Ανεξάρτητος για την Αμμόχωστο ο Α. Λόρδος

Ανεξάρτητος για την Αμμόχωστο ο Α. Λόρδος

 

Ε.Γ. ΔΗΣΥ: Νίκος Κάρουλλας για δημαρχία Αμμοχώστου

Την υποψηφιότητά του ως ανεξάρτητος υποψήφιος για το αξίωμα του Δημάρχου Αμμοχώστου ανακοίνωσε ο Ανδρέας Λόρδος, με μόνο του στόχο την επιστροφή.

Απευθυνόμενος στους Αμμοχωστιανούς, ο κ. Λόρδος αναφέρει στην εξαγγελία του ότι θα σταθεί ως ανεξάρτητος υποψήφιος στις ερχόμενες δημαρχιακές εκλογές «για την αξιοπρέπεια μας, για τους νεκρούς μας, για τους παππούδες και τους αγαπημένους μας που έφυγαν». «Μόνος μου στόχος η επιστροφή», σημειώνει.
«Για να πάρουμε την πόλη μας από τους Τούρκους, πρώτα πρέπει να την πάρουμε από τα κόμματα», αναφέρει, προσθέτοντας ότι «είτε αυτά θα συμπλεύσουν μαζί μας αξιοπρεπώς και θα μας στηρίξουν στον αγώνα μας, είτε θα παρακαμφθούν ωμά και δυναμικά».
Ο κ. Λόρδος συμπληρώνει ότι τείνει «την ύστατη το χέρι μου στους πολιτικούς ηγέτες να αποδείξουν το αντίθετο, στηρίζοντας την υποψηφιότητα μου δυναμικά και αδελφικά» και καλεί τους Αμμοχωστιανούς «όπως στείλετε το μήνυμα της επιστροφής σε όλα τα σωματεία και τα οργανωμένα σύνολα της πόλης μας».

Βιογραφικό

1968
Γεννήθηκα στην Αμμόχωστο, με καταγωγή το Αυγόρου, γένος Λόρδου, και τον Άγιο Σέργιο, γένος Πούγιουρου. Οι γονείς μου είναι ο Κωνσταντίνος Λόρδος και η αγαπημένη μας Μαριάννα. Γνώρισα την σύζυγο μου Ζώη, το γένος Αντωνιάδου εκ Λεμεσού, πριν 26 χρόνια. Σήμερα, απολαμβάνουμε μαζί 4 παιδιά: τον Κωνσταντίνο, 19 χρονών, την Μαριάννα, 16 χρονών, και τους νεαρούς φίλους Αριστοτέλη και Αχιλλέα, 13 χρονών.

1987
Απόφοιτος της Αγγλικής Σχολής Λευκωσίας.

1989
Αξιωματικός Ειδικών Δυνάμεων στην 33ΜΚ, Σταυροβούνι. Με την επάνοδο μου στην Κύπρο, κατόπιν σπουδών, παρουσιάστηκα οικειοθελώς και αμέσως για να επανενταχθώ στις Ειδικές Δυνάμεις. Όταν, μετά απο χρόνια, ζητήθηκε όπως οι πολύτεκνοι αποχωρήσουν από τις Καταδρομές, ζήτησα και πέτυχα εξαίρεση με σκοπό να υπηρετήσω όσο περισότερο ακόμη μπορούσα, όπως και έπραξα στο βαθμό των δυνατοτήτων μου ως πολύτεκνος, πατέρας 4 παιδιών. Τελείωσα την Σχολή Υπολοχαγών, χωρίς να μου δωθεί ο βαθμός του Υπολοχαγού. Με το πέρας της ενεργής παρουσίας μου στις Καταδρομές και της παρουσίας μου στο Έμπεδο, υπηρετώ σήμερα σε Τάγμα Επιστράτευσης στην εντός των τοιχών Λευκωσία. Η τελευταία μου παρουσία ήταν στην περσινή παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου.

1992
Απόφοιτος με Υψηλότατες Τιμές της Σχολής Περιβαλλοντικής Αρχιτεκτονικής του Μπέρκλεϊ, στην Καλιφόρνια. Διάκριση “Departmental Citation” από τον Καγκελάριο του Πανεπιστημίου.

