Αννίτα Δημητρίου: “Θέλουμε μια Ευρώπη που να δίδει πραγματικά ίσες ευκαιρίες και έμφαση στα ανθρώπινα δικαιώματα”.

Αννίτα Δημητρίου: “Θέλουμε μια Ευρώπη που να δίδει πραγματικά ίσες ευκαιρίες και έμφαση στα ανθρώπινα δικαιώματα”.

Η πρόεδρος της Βουλής , Αννίτα Δημητρίου, η οποία πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, τόνισε ότι «47 χρόνια κατοχής στην Κύπρο είναι πάρα πολλά» , ενώ αναφερόμενη στο μέλλον της Ευρώπης υπογράμμισε: «Θέλουμε μια Ευρώπη που να δίδει πραγματικά ίσες ευκαιρίες. Που να δίδει έμφαση στα ανθρώπινα δικαιώματα. Που να διασφαλίζει αυτές τις βασικές αρχές, τη νομιμότητα, το διεθνές δίκαιο. Αλλά βεβαίως να έχει και μια κοινή πολιτική αντιμετώπισης για τα ζητήματα που απασχολούν ιδιαίτερα τις χώρες της Ευρώπης, όπως είναι το μεταναστευτικό και η περιβαλλοντική κρίση».

*Δείτε την συνέντευξη της κ. Δημητρίου στο euronews  στον σύνδεσμο

Πίσω μέρος χεριού με το δείκτη να δείχνει δεξιά bit.ly/3lulNRs #cyprus #kypros #parliament #news #euronews

 

Κ. Σακελλαροπούλου: “Κορυφαία εθνική προτεραιότητα το Κυπριακό” 

«Αποτελεί κορυφαία εθνική προτεραιότητα η ανάγκη επίλυσης με την αναζήτηση μιας συμφωνημένης λύσης για το Κυπριακό ζήτημα» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου υποδεχόμενη στο Προεδρικό Μέγαρο την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αννίτα Δημητρίου.

Η κυρία Σακελλαροπούλου, αφού ευχήθηκε στην κυρία Δημητρίου, κάθε επιτυχία στο νέο της αξίωμα, τόνισε ότι η «Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία στην προσπάθεια να αποκρούσουμε οποιαδήποτε απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων εκ μέρους της Τουρκίας, όπως δυστυχώς είδαμε πρόσφατα και στο θέμα των Βαρωσίων».

Παράλληλα, σημείωσε ότι η τακτική επικοινωνία σε όλα τα επίπεδα μεταξύ της Ελλάδας και της Κύπρου θα βοηθήσει στον καλύτερο συντονισμό, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις, σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως η υγειονομική κρίση, η οικονομία, η μετανάστευση και φυσικά πάνω απ’ όλα το Κυπριακό ζήτημα.

Αναφερόμενη στις διμερείς επαφές μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, υπογράμμισε ότι μόνο θετικά μπορούν να προσφέρουν και τόνισε ότι ιδιαίτερα η διακοινοβουλευτική επικοινωνία είναι σημαντική γιατί αποσκοπεί και ενισχύει τον καλύτερο συντονισμό και την αλληλοκατανόηση των κοινοβουλευτικών αντιπροσώπων των δύο λαών.

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αννίτα Δημητρίου, αφού ευχαρίστησε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την θερμή υποδοχή, υπογράμμισε τον ισχυρό συμβολισμό της ανάδειξής της στο ύψιστο Πολιτειακό αξίωμα της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι και επί της ουσίας, στέλνει το μήνυμα της ενδυνάμωσης των γυναικών, των ίσων ευκαιριών και δυνατοτήτων.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι Ελλάδα και Κύπρος συνταυτίζονται αλλά και ακολουθούν μια άριστη κοινή πορεία συνεργασίας και σύμπλευσης για τις μικρές και μεγάλες προκλήσεις που έχουμε να διαχειριστούμε.

