Άνευ Συντάγματος και άλλα Εκκλησιαστικά δρώμενα

Άνευ Συντάγματος και άλλα Εκκλησιαστικά δρώμενα

Του Αποστόλη Ζουπανιώτη*

 

Ο εξαίρετος και αγαπητός επίσκοπος Μηδείας Απόστολος αναλαμβάνει ποιμαντικά και διοικητικά καθήκοντα στην «χηρεύουσα» – μετά την αποπομπή του Μητροπολίτη Ευάγγελου – Μητρόπολη Νέας Ιερσέης. Άξιος ιεράρχης, νέος και δυναμικός, δεν έχω αμφιβολία ότι θα τα καταφέρει ο Απόστολος. Ωστόσο, το να μένει μια σημαντική Μητρόπολη ακέφαλη και οι όποιες λύσεις να είναι προσωρινές, δεν είναι σωστό. Δεν αρμόζει στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής. Ρώτησα, γιατί δεν γίνεται κανονική εκλογή μητροπολίτη και μου απάντησαν ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει ως γνωστόν αναστείλει το Σύνταγμα (καταστατικό) της Αρχιεπισκοπής. Άρα, θα δίνονται προσωρινές λύσεις, μέχρι να αποκτήσει η Αρχιεπισκοπή καταστατικό, δηλαδή το 2022. Κι αν εγκριθεί δηλαδή τότε, γιατί μπορεί να εγκριθεί ένα καταστατικό που δεν θα άρεσε του Πατριάρχη, οπότε, μπορεί και να μην το επικυρώσει.

Ο Επίσκοπος Μηδείας Απόστολος

Αναρωτιέμαι τι σχέση έχει το Καταστατικό με τους ιερούς κανόνες που διέπουν την εκλογή Μητροπολίτη/επισκόπου. Ακόμη και το τριπρόσωπο που επιλέγεται, ο Οικουμενικός Πατριάρχης το καταπάτησε, στην εκλογή του Μητροπολίτη Σικάγο, όταν η Σύνοδος εξέλεξε τον δεύτερο κι όχι τον πρώτο στη σειρά του τριπροσώπου. Ή μήπως σεβάστηκε τη διαδικασία εκλογής Αρχιεπισκόπου, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων την έκκληση του Αρχιεπισκοπικού Συμβούλιου να τους επιτραπεί να πάνε στο Φανάρι για να υποβάλλουν τις προτάσεις τους, όπως προνοεί το καταστατικό; Τα λέω αυτά γιατί δεν μπορεί η Αρχιεπισκοπή να λειτουργεί χωρίς καταστατικό, ή το καταστατικό να ισχύει κατά το δοκούν. Ούτε ο αμερικανικός, ούτε ο Θείος Νόμος προτάσσουν τέτοιες αλχημείες.

Αλλαγή έδρας

Διάβασα στην απόφαση της Συνόδου ότι ο επίσκοπος Απόστολος θα διοικεί τη Μητρόπολη Νέας Ιερσέης από την Φιλαδέλφεια κι όχι από το ιδιόκτητο μητροπολιτικό μέγαρο που με το τόσο κόπο χτίστηκε, χάρη στη δουλειά του Ευαγγέλου και τη γενναιοδωρία πολλών ομογενών, με πρώτο τον αείμνηστο Νικόλαο Μπούρα και τους εστιάτορες του Pan Gregorian. Γιατί; Ρώτησα κι έψαξα. Εν πρώτοις, αρκετοί παράγοντες εκφράζουν φόβους ότι θα πωληθεί το μητροπολιτικό μέγαρο. Εντάξει, αλλά αν είναι να πωληθεί, τα χρήματα δεν θα χρησιμοποιηθούν  για έναα να νέο, στη Φιλαδέλφεια ή αλλού; Εμένα το πρόβλημά μου είναι άλλο. Δεν θα έπρεπε μια τέτοια απόφαση να την πάρει η κληρικολαϊκή της Μητρόπολης κι όχι η Σύνοδος, ή ο επιτροπεύων Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος;