2004
Η κοινωνία μας βρέθηκε αντιμέτωπη με τις συνέπειες ενος κακά προετοιμασμένου σχεδίου, το οποίο δεν εξηγήθηκε στον κόσμο. Οικογένειες όπως και την δική μου που ανέκαθεν στήριζαν την συμφιλίωση βρέθηκαν πρό ενος φοβερού διλήμματος; να δεχθούν ενα σχέδιο με σοβαρές ατέλειες ελλείψει διαπραγμάτευσης και άλλων συγκυριών που προδιάγραφε ενα αβέβαιο μέλλον, η να το απορρίψουν, δίδοντας διεθνώς το μήνυμα ότι “δεν μας ενδιαφέρει η λύση¨. Σε ενα κλίμα όπου αντι διαλόγου επικρατούσε σωρεία αρνητικών υπονοουμένων εις βάρος όσων επιδίωκαν την ειρήνη και τη συμφιλίωση, καταφέραμε να διχαστούμε ως κοινωνία, οικογένεια, άτομα. ¨Εμαθα οτι το υπέρτατο αγαθό είναι ο διάλογος, ο αλληλοσεβασμός και ο ορθολογισμός, και έμαθα να σέβομαι απόλυτα την προσωπική επιλογη του κάθε ενος.

2006
Αρχιτέκτων, Κατασκευαστής, Επιχειρηματίας Ανάπτυξης Γης. Έχω εξασφαλίσει μεγάλο αριθμό βραβείων και διακρίσεων (8 βραβεία) από εμπορικούς οργανισμούς του εξωτερικού, που επιβράβευσαν τα πληρέστερα σε προσόντα έργα στην Κύπρο, κατά την περίοδο 1997-2006. Διετέλεσα Γραμματέας και μετέπειτα Αντιπρόεδρος της FIABCI (Παράρτημα Κύπρου), του παγκόσμιου οργανισμού ο οποίος στεγάζει τις σχετικές επιστήμες και κλάδους επιχειρήσεων που αφορούν στον τομέα ακινήτων. Εργάστηκα τόσο ως ιδιώτης όσο και ως συμμετέχων σε οικογενειακές Επιχειρήσεις του Ομίλου Λόρδος, ως υπάλληλος, Διευθυντής, Σύμβουλος κ.α.

2009
Απόφοιτος της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου, με πτυχίο στην Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA0 διετούς διάρκειας, με νυκτερινά μαθήματα, αφού εξασφάλισα Υποτροφία το 2007 λόγω ακαδημαϊκής επίδοσης.

2011
Μέλος του ΔΣ της Αγγλικής Σχολής. Ξεκίνησα αρχικά ως γονέας μαθητή της Αγγλικής Σχολής, όπου εκτέθηκα στις αντιδράσεις που δημιούργησε ο φόβος που χαρακτήριζε την κοινωνία μας, όταν ανοίξαν τα πρώτα οδοφράγματα. Ανέλαβα ρόλο ευθύνης ως μέλος του ΔΣ που διαχειρίζεται την Αγγλικη Σχολή, υπηρετώντας πιστεύω την κοινωνία μας. Τα επόμενα 5 χρόνια ως Μέλος του ΔΣ, υπερασπίστηκα πανανθρώπινες αξίες που και εμείς επικαλούμαστε για τα δικά μας δίκαια. Υπερασπίστηκα τον διάλογο και την πραότητα, την αξιοκρατία και την δικαιοσύνη και γενικά συμπεριφέρθηκα με τον τρόπο που θα ήθελα να μου συμπεριφέρονται οι άλλοι εάν βρισκόμουν στη θέση τους, με δυναμισμό όπου έπρεπε κατά την κρίση μου. Δημιουργήθηκαν σοβαρές και βαθιές σχέσεις εμπιστοσύνης και αλληλοσεβασμού ανεξαρτήτως κομμάτων, και ιδιαίτερα με τους Τουρκοκύπριους, οι όποιες σχέσεις άντεξαν στο χρόνο και έγιναν δυνατές φιλίες που διαρκούν ως σήμερα.