«Ειδικότερα, όσον αφορά τα ζητήματα που απασχολούν την ευρύτερη περιοχή και έχουν να κάνουν με την ασφάλεια και σταθερότητα, ειδικότερα όσον αφορά το Κυπριακό, η πραγματικότητα είναι ότι δεν είναι εύκολες οι συγκυρίες τις οποίες διάγουμε με μια πιο έντονη και προκλητική Τουρκία, η οποία προσπαθεί, συνεχώς να προβαίνει σε νέα τετελεσμένα, σε νέους τακτικισμούς. Εξάλλου είστε πολύ καλά ενήμερη όσον αφορά το ζήτημα για τα Βαρώσια, που αντιβαίνει κάθε νομιμότητας του διεθνούς δικαίου, των ψηφισμάτων όπως και κάθε αρχής» τόνισε η κ. Δημητρίου.

Επίσης, χαρακτήρισε πολύ σημαντική την κοινοβουλευτική διπλωματία, η οποία δρα και λειτουργεί ενισχυτικά προς την κατεύθυνση των Κυβερνήσεων, “με στόχο να διασφαλίσουμε: το Δίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα το κοινό μέλλον, το μέλλον που αξίζει σε μάς και τα παιδιά μας”.

Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα «μέσα και από τη δική μας δράση, την κοινοβουλευτική, στον ρόλο που μας αναλογεί να μπορέσουμε πραγματικά να ενισχύσουμε αυτή την προσπάθεια αλλά βεβαίως και από κοινού να αντιμετωπίσουμε και άλλες προκλήσεις τις οποίες έχουμε να διαχειριστούμε, όπως την περιβαλλοντική κρίση».

Η κ. Δημητρίου είχε χωριστές συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών , Νίκο Δένδια, και τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων. 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

******************************************

Η πρόεδρος της Βουλής έγινε αργά το απόγευμα δεχτή από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών & πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο Β’. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΙΑΑ η  κ. Δημητρίου ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο και αναφέρθηκε σε διάφορα θέματα επικαιρότητας, όπως είναι η πανδημία και οι επιπτώσεις της. Έκανε λόγο για σχέδιο ανάκαμψης, αλλά και οικονομική στήριξη του κόσμου, ενώ επεσήμανε ότι «χρειάζεται να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών. Ο κόσμος έχει απαξιώσει την πολιτική και τους πολιτικούς», σημείωσε.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος καλωσόρισε την πρόεδρο και εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του για την συνάντηση αυτή. Μίλησε, επίσης, για τα φοιτητικά του χρόνια, όπου τότε σε κάθε εκπαιδευτικό συλλαλητήριο γίνονταν λόγος για το Κυπριακό ζήτημα. Ευχήθηκε στην πρόεδρο για τα καθήκοντά της καλώντας την «μέσα στις δυσκολίες που υπάρχουν πάντοτε να οιακοστροφείτε τα πράγματα και να βοηθάτε, ώστε Κύπρος και Ελλάδα να είναι κοντά». 

Η πρόεδρος υπογράμμισε, επίσης, ότι «το μείζον θέμα είναι να επανενώσουμε τον τόπο μας. Δεν είναι τόσο θετικές οι εξελίξεις, αλλά δεν θα σταματήσουμε  να εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση της δίκαιης διευθέτησης της επανένωσης της Κύπρου».

Στην συνάντηση παρέστησαν ο Πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτης Βαρνάβας Θεοχάρης και ο αναπληρωτής Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Αρχιμανδρίτης Ευγένιος Παντζαρίδης, ενώ την πρόεδρο συνόδευαν οι κυρίες Τασούλα Ιερωνυμίδου, Γενική Διευθύντρια της Βουλής, Μαρίνα Αδαμίδου, Διευθύντρια Υπηρεσίας Διεθνών Σχέσεων της Βουλής και Ιωάννα Συγκρασίτη, Λειτουργός Διεθνών Σχέσεων. 

 

Share this post