Κυβέρνηση. Αλλά πάντα με γνώμονα το συμφέρον του τόπου και των συμπολιτών μας».
Οι τρεις πυλώνες
«Δύναμη ευθύνης στο Κυπριακό»
«Σε ό,τι αφορά στο εθνικό θέμα θα αγωνιστώ για να παραμείνει ο ΔΗΣΥ ο βασικός εκφραστής της ρεαλιστικής σχολής. Και ειδικά σήμερα, λόγω των κομμάτων που στηρίζουν τον κ. Χριστοδουλίδη και των εξαρτήσεων που αυτό ενδεχομένως του δημιουργεί, ο ρόλος του Συναγερμού ως φωνή λογικής και εθνικής ευθύνης είναι ακόμα πιο κρίσιμος», σημείωσε. «Ο ΔΗΣΥ θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας στη βάση της ΔΔΟ. Το πλαίσιο Γκουτιέρες θα πρέπει να επανέλθει στο τραπέζι των συζητήσεων και να αποτελέσει τη βάση των νέων συνομιλιών».
«Ενίσχυση της Διαφάνειας» και «Έξυπνη Κύπρος»
Για την ενίσχυση της διαφάνειας υπόσχεται, μεταξύ άλλων, ότι ως πρόεδρος του κόμματος θα δημοσιεύει το ημερήσιο πρόγραμμά του και όλες τις συναντήσεις του, ώστε να μην υπάρχουν υπόνοιες για συμφωνίες πίσω από κλειστές πόρτες. Μια άλλη αλλαγή που προτείνει, αφορά τις εισφορές προς τον ΔΗΣΥ, αναφέροντας ότι παρά το ότι η νομοθεσία προβλέπει όριο 50 χιλιάδες ευρώ ετησίως για εισφορές από φυσικά και νομικά πρόσωπα, προσωπικά δεν θα δέχεται πάνω από 35 χιλιάδες από κανέναν. Τέλος, ο κ. Δημητρίου επιθυμεί να είναι υπέρμαχος του εξυγχρονισμού, μέσα από ένα πλέγμα παρεμβάσεων για τον εκσυγχρονισμό του Κράτους, την ενεργειακή μετάβαση, την ψηφιακή οικονομία και την Εκπαίδευση.
Απάντηση από Αννίτα στην πρόσκληση Δημήτρη για debate
«Το ζητούμενο δεν είναι να ανταλλάξουμε απόψεις μεταξύ μας, αλλά να ανταλλάξουμε και απόψεις με τον κόσμο, τη βάση, κάθε στέλεχος και φίλο του ΔΗΣΥ», δήλωσε αργά το απόγευμα της Τετάρτης η Αννίτα Δημητρίου, κληθείσα να σχολιάσει την πρόσκληση του ανθυποψηφίου της για την προεδρία του ΔΗΣΥ, Δημήτρη Δημητρίου, σε ένα δημόσιο debate.
«Το έχω ακούσει, όπως επίσης έχω ακούσει και πολύ καλές προτάσεις από τον καλό συνάδελφο. Είμαι σίγουρη ότι και την επόμενη μέρα, όποιος εκλεγεί, είτε εκείνος είτε εγώ εκεί θα είμαστε να συνεργαστούμε, να ανταλλάξουμε απόψεις, και γιατί όχι να υιοθετήσουμε και εισηγήσεις ο ένας από τον άλλο. Αυτό είναι το ζητούμενο, η ενότητα», είπε η κ. Δημητρίου.
Σημείωσε πως λόγω και των τραγικών συνθηκών και όλων αυτών τα οποία έχουν γίνει μετά το τραγικό δυστύχημα στην Ελλάδα με θύματα και συμπατριώτες και συμπατριώτισσές μας ακύρωσαν τις εκδηλώσεις τους. «Έτσι δεν εναπομένει ωφέλιμος χρόνος για να μπορέσουμε να ακυρώσουμε τις επιπρόσθετες, οι οποίες έχουν μπει αυτές τις μέρες μέχρι και την τελική διεξαγωγή των εκλογών το Σάββατο, μόλις δύο μέρες», είπε η κ. Δημητρίου.