2011
Ομιλητής στο Cyprus 2015, ένα δικοινοτικό πρόγραμμα το οποίο είχε στόχο την συνεισφορά πρός την βιώσιμη ανάπτυξη στα πλαίσια μιας συμφωνημένης λύσης του Κυπριακού προβλήματος μέσω Έρευνας και Διαλόγου. Η ομιλία μου αφορούσε τον βιοκλιματικό σχεδιασμό, την κατασκευή, την εξοικονόμηση ενέργειας και νερού. Δεδομένης της σημαντικής οφέλειας, υιοθετήθηκε η εισήγηση πρός σύσταση Επιτροπής με την συμμετοχή των δύο κοινοτήτων, η οποία θα σχεδίαζε ένα βιώσιμο ενεργειακό μοντέλο ανάπτυξης βασισμένο στην αειφορία, για όλη την Κύπρο.

2012
Εθελοντής πρός αποκατάσταση της Αρχαιολογικής μας Κληρονομιάς. Έχω συμβάλει στην προσπάθεια του κ. Τάκη Χατζηδημητρίου και των συνεργατών του πρός την προστασία του αρχαιολογικού μας πλούτου και των θρησκευτικών μας μνημείων. Έχω συμβάλει για την έγκριση της επιδιόρθωσης της Μονής Παναγίας Κανταριώτισσας, και ήμουν παρών στη διαδικασία οργάνωσης της αναστήλωσής της, για την οποία προσφέρθηκαν ικανότατα άτομα και από τις δύο κοινότητες. Ο χώρος χρειάζεται περισότερα έργα και αρκετές εργασίες πρέπει να γίνουν, με χρονοτριβή να έχει ήδη σημειωθεί. Μετά την στοιχειώδη επισκευή/φρεσκάρισμα, ζήτησα φιλικά από την επιχείρηση που την μετέτρεψε σε αποθήκη όπως την εκκενώσουν, οπως και ξεκίνησαν να κάνουν. Δέν εχω επισκεφθεί την εκκλησία πρόσφατα και δεν γνωρίζω την σημερινή κατάσταση πραγμάτων.

2013
Μελέτη και συγγραφή μιας σύντομης Ιστορίας της στρατηγικής Κύπρου, με σκοπό να μάθω, θεωρόντας ότι η πρόσφατη μας ιστορία δεν μπορεί να γραφτεί δίκαια για λόγους εντελώς ανθρώπινους. Είδα την ιστορία 19 διαδοχικών κυπριακών προβλημάτων και 11,000 χρόνων, και ίσως την μεγαλύτερη κατά συρροή καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων που μπορεί να επιβληθεί σε έναν λαό. Κατέληξα σε κάποια συμπεράσματα. Έμαθα ότι τα πάντα ρει. Τεράστιες αυτοκρατορίες ήλθαν και έφυγαν από την Κύπρο. Όλοι εμείς είμαστε τα παιδιά της Κύπρου, όλοι μας αναπόφευκτα, είτε πρόσφυγες, είτε έποικοι, είτε κατακτητές, ο κάθε ένας περήφανος για την καταγωγή του. Έμαθα να βλέπω τα 19 κυπριακά προβλήματα ως καιρικά φαινόμενα, αναπόφευκτα όπως την βροχή. Αναγνωρίζοντάς το αυτό, οφείλουμε να φτιάξουμε ένα στέρεο σπιτικό για να μας κρατά στεγνούς, και αυτό ονομάζεται Κύπρος. Εκτός και αν προτιμούμε να προσφυγοποιούμε και να προσφυγοποιούμεθα κάθε 50-100 χρόνια.