Άκουσα επίσης ότι ήταν από την αρχή επιιθυμία του Πατριάρχη το μητροπολιτικό μέγαρο να χτιστεί στη Φιλαδέλφεια, αλλά λόγω Μπούρα έγινε στο Νιου Τζέρσεϊ. Όμως, αν ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο πνευματικός ηγέτης της Ορθοδοξίας, ασχολείται και επιβάλλει τη θέλησή του σε τέτοια μικροπράγματα, έχουμε πρόβλημα. Τεράστιο πρόβλημα, το οποίο όσο μετακυλύετε χρονικά, τόσο κάποια στιγμή θα «σκάσει».

Οι άνθρωποι του Αρχιεπισκόπου

Ο π. Βασίλειος Δρόσος (δ) . Δίπλα του ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος. Πρώτος από αριστερά 

                                                                                               ο Γενικός Αρχιρατικός Επίτροπος, π. Αλέξανδρος Καρλούτσος, και δίπλα η πρεσβυτέρα του

Δεν περιμένω ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος ή οι άβουλοι συνοδικοί θα κάνουν τίποτε επ’ αυτών. Για τον Αρχιεπίσκοπο, έγραψα και στο πρωτοχρονιάτικο φύλλο μας, δεν έχω πλήρη εικόνα για να εκφέρω γνώμη. Είναι σίγουρα δραστήριος, απ’ εκεί και πέρα, δεν ξέρω. Παρά την έντονη ενασχόληση με τον ελλαδικό Τύπου, ήδη άρχισαν κάποιοι να τον πολεμούν, ζητώντας μάλιστα συγγνώμη κι από το Δημήτριο που τον πολεμούσαν. Ούτε τότε τους είχα σε υπόληψη, ούτε τώρα θα αλλάξω γνώμη. Αναρωτιέμαι όμως τι συμβαίνει στον κοινόβιο χώρο του Αρχιεπισκοπικού Μεγάρου και τι ρόλο παίζουν ορισμένοι. Δεν θα σχολιάσω δημοσιεύματα που λένε πχ ότι ο π. Βασίλειο Δρόσος «έχει βαρύ χέρι». Θα ρωτήσω όμως τι καθήκοντα έχει. 2-3 καλοί κοινοτικοί παράγοντες μου είπαν το ίδιο πράγμα. Ότι όταν επισκέπτεται τις κοινότητές τους με τον Αρχιεπίσκοπο, ρωτά αυτούς και κόσμο, αν έχουν παράπονα με τον παππά τους, το κοινοτικό συμβούλιο κλπ. Κάτι σαν το Α-2 γραφείο, ή ας πούμε πράκτορας; Δεν ξέρω . Ούτε τον ίδιο τον ξέρω, αλλά ελπίζω τα όσα γράφηκαν να μην αληθεύουν. Θα πω τέλος ότι όταν ασχολούμαστε τον Φεβρουάριο με τον εορτασμό των 200 χρόνων της Επανάστασης του 1821, ζήσε Μάη μου. Διορίστηκε μία επιτροπή, αλλά ονόματα δεν είδαμε, πλην της συναδέλφου εξ Ελλάδος Μαρίας Μπακλαβά, που ευχαρίστησε δημόσια τον Αρχιεπίσκοπο στο Facebook. Όσο για τα μνημόνια με το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, δεν μου λένε τίποτε. Υπάρχει πληθώρα ελληνικών εδρών στις ΗΠΑ με τις οποίες έπρεπε να συνεργαστεί η Αρχιεπισκοπή – όπως κάνουν ομογενειακοί οργανισμοί – για να περάσει η Επανάσταση του 1821 στα ακαδημαϊκά ιδρύματα της Αμερικής. Αλλά αυτά μάλλον είναι ψιλά γράμματα για τους αρχιεπισκοπικούς συμβούλους.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα GREEK NEWS ( Τα ενυπόγραφα κείμενα απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων τους)

Share this post