«Μακάρι να είχαμε χρόνο και πολύ ευχαρίστως. Θεωρώ όμως ότι αυτή τη στιγμή το ζητούμενο δεν είναι να ανταλλάξουμε απόψεις μεταξύ μας αλλά να ανταλλάξουμε απόψεις με τον κόσμο μας, με τη βάση μας, με το κάθε στέλεχος και φίλο του κόμματος που αναμένει από εμάς, και δεν μπορώ να το ακυρώσω για ακόμα μια φορά, να είμαστε εκεί», πρόσθεσε.
Οι δύο υποψήφιοι και η υπόθεση των «Fake News»
Η στάση, οι αντιδράσεις και οι δημόσιες δηλώσεις των δύο υποψηφίων για την υπόθεση των «Fake News» κατά της Αννίτας Δημητρίου, αποτελούν αναπόφευκτα «κτήμα» της προεκλογικής.
Η ίδια η Αννίτα Δημητρίου σε δηλώσεις της στη μεσημβρινή εκπομπή του «Άλφα» δεν απέφυγε τη σύνδεση της υπόθεσης με την εκλογική διαδικασία στο κόμμα της. Ξεκαθάρισε πώς δεν πρόκειται να παραιτηθεί και δεν τρομοκρατείται από απειλές, χαρακτηρίζοντας ως απειλές, ψεύδη, ανηθικότητες και τοξικότητα αναφορικά με ανώνυμες αναρτήσεις από γκρουπ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε σχέση με δήθεν εμπλοκή συγγενικού προσώπου της ίδιας σε ποινική υπόθεση για την οποία επιχειρήθηκε συγκάλυψη. Η Αννίτα Δημητρίου, έκανε μάλιστα λόγο για παραγωγή λάσπης το τελευταίο διάστημα και υπογράμμισε ότι ούτε η ίδια τρομοκρατείται, ούτε ο θεσμός του Προέδρου της Βουλής και η Δημοκρατία απειλούνται. «Άκουσα πολλά ότι είμαι του παρασκηνίου, ότι θα φύγω από Πρόεδρος της Βουλής και θα διορίσω κάποιον άλλον, χωρίς να γνωρίζουν ότι είναι μια συνταγματικά κατοχυρωμένη διαδικασία. Εάν είναι δυνατόν. Είμαι ανεξάρτητη. Αρκετά με όλα αυτά που αφήνονται να νοηθούν», δήλωσε. Υπογράμμισε ακόμα ότι η λοιδορία και οι πρακτικές των στερεότυπων ανήκουν στο παρελθόν και ευχαρίστησε τους πολίτες για την στήριξη και την εμπιστοσύνη που επιδεικνύουν στο πρόσωπο της. «Τα επί προσωπικού δεν τα λογαριάζω, αλλά όταν αυτά τα ψεύδη αγγίζουν μέλη της οικογένειας μας, δεν χωράνε σε μια δημοκρατία. Ναι στην ελευθερία της έκφρασης, όχι όμως στην ασυδοσία», δήλωσε.
Ο ανθυποψήφιος της Αννίτας Δημητρίου για την προεδρία του ΔΗΣΥ, Δημήτρης Δημητρίου, έσπευσε να εκφράσει τη συμπαράσταση του προς την Πρόεδρο της Βουλής. Τη Δευτέρα, που έγινε γνωστό το περιστατικό, δήλωσε ότι επικοινώνησε από την πρώτη στιγμή μαζί της και της ανέφερε οτι σε αυτήν την ιστορία θα είναι δίπλα της. Όπως είπε, το νέο ήθος που θέλω να επικρατήσει στη δημόσια ζωή δεν αφηνει κανένα περιθώριο ανοχής σε ανήθικες πρακτικές.
Πηγή: kathimerini.com.cy