2013
Αρχιτέκτων, ΕΚ συντονιστής της Αρχιτεκτονικής δικοινοτικής ομάδας στο έργο Famagusta Ecocity, όπου μαζί με ομάδα 63 καταξιωμένων τεχνικών παρουσίασαμε πλαίσια προς σκέψη στους καλεσμένους φοιτητές και στον μεγάλο αριθμό παρευρισκομένων κατά την διάρκεια τριημέρου σεμιναρίου. Έγιναν πολλές καλές γνωριμίες με τους συμπατριώτες μας, οι οποίοι ζουν και εργάζονται υπό κατοχή. Το έργο αυτό απέσπασε 2,000,000 hits στο BBC, όπως μου ανέφερε το Famagusta Ecocity Project. Εδώ, πέραν των σημαντικών γνωριμιών, της έκθεσης και της τριβής επί όλων των πτυχών της λειτουργίας μίας πόλης, έμαθα πως η επιστήμη χωρίς ευαισθησία αφήνει τον κάθε πρόσφυγα συναισθηματικά αδιάφορο. Από την δουλειά των φοιτητών αντιλήφθηκα ξεκάθαρα ότι οι πρόσφυγες θέλουν να επιστρέψουν στο σπίτι που άφησαν, και όχι σε ένα περιβάλλον υπερσύγχρονο αλλά απρόσωπο.

2013
Έζησα σε πρώτο πλάνο τον πόνο των Αμμοχωστιανών, με ορισμένες δεκάδες αξιοπρεπείς ανθρώπους να δίνουν το παρόν τους σε μια εκδήλωση Τουρκοκυπρίων, με μουσική, θετικές δηλώσεις, στήριξη στον σκοπό μας. Πήγα διότι μου είχε κεντρίσει το ενδιαφέρον το εξής: “Γιατί αυτοί οι άνθρωποι να διαδηλώνουν για μάς, ώστε να πάμε εμείς στα σπίτια μας, με προσωπικό τους κόστος σε χρόνο και χρήμα;” Εκεί διερωτήθηκα “Γιατί λείπουν τα δικά μας τηλεοπτικά κανάλια; Πού είναι οι αρχηγοί της κοινωνίας μας;”

Έζησα στα μάτια προσφύγων, όπως της κας Πόλας Πιερίδου, την εγκατάλειψή τους από μια κοινωνία που προχώρησε, ελλείψει επιλογών, χωρίς αυτούς. Υποσχέθηκα να υπερασπιστώ την προσπάθεια των ανθρώπων αυτών για να επιστρέψουν στο σπίτι τους, να εργαστώ για να δημιουργήσω τις μέγιστες επιλογές και την απαιτούμενη δυναμική, και να είμαι ευθύς στην κριτική μου, εφόσον η απαξίωση που ζούσαμε τότε ήταν εκκωφαντική. Έζησα μετά με χαρά τον Άη Γιώργη Εξωρινό να επισκευάζεται, χάριν ευγενών προσπαθειών ΕΚ και ΤΚ συμπολιτών μας. Είδα με τα μάτια μου την ανακαίνιση της εκκλησίας αυτής να γίνεται από ΤΚ, με πρωτεργάτες άνθρώπους όπως ο Σερντάρ Ατάι, αλλά και ΕΚ, όπως ο Παύλος Ιακώβου, καθώς και πολλοί άλλοι, για τους οποιους νιώθω μόνον ευγνωμοσύνη και τους ευχαριστώ.

2013
Συνιδρυτής και μέλος του ΔΣ του Κυπριακού Συνδέσμου Υδρογονανθράκων, σημείο επαφής μεταξύ Κυβέρνησης και Εταιρειών. Μαθαίνοντας καθ’ οδόν, έζησα την δυναμική αυτής της βιομηχανίας, της πιο μεγάλης παγκοσμίως, δημιούργησα στοιχειώδεις αντιλήψεις και αντιλήφθηκα την ικανότητά της να δημιουργήσει και να προσφέρει ευημερία.

2014
Στήριξα έμπρακτα την υποβρύχια Αρχαιολογική Αποστολή στην επαρχία Αμμοχώστου, τοποθεσία “Νησσιά”, όταν μέρος του επαγγελματικού μου χώρου διαμορφωθήκε σε Κέντρο Επιχειρήσεων της Αρχαιολογικής Μονάδας του Πανεπιστημίου Κύπρου, η οποία πολύ πρόσφατα εκτέλεσε μια δύσκολη αποστολή στο βαθύ ναυάγιο του Μαζωτού. Έζησα την πολυπλοκότητα της εργασίας αυτής και απέκτησα χρήσιμες παραστάσεις, γνώσεις και ιδέες για μελλοντικές ενέργειες. Έχω επισκεφθεί σχεδόν όλα τα κύρια μνημεία της Κύπρου, ανεξαρτήτως γραμμών επί του εδάφους, παρέα με την νεαρή μου οικογένεια. Εξ επαγγέλματος, έχω πολλές γνώσεις σε σχέση με τις παλιές οικοδομές διαφόρων κατασκευαστικών τύπων. Επαναφέραμε αρκετές από αυτές στη ζωή, με σεβασμό και αγάπη, όπως το CVAR του Ιδρύματος Κώστα και Ρίτας Σεβέρη στην Λευκωσία, καθώς και αριθμό διατηρητεών / παλαιών οικοδομών συμπεριλαμβανομένου του δικού μας γραφείου και σπιτιού στην παλιά Λευκωσία.

2014
Κριτής Τελικών Εξετάσεων στην Σχολή Αρχιτεκτονικής του Eastern Mediterrranean University, τα τελευταια τρία χρόνια. Η επιδίωξή μου ήταν να ανεβεί το επίπεδο παροχής Αρχιτεκτονικών Υπηρεσιών σε μια Αμμόχωστο που το χρειάζεται, αλλά και η δημιουργία φιλικών και προσωπικών σχέσεων.

2015
Μέλος ΔΣ, AISC. Υπηρετώ ένα μικρό αλλά σημαντικό σχολείο, στο οποίο φοιτούν κυρίως παιδιά διπλωματών, ως ο Κύπριος Σύμβουλός του. Γνωρίζοντας μέσα από τη θέση αυτή αρκετά άτομα, αντιλήφθηκα πως η οπτική γωνία της κάθε χώρας σε σχέση με εμάς, περνά και μέσα από το πρίσμα της δικής τους κουλτούρας. Αντιλήφθηκα επίσης πως ο κάθε ένας μας με την συμπεριφορά του είναι Πρέσβης της Κύπρου.

2015
Συμμετείχα εξ αρχής στις μικρές τότε διαδηλώσεις για την διάνοιξη του Οδοφράγματος της Δερύνειας. Ως εθελοντής, παρέα με τα παιδιά μου, δενδροφυτεύσαμε και διαδηλώσαμε, στηρίζοντας με την παρουσία μας εκεί αλλά και στην συνέχεια, τον κοινό σκοπό της διάνοιξης, ο οποίος φαίνεται να οδεύει πρός ευόδωση, ανοίγοντας νέες προοπτικές στην διαδικασία επανασύνδεσης μας.

2016
Ομιλητής στο TEDx Nicosia. Παρουσίασα την Ιστορία της Κύπρου υπό τον τίτλο “Ειρήνη, Ταυτότητα και ρόλος της Παιδείας¨. Εξέθεσα κοινούς προβληματισμούς σχετικά με την, κατ’ ουσίαν, συνέχιση της οθωμανικής αντίληψης που συνοψίζεται στο ότι “στην Κύπρο υπάρχουν μόνον Έλληνες και Τούρκοι”, ένα θεώρημα που σκοπό είχε να απορροφηθούν οι Λατίνοι της Κύπρου. Κατέληξα προσωπικά στο ότι αυτή η απλούστευση δεν μας εξυπηρετεί, και ότι σε μεγάλο βαθμό οι ίδιοι πλάθουμε και ισχυροποιούμε ένα τουρκικό στοιχείο στην Κύπρο, την ώρα που θα μπορούσαμε ως Κύπριοι να απαιτούμε μαζί και να αφαιρούμε ερείσματα από τρίτους.

2016
Προσωπική Πρωτοβουλία.

Χαρτογράφησα από αέρος, σε υψηλή ευκρίνεια, μέρος της Παλαιάς Πόλης της Αμμοχώστου, χρησιμοποιώντας την τεχνική της φωτογραμμετρίας, με σκοπό να δοθεί πρακτική λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλοι ανεξαιρέτως οι μελετητές της περίκλειστης Πόλης.

2016
Υποψήφιος Δήμαρχος Αμμοχώστου στις Δημοτικές Εκλογές 2016. Κατήλθα ανεπιτυχώς ώς ανεξάρτητος υποψήφιος (13.7% των ψήφων), επιδιώκοντας την πολιτική σύμπραξη δεξιάς και αριστεράς μεταξύ άλλων με σκοπό να παραχθεί το επιθυμητό μήνυμα ειρήνης εσωτερικά και με σκοπό να παραχθεί το μέγιστο έργο για την γενέτειρα μου, Αμμόχωστο. Τα κόμματα απέρριψαν την υποψηφιότητα μου, και στήριξαν η μεν δεξιά τον νύν Δήμαρχο για 10 χρόνια, ενα συντηρητικό υποψήφιο συνιδρυτή και ΓΓ του ΔΗΚΟ, και η αριστερά τον επίσης συντηρητικό νύν Αντιδήμαρχο, δοκιμασμένο για 25 χρόνια. Και οι δύο δεν είχαν (ούτε έχουν) ιδιαίτερη επαφή με τους ΤΚ συμπολίτες μας η με το κοινό με το οποίο βρίσκονταν μία φορά το χρόνο, και δεν έχουν να δείξουν ιδιαίτερο έργο πρός όφελος της πόλης μας εως τώρα. Αφήνουν πίσω τους μία πόλη χωρίς κανένα σχέδιο δράσης, ένα χαμηλό επίπεδο πολιτικού διαλόγου, και την κοινωνία της πόλης μας να συνεχίζει να αφομοιώνεται στην υπόλοιπη Κύπρο.
2017

Με το πέρας των εκλογών για την Δημαρχία της Αμμοχώστου, ενδιάτριψα απο Ιανουάριο εως Μάιο μελετώντας τα Συνταγματικά Θέματα της Αμμοχώστου, σε επαφή με νομικές προσωπικότητες της πόλης μας που ενδιαφέρονταν για εμάς.

Κατά τον ίδιο καιρό έλαβα μέρος στην ίδρυση και λειτουργία της Unite Cyprus Now, εντατικά ως το καλοκαίρι, με τις διαπραγμετεύσεις του Crans Montana να είναι ενωπίον του κόσμου μας. Στηρίξαμε την διαπραγματευτικη διαδικασία, διαδηλώναμε για την ειρήνη στον τόπο μας. Το καλοκαίρι και κατά την απουσία μου διεφάνη ότι ομάδα ατόμων κινήθηκε συντονισμένα με σκοπό να αναλάβει τον έλεγχο μιας οργάνωσης που στηριζόταν καθαρα στην αλληλεγγύη, όπως και έκανε.

Με καταγγελίες που δεν μου απαγγέλθηκαν και που ως σήμερα δεν γνωρίζω, με δίκη και καταδίκη ερήμην για τις οποίες δεν γνώριζα, και χωρίς το δικαίωμα του να υπερασπιστώ τον εαυτό μου, η εως τότε ακομμάτιστη UCN ταυτίστηκε με τον τότε υποψήφιο της Αριστεράς για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Οι δυναμικές παρουσιάσεις του κόσμου και οι ζωντανές εκπομπές ήλθαν σε ένα τέλος, και αντικαταστάθηκαν απο εν πολλοις ανώνυμες ανακοινώσεις και κανονισμούς λογοκρισίας.

2019
Υποβολή Ανεξάρτητης Υποψηφιότητας για την Δημαρχία της Αμμοχώστου

Ν. Κάρουλλας

 

Την υποψηφιότητα του Νίκου Κάρουλλα για τη δημαρχία Αμμοχώστου, αποφάσισε να στηρίξει η Επαρχιακή Γραμματεία του ΔΗΣΥ Αμμοχώστου.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Επαρχιακή Γραμματεία του κόμματος, αναφέρεται πως σε κοινή συνεδρίαση με την Δημοτική Ομάδα του Δημοκρατικού Συναγερμού στον Δήμο Αμμοχώστου, έγινε ομόφωνα αποδεχτή η εισήγηση της Δημοτικής Ομάδας για στήριξη της υποψηφιότητας του Νίκου Κάρουλλα για τη Δημαρχία Αμμοχώστου.

Τονίζεται επίσης πως «ο κ. Κάρουλλας με τη διαχρονική του δράση έχει αποδείξει την προσήλωσή του στην επανένωση της πατρίδας μας και στην επιστροφή στην αγαπημένη μας πόλη, την Αμμόχωστο».

Share